Beslenme Bozuklukları ve Tedavileri

Zayıflama ve Zayıflama İlaçları Hakkında Her Şey

Kilo verme (zayıflama) nedir?

Kilo verme yani zayıflama, fazlalık yapan vücut yağını atma sürecidir. Ciddi şekilde fazla kilolu olan bir kişi (obezite) diyabetis mellitus (şeker hastalığı), hipertansiyon (yüksek kan basıncı) ve kalp-damar hastalıkları, kanser hastalıkları gibi çeşitli hastalıklara yakalanma riski ile karşı karşıya kalır.

Kilo vermenin (zayıflamanın) en etkili yolu sağlıklı bir diyet uygulayarak beslenmektir. Kilo vermek için en önemlisi ise fazla kalori alımının azaltılmasıyla birlikte, hem aerobik (yağ yakıcı) hem de güçlendirici (kas yapıcı) düzenli egzersiz yapılmasıdır. Bunların yanı sıra kişinin kilo vermeyi istemesi, duygusal destek ve yemek yemeyi etkileyen psikolojik faktörlerin ortaya çıkarılması da zayıflamak için başarılı olmada önemlidir.

Zayıflama tedavisinde uygulanan yöntemler

Genellikle kilo vermek için planlanan programlarda zayıflama ilaçlarının çok fazla rolü yoktur. Bununla birlikte, bazı obezite ilaçları veya iştah bastırıcılar vücut kitle indeksi (VKİ) yüksek olan bireylerde diyet, egzersiz programı yöntemleri ile birlikte faydalı olabilir.

Cerrahi girişimler (örneğin çeneye tel takılması, mide hacmini küçültücü ameliyatlar, bağırsak yolunun kısmen bypass yapılması gibi) yöntemler çok obez (vücut kitle indeksi 40’dan yüksek) olan kişilerde uygulanabilen yöntemlerdir.

Ayrıca günümüzde ultrason yöntemi ile zayıflama, akupunktur ile zayıflama, masaj ile zayıflama gibi yöntemler de bölgesel zayıflamada kullanılan yöntemler arasındadır.

Zayıflama yöntemleri

Zayıflama yöntemleri

Zayıflama ilaçlarının türleri

Piyasaya sunulmuş zayıflama hapları olarak birçok ürün bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmış bir ya da iki çeşit zayıflama hapı vardır fakat son yıllarda bilimsel olarak onaylanmış olan bu haplar piyasadan kaldırılmıştır.

Piyasada varlığını devam ettiren zayıflama haplarının çoğu sadece Tarım Bakanlığı tarafından onaylanmış, ancak Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmamış desteklerdir.

Bu ilaçları bireyler bilinçsiz bir şekilde kullandıkları için zararlarını görmektedirler. Zayıflama hapları dışında zayıflama konusunda destek olabilecek bazı supplementler de vardır ve bu supplementler daha faydalı ve daha az yan etkisi olan destekleyicilerdir.

Zayıflama hapları mutlaka endokrinoloji uzmanı veya diyetisyen tarafından verilmelidir, aksi taktirde ciddi sorunlara yol açabilir.

Zayıflama ilaçları kilo vermeyi (zayıflamayı) nasıl sağlar?

Zayıflama hapları genellikle metabolizmayı hızlandırmak için kullanılır. Metabolizmayı hızlandırma amaçlı birkaç etken mekanizma vardır.

  1. Bunlardan birisi içerisinde kafein gibi metabolizmayı hızlandıran hem de vücut için gerekli olan enerjiyi sağlayan içerikleri olan ilaçlardır.
  2. Diğer tür zayıflama ilaçları ise içerisinde iştahı baskılayan içerikleri olan veya tiroid hormonu gibi hormonları etkileyen içerikleri olan ilaçlardır.
  3. Yine diğer bir zayıflama haplarında ise laksatif etki vardır ve bu ilaçlar bağırsakların çalışmasını hızlandırarak etki ederler.

Kafein, hormon ya da laksatif içeren ilaçlar doktorlar tarafından mümkün olduğunca tercih edilmeyen zayıflama ilaçlarıdır, çünkü kafein kalp ile ilgili problemler, yüksek tansiyon, kalp çarpıntısı gibi sorunlara neden olabilmektedir. Hormonları etkileyen ilaçlar zaten doktorlar tarafından önerilmez.

Zayıflama hapları mucize yaratmaz. Zayıflama hapları ile kilo vermek kolay olsaydı tüm dünyada kilolu insanlar olmasını ne diyetisyenler ne de doktorlar istemezdi, bu nedenle sadece zayıflama hapları içerek zayıflanacağını inanmak doğru olmaz.

Zayıflama ilaçlarının zararları

Zayıflama ilaçlarının tabii ki yan etkileri vardır. Zayıflama haplarının geneli Tarım Bakanlığından onay almıştır ama Sağlık Bakanlığından onay almamıştır. Bundan dolayı içeriğinde tam olarak hangi maddelerin olduğu hakkında net bir bilgi olmayabilir.

  1. Kafein içeren zayıflama ilaçlarının zararları : Kafein içeren zayıflama hapları kalp sağlığını, damar sağlığını etkileyebilir, çarpıntıya neden olabilir, yüksek tansiyona, mide sorunlarına neden olabilir.
  2. Laksatif içeren zayıflama ilaçlarının zararları : Laksatif özelliği olan zayıflama hapları bağırsakların çalışmasını sağlar ve bağırsaklar hızlı bir şekilde çalışır fakat bu dengesizlik bazı vitamin ve minerallerin emilimini bozarak vitamin ve mineral eksikliklerine yol açabilir.
  3. Hormon içeren zayıflama ilaçlarının zararları : Bazı hormonları içeren zayıflama hapları hormonal sistemi bozarak hormonların belli bir zaman hızlı çalışmasına neden olur ve hızlı çalışan hormonal sistem bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirir.

Bütün bu yan etkiler göz önünde bulundurulduğunda metabolizmayı dışarıdan etkileyecek hapları kullanmak doğru olmaz, çünkü metabolizmanın çalışma sistemi kişiye özeldir ve her bireyin metabolizması da kendine özgü çalışmalıdır.

Vücudun işleyiş biçimini bozarak veya hızlandırarak zayıflamaya çalışmak yerine doğru beslenme, doğru ve düzenli egzersiz programı ve bunların yaşam tarzı haline getirilmesi daha doğru bir zayıflama yöntemi olur.

Zayıflama ilaçlarının zararları

Zayıflama ilaçlarının zararları

Zayıflama ilacı kullananlar nelere dikkat etmeli?

Zayıflama ilaçlarını kullananların dikkat etmesi gereken durum öncelikle bünyelerine ve metabolizmalarına uygun olan bir destek kullanıp kullanmadıklarını bilmeleridir.

Zayıflama hapı kullananların aldıkları ürünün kalitesi, güvenirliği ve içeriği hakkında doğru bilgileri veren ilacı kullandıklarından emin olmaları çok ama çok önemlidir, çünkü piyasada bulunan birçok zayıflama hapının içeriğinde ne olduğu tam olarak bilinmemektedir.

Kullanılacak ve endokrinoloji uzmanının ya da diyetisyenin verdiği zayıflama haplarının klinik çalışmaları yapılmış olmalı, onaylanmış olmalı, daha önce denenmiş olmalı ve içeriğinde hangi maddelerin olduğu bilinmelidir.

Diyetisyenlerin önerdiği zayıflama hapları genellikle klinik çalışmaları yapılmış, kişiye özel, bireyin kan tahlillerine ve metabolizmasına uygun yardımcı desteklerdir fakat bu ilaçlar zayıflama ilaçları değildir. Bu ilaçlar vitamin, mineral bazı yağ asitlerini içeren destek zayıflama ilaçlarıdır.

Zayıflama ilaçlarının zararlarından nasıl korunmalı?

Zayıflama hapları bir doktor tavsiyesi ile ve doktor takibi altında kullanılır ise ciddi bir yan etkiye maruz kalınmaz, ancak bireyler kendi başlarına zayıflama hapı kullanırlar ise ciddi yan etkiler ve zararlar görülebilmektedir, bu nedenle bir doktor muayenesinden geçmeden ve bir doktor tavsiyesi olmadan zayıflama hapları kullanılmamalıdır.

Zayıflama ilaçları ile verilen kilo geri alınır mı?

İlaç tedavisi ile obezitede tam bir şifa sağlamak genellikle mümkün olmaz. Tedavi sırasında maksimal tedavi yanıtı sağlandıktan sonra kilo verme durur. İlaç tedavisi kesildikten sonra tekrar kilo alımı ortaya çıkabilir.

Kilo vermek (zayıflamak) için öneriler

  1. Tereyağı, margarin, krema ve yemeklik yağlar dahil tüm gözle görülür yağların yanı sıra, hamur işlerinde, bisküvilerde ve keklerde bulunan gözle görülmeyen yağları da  ciddi şekilde azaltmalısınız. Az yağ içeren süt, peynir ve yoğurtları tercih etmelisiniz.
  2. Yağsız etleri tercih etmeli ve salam, sosis, pastırma, sucuk gibi işlenmiş etlerden uzak durmalısınız. Etleri kızartmadan, yağ eklemeden ızgarada veya fırında pişirmelisiniz.
  3. Şeker gibi rafine karbonhidratların yanı sıra, beyaz un ve beyaz pirinç gibi rafine tahıl ürünlerinden uzak durmalısınız.
  4. Rafine karbonhidratlar yerine rafine edilmemiş karbonhidratları (kepekli ekmek, siyah pirinç, tahıl ürünleri, baklagiller, taze meyveler ve bol bol sebze tüketmeyi özen göstermelisiniz.
  5. Kalori içeriği yüksek olan alkollü, asitli, gazlı, şekerli içeceklerden uzak durmalısınız.
  6. Haftanın en az 5 günü 30-40 dakika kadar egzersiz, yürüyüş gibi sporlar yapmalısınız.
  7. Her gün düzenli ve yeterli (günlük 8-10 su bardağı) su tüketmelisiniz.
  8. Tuz alımını mümkün olduğunca azaltmalısınız.
  9. Günlük ihtiyacınızdan fazla besin tüketmemelisiniz.
  10. Öğün atlamamalı ve hızlı yemek yememelisiniz.
  11. Akşam yemeğinden sonra yatana kadar atıştırma alışkanlığından vazgeçmelisiniz.
  12. Geceleri uykudan kalkıp bir şeyler yeme alışkanlığından kaçınmalısınız.
  13. Yemek yerken televizyon seyretme, bilgisayarda takılma gibi aktiviteler ile ilgilenmemelisiniz.
  14. Uzun süre sofrada kalmamalısınız.
  15. Hafta bir kez aynı kıyafetler ile tartılmaya ve kilo dengenizi ölçmeye özen göstermelisiniz.

”Zayıflamak ve kilo kontrolünü sağlamak için bu önerileri yaşam tarzı haline getirmelisiniz”. 

Zayıflamak için öneriler

Zayıflamak için öneriler

Beslenme ile ilgili benzer sağlık yazıları

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git