Kadın Hastalıkları ve Tedavileri

Yumurtalık İltihabı Nedir? (Pelvik İnflamatuar Hastalık)

Yumurtalık iltihabı nedenleri ve belirtileriYumurtalık iltihabı (PİH), üst genital yolların veya üreme sisteminin enfeksiyonu olarak tanımlanır.Bakterilerin vajina ve rahim ağzı yolundan gidip, yumurtalık ve fallop tüplerine yerleşip bu bölgede iltihaplanmaya neden olmasına verilen addır. Bu durumu doktorlar, hastalarına yumurtalık iltihabı tanısı koydukları şeklinde ifade ederler.

Yumurtalık iltihabı nedenleri ve belirtileri

Yumurtalık iltihabı (PİH), üst genital yolların veya üreme sisteminin enfeksiyonu olarak tanımlanır.Bakterilerin vajina ve rahim ağzı yolundan gidip, yumurtalık ve fallop tüplerine yerleşip bu bölgede iltihaplanmaya neden olmasına verilen addır. Bu durumu doktorlar, hastalarına yumurtalık iltihabı tanısı koydukları şeklinde ifade ederler.

Bu hastalığın sürecinden, yumurtalığın etrafındaki diğer organlarda etkilenmektedir. Yumurtalık iltihabı zamanında teşhis edilmez ve tedavisi yapılmaz ise daha ciddi sorunlara yol açabilir. Cinsel yolla da bulaşabilen bir hastalık olduğu için ciddiyeti gün geçtikçe artmaktadır.

Yumurtalık iltihabı nedenleri

Yumurtalık iltihabına sebep olan etkenler arasında, cinsel yolla bulaşan gonore (bel soğukluğu) ve klamidya enfeksiyonları en sık görülen risk faktörleridir. Kadınlar da gonore ve klamidya enfeksiyonları, çok belirti vermeden veya hiç belirti vermeden oluşup devam edebileceği gibi, mikrobun içeriye girmesi itibari ile iki, üç gün ya da bir, iki hafta sonra pelvik inflamatuar hastalık şeklinde meydana çıkar. Pelvik inflamatuar, aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalık dışında, bakteriyel vajinozis gibi enfeksiyonlar ile de kendini gösterir.

Pelvik inflamatuar hastalık, cinsel yaşamı başlamış her kadında rastlanır iken, genç kadınlarda ve 25 yaşın altında olan kadınlarda daha sık görülür. Birden fazla birey ile cinsel yaşam, eşin çok eşli olması gibi durumların ve daha önce pelvik inflamatuar hastalık geçirilmiş olması riski arttırır. Ayrıca, Bazı araştırmalara göre, sık vajinal duş (vajinanın içinin yıkanması) işlemininde bu hastalığın riskini arttırdığı bildirilmiştir. Çünkü, vajina içinin yıkanması sırasında bakterilerin rahim ağzından, rahim içine ve tüplere doğru itildiği inanılmaktadır. Bu ve diğer nedenlerden dolayı jinekologlar, vajinal duş yapılmasını doğru bulmazlar.

Yumurtalık iltihabı belirtileri

Pelvik inflamatuar hastalığı genelde hiç bir belirti vermez iken, bazı kadınlarda belli belirsiz belirtiler görülebilir. Örneğin, karın alt bölgesinde hafif veya orta şiddetli ağrı, karnın sağ üst bölgesinde ağrı, ateş ya da titreme, bulantı, kusma, adet kanamasının anormal olması, normal olmayan vajinal akıntı, idrar yaparken ağrı, cinsel ilişki esnasında ağrı gibi benzeri şikayetler nadir olarak görülebilir. Fakat, bu tür belirtilerin olması pelvik inflamatuar hastalık olduğu anlamına gelmez. Bu gibi belirtiler yaşandığında iyi bir jinekoloğa gidilmesi ve iyi bir araştırmanın yapılması gerekmektedir.

Yumurtalık iltihabi tedavisi

Yumurtalık iltihabi tedavisi

Yumurtalık İltihabı teşhisi

Pelvik inflamatuar hastalığın tanısında, öncelikle hastanın geçmişe dayalı sağlık öyküsü, cinsel hayatı, kullandığı doğum kontrol yöntemleridikkate alınır.Pelvik inflamatuar hastalık belirtileri bulunuyor ise vajinal yoldan muayene yapılıp, rahim ağzından sıvı alınır ve gonore veya klamidya şüphesi için patolojik incelemeye gönderilir. Bunların haricinde, bazı kan tahlilleri, ultrasonografi ve gerekir ise laparoskopi yöntemleri kullanılır.

Yumurtalık iltihabı tedavisi

Pelvik inflamatuar hastalığın tedavisinde, öncelikle antibiyotik tedavisi verilir. Fakat, antibiyotikler tüplerde oluşan hasarı engelleyemez ve hastalık tedavi edilmediği sürece tüplerde daha fazla hasarın oluşması ve bu nedenle kısırlık riski oluşabilir. Hastalığın şiddetine göre birden fazla antibiyotik kullanılması gerekebilir. Bu ilaç tedavisi ağız yolundan ya da iğne ile uygulanabilir. Tedavi sürecinde doktorun takibi hastalığın iyileşip, iyileşmediğini anlaması için önemlidir. Antibiyotik tedavisi genelde 14 gün sürebilirken, bazı durumlarda hastanın hastaneye yatması gerekebilir.

Örneğin, hamilelik durumu olan, damar yolu ile ilaç verilmesi gereken, hastalığın şiddeti çok ağır olan, şiddetli bulantı ve kusması olan, yüksek ateşi ve tüplerinde veya yumurtalığında apsesi olan hastaların hastaneye yatırılarak tedavi yapılması gerekebilir. Ayrıca, pelvik inflamatuar hastalığı geçiren kadınların, eşlerinin de cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından araştırılması ve gerekir ise tedavisinin uygulanması gerekebilir. Cinsel yolla bulaşan iltihabi hastalıklarda kadınında, eşinin de tek eşli olmasıönemlidir. Gereken durumlardakondom kullanmaları bu hastalıklardan korunmada fayda sağlar.

Vajinit nedir?Vajinismus neden olur?Vajinal kurulukHamilelikte vajinal akıntı

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git