Yeni doğmuş bebeğin görünümü nasıl olur?
Yeni doğan bebeğiniz beklediğinizden oldukça değişik bir görünümde olacaktır. Tahmininizden daha küçük ve narin olabilir. Kafasının biçimi size tuhaf gelebilir. Cildi verniks denen yağlı madde ile kaplı olabilir. Ayrıca yeni doğmuş bebeğin sistemleri henüz tam çalışmadığı için derisinde benekler, morluklar ve renk değişiklikleri bulunabilir. Bunların hepsi normaldir.
Sizi kaygılandıran bebeğiniz ile ilgili bir şey var ise bunu ebe ya da doktora sorun. Bebeğinizi hemen kucağınıza alıp sevebilirsiniz. Bu size başlangıçta zor gelebilir, kendinize biraz zaman tanıyın. Bebeğin nasıl kucağa alınacağını, tutulacağını ve bunlara karşı onun size nasıl tepki vereceğini öğrendikçe, sizin sesinizi işittiğinde nasıl sakinleştiğini gördükçe bebeğinizi daha da çok seversiniz.
- Bebeğiniz mükemmel görünmüyor olabilir. Bebeklerin pek azı doğar doğmaz beklediğiniz görünümdedir. Bebeğinizde kırmızı lekeler ya da başka düzensizlikler görebilirsiniz. Bunlar iki hafta içinde geçecektir.
- Bebeğin başı doğumdaki bası nedeni ile garip bir biçim almış olabilir. Bu, iki hafta sonra normale döner. Alnının biraz üstünde bıngıldak bulunur. Burası kafa kemiklerinin kaynaşmaya başladığı yerdir. Bebeğiniz 18 aylıkken kemikler birleşir, bıngıldak kaybolur.
- Doğumda bebeğin mavimsi olan göz rengi daha sonra değişir. Altıncı aya kadar bebeğin gerçek göz rengi belli olmaz. Bebeğin göz kapaklarındaki şişlikler genellikle doğuma bağlıdır, ancak doktordan bebeğin gözlerine hastalık etkenleri açısından da bakmasını isteyin. Şaşılık yeni doğan bebeklerde sık görülür. İlk aylarda bebek şaşı bakabilir.
- Bebeğin dili ağız tabanına yapışık gibi ve dilin ucu çatallı gibi görünebilir. İlk yılın sonuna doğru bebeğin dil ucu gelişmeye başlar.
- Bebeğin kan dolaşımı tam gelişmediğinden el ve ayaklar morumsu olabilir. Bebeğin yatışını değiştirdiğinizde bu yerleri pembeye döner. Bebeğin tırnakları doğumda uzun olabilir. Bebek ilk doğduğunda uzun olan tırnakları dikkatli bir şekilde ısırarak diş ile koparılmalı ve makas ile kesilmemelidir.
- Bebeğin memeleri doğumdan sonra şiş olabilir, hatta biraz süt bile gelebilir. Bu, her iki cinsiyette de gayet normaldir. Bebeğin şiş görünen memelerinde bir iki günde şişlik azalır. Bebeğin memelerini sıkarak sütü çıkarmaya çalışmamak gerekir.
- Bebek doğduğunda hem kız hem de erkek bebekte cinsel organlar büyük görünebilir. Kızlarda vajinadan akıntı gelebilir, hatta bu bazen kanlı olabilir. Buna anneden bebeğine geçen hormonlar neden olur. Bu tür akıntılar kısa sürede kesilir. Erkek bebeğin yumurtalıkları kasıklara doğru çıkmış olabilir. Durumu doktorunuz ile görüşmeniz gerekir.
- Yeni doğan bebeğin cildinde lekeler olabilir, bunlar geçicidir. Bebeğin ellerinde ve ayaklarında deri soyulması görülebilir, birkaç gün içinde geçer. Lanugo denen tüyler, özellikle bebek erken doğmuş ise dikkat çekebilir; iki hafta içinde lanugo tüyleri de yok olur.
- Yeni doğan bebeğin tüm vücudu, rahimdeyken derisini koruyan, beyaz renkli ve yağlı verniks maddesi ile kaplı olabilir. Bu kolayca silinir. Doğum izleri de genellikle yok olur.
- Yeni doğan bebeğin genellikle göz kapaklarında, alnında ve ensenin arkasında görülen kırmızı lekeler bir yıl içinde kaybolur. Çilek görünümlü izler gittikçe büyüdüğünden sizi kaygılandırabilir, ancak çocuk beş yaşına girene kadar bu lekeler de yok olur. Esmer bebeklerin sırtında mavi lekeler (Moğol lekesi) görülebilir. Bebeklerde var olan parlak kırmızı ya da şarabi renkteki bazı lekeler kalıcıdır.
- Doğumda bebeğin bağırsaklarında mekonyum denen koyu, yapışkan bir madde bulunur. Bebek beslenmeye başlayınca dışkısının rengi de değişir.
- Her şeye rağmen yeni doğan bebek ebeveynler için çok değerlidir ve zaman geçtikçe onu daha çok sever ve alışırsınız.
Doğum ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Doğum ve doğumu kolaylaştırmak için faydalı bilgiler
- Doğum ağrılarını azaltma yöntemleri
- Doğum çantası nasıl hazırlanmalı
- Sağlıklı bebek için hamilelikte beslenme nasıl olmalı
- Yeni doğan bebeğin muayenesi nasıl yapılır
- Sezaryen doğum nasıl olur