Bebek Gelişimi

Yeni Doğan Bebeğin Muayenesi Nasıl Yapılır?

İlk hafta içinde bebeğiniz defalarca muayene edilir. Ebe bebeğinizi düzenli olarak tartacak, bir sorun ya da hastalık etkeni belirtileri var mı diye inceleyecektir.

Yeni doğan bebeğin ilk muayenesi nasıl yapılır?

İlk hafta içinde bebeğiniz defalarca muayene edilir. Ebe bebeğinizi düzenli olarak tartacak, bir sorun ya da hastalık etkeni belirtileri var mı diye inceleyecektir. Altı günlük olunca da bir test yapılacaktır. Ayrıca, ilk günlerde bir doktor bebeğinizi tepeden tırnağa muayene eder. Bu muayene, aklınıza takılanları doktora sorabilmeniz için iyi bir fırsattır.

Yeni doğan bebeğin genel muayenesi nedir?

Doktor yeni doğan bebeğinizi her şey yolunda mı diye tepeden tırnağa muayene edecektir. Bu muayene sırasında yapılan bazı incelemeler vardır.

  1. Doktor bebeğin baş çevresini ölçer, başta bir anormallik var mı diye bakar. Bebeğin bıngıldaklarını muayene eder; damak yarığını anlamak için parmağı ile bebeğin damağını yoklar.
  2. Doktor bebeğin kalbini ve akciğerlerini dinler. Yeni doğan bebeklerde kalpte üfürüm duyulması normaldir ve genellikle bir hastalık belirtisi sayılmaz.
  3. Doktor elini bebeğin karnına koyarak karın içi organları büyüklükleri açısından kontrol eder. Doktor yeni doğan bebeğin iç organlarının çalışma sırasında çıkardıkları sesleri dinler.
  4. Doktor bebeğin cinsel organlarında anormallik var mı diye muayene eder. Bebeğiniz erkek ise yumurtalıkların inip inmediği kontrol edilir.
  5. Doktor bebeğin bacaklarını yavaşça ileri geri oynatarak eklemlerini, bacaklarının uzunluğunu ve birbirine uyumunu inceler; bebeğin ayaklarında düztabanlık var mı diye de bakılır.
  6. Doktor bebeğinizde doğuştan kalça çıkığı olup olmadığını da kontrol edecektir.
  7. Doktor bebeğin sırtını da yoklayıp omurgasının düz ve yerinde olup olmadığına bakar.

Yeni doğan bebeğin guthrıe testi nedir?

Guthrıe testi (yeni doğan tarama testi) genellikle doğumdan altı gün sonra yapılır. Bebeğin topuğundan biraz kan alınarak zeka geriliğinin ender görülen bir nedeni olan PKU (Fenilketonüri), biyotinidaz eksikliği araştırılır. Bu hastalığın erken teşhisi ile zeka geriliği önlenebilir. Yeni doğan tarama testi ile tiroid yetersizliği de araştırılır.

Doğum ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Doğum ve doğumu kolaylaştırmak için faydalı bilgiler
  2. Normal doğum nedir 
  3. Sezaryen doğum nasıl olur
  4. Doğum ağrılarını azaltma yöntemleri
  5. Doğum çantası nasıl hazırlanmalı
  6. Doğum öncesi doktora neler sormalı
  7. Doğum öncesi bakım ve doğum kontrolleri
  8. Doğuma hazırlık kursu nedir

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git