Yaşlılıkta yüksek kolesterol belirtileri ve tedavisi
Normal yaşlanma sürecinde zamana bağlı olarak vücudun yapısında, organlarda, organların fonksiyonlarında ve damarlarda yaşın, yaşananların, çevresel etkilerin ve yaşam şeklinin yaşlılıkta bazı değişikliklere uğratması nedeni ile bazı hastalıklarında oluşması anormal bir durum değildir. Yüksek kolesterol eskiden zaten yaşın ilerlemesi ile meydana çıkan, fakat günümüzde erişkinlerde ve gençlerde de yaşam tarzı ve beslenme şeklinin eski dönemlere göre değişikliğe uğramasından dolayı sık rastlanan bir hastalıktır.
Yaşlılık döneminde bir bireyin günlük yağ ihtiyacı 35-40 gr civarındadır. Fakat yaşlı bireyde herhangi bir hastalık yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve benzeri hastalıklardan var ise, alınacak günlük yağ oranı düşürülür. Bu nedenle yaşlılık döneminde kırmızı et tüketimi haftada bir yağsız olanından, tavuk eti, balık eti derisiz olanından haftada iki tüketebilirler, Fakat bunlarında haşlanmış veya fırında pişmiş olması gerekmektedir. Yağ tüketiminde zeytin yağı, mısır yağı, fındık yağı gibi yağların tercih edilmesi oldukça önemlidir.
Kolesterol hastası yaşlılarda beslenme şekli
Yaşlılık döneminde lifli gıdaların tüketimi de kolesterol açısından önemli olup, yaşlılıkta günlük lif alma oranının 25-30 gr civarı olması yeterli olur. Baklagiller, meyveler, sebzeler ve tahıllar lif açısından zengin olan besinlerdir. Kolesterol hastası olan bireylerin bu besinlerden yeterli miktarda tüketmesi yararlı olur.Yaşlılığa bağlı hastalıklarda ve yüksek kolesterolde beslenmenin önemi oldukça fazladır. Fakat normal yaşlanma sürecinde, doğal olarak meydana çıkan vücut fonksiyonlarının değişmesi nedeni ile, beslenmenin de yaşa göre planlanması gerekebilir.
Yaşlılık dönemindeki yüksek kolesterol hastalığında, hastaların öncelikle doktorunun önerdiği diyeti uyması, eğer ilaç kullanıyor ise ilaçlarını düzenli kullanması, kolesterol dışında başka rahatsızlıkları var ise tedavinin hastanın durumuna göre ayarlanması, öğünlerini düzenli yemesi, yapabildiği kadar her gün düzenli yürüyüş yapması, sigara kullanıyor ise bırakması, ağır yağlı yiyeceklerden uzak durması, alkol, çay, kahve, kola, gazoz gibi içecekleri azaltması gerekmektedir. Eğer hasta çok yaşlı kendi ihtiyaçlarını gideremeyecek durumda isehastanın beslenmesi ve ilaçlarını takip etmek hastayı bakan kişilere düşer. Bu nedenle yaşlı hastayı bakan kişinin bunlara dikkat etmesi gerekmektedir.
Yaşlılarda hipertansiyon hastalığı–Yaşlılarda kansızlık nedenleri