Yaşlılıkta kalp kapak hastalığı belirtileri
İlerleyen yaşlardagenelde kalp damar hastalıkları kalp damarlarındaki daralmaya bağlı kalp krizi, kalp kapak hastalıkları, kapakların romatizmaya veya yaşlanmaya bağlı olarak kapakları çeviren frivfibröz adı verilen bantların gevşemesine bağlı olarak daha çok kan kaçırmaya veya yine yaşlanmaya bağlı, kötü beslenmeye bağlı olarak kalp damarlarında ya da kalp kapaklarında sertleşmeye neden olur ve kan akışı bozulur.
Bu durum aort kapak yetmezliğine veya kapak darlığına neden olur. İleri yaşlardaki kalp kapağı hastalarındaameliyat ile tedavi riskli olabilir. Yaşlı hastalar genelde damar sertliği ve yaş ilerledikçe, aort kapakta ve bazende mitral kapakta ciddi problemler görülmektedir. Bu problemlerin çözümü genelde klasik tedavi yöntemleri ile mümkün olmayabilir.
Ayrıca 90 yaşlarındaki hastaların kapak ameliyatı olması oldukça riskli bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Ameliyat edildiğinde bu hastalarda daha kötü sonuçlar ile karşılaşılmaktadır. İleri ki yaşlardaki kapak hastalarında çoğu zaman ameliyat riskli olduğu için kalan hayatlarını o şekilde geçirmek zorunda kalabilirler. Özellikle uzun dönem sigara kullanan hastalarda akciğer veya başka hastalıklarında olma ihtimalini göz önünde bulundurursak bu hastaların kalp kapağı ameliyatı olma imkanı oldukça düşüktür.
Yaşlılarda kalp kapak hastalığı tedavisi
Son yıllarda ileri yaşlardaki kalp kapağı hastalarının tedavisi için bazı çalışmalar yapılmakta olup, açık ameliyat yapılması sakıncalı olan yaşlı hastalara perkütan tedavi yöntemi ile daha güvenli tedavi uygulanmaktadır. Dünya genelinde yaklaşık 9 senelik bir geçmişe sahip olan ve Türkiye!de de uygulanan perkütan aortik kapak implantasyonu diye adlandırılan bu girişimsel yöntem yaşlılarda daha güvenli bir tedavi yöntemidir.
Bu yöntem sayesinde hastaya hiç kesik uygulamadan veya küçük bir kesik ile ameliyatsız kapak tamiri ya da kapak değiştirme işlemi yapılmaktadır. Ameliyat sırasında göğsün açılması, kalbin durdurulması gibi hasta için çok zor idare edilecek bazı işlemler pas geçilerek bunun yerine kalp atar vaziyetteyken kapak öncelikle bir balon sayesinde genişletilerek kasık damarlarından girilip veya kalbin uç kısmında apeks adı verilen bölgede küçük bir kesme işlemi yapılarak özel bir hazne içine yerleştirilmiş kapak yine o kapak bölgesine yerleştirilir. ve bu işlemleranjiyoyapar gibi perkütan yöntem ile gerçekleştirilir.
Kalp kapağı ameliyatı perkütan işlemi sonrası bu hastaların başka bir sağlık problemi yok ise ertesi gün veya bir iki gün sonra toparlanarak günlük yaşantılarına dönebilirler. Hastanın başka sağlık sorunu olsa bile klasik cerrahi yöntemlere göre yoğun bakımda daha az tutularak iyileşebilirler. Ayrıca son yıllarda ileriki yaşlardaki hastaların kapak problemlerine çözüm amaçlı olan başka tedavi yöntemleri de yapılmaktadır. Mitral kapak yetmezliği olan yaşlı hastalar için açık ameliyatın riskli olduğu ve ilaçların işe yaramadığı durumlarda perkütan işlemi dışında son yıllarda kullanılan yeni yöntemlerinden olan mitracilipyani mandallama yöntemi deyaşlı hastalarda umut veren bir tedavi yöntemi olmaktadır.
Bu yöntem ince bir telin ucuna takılanmitracilipkasıktaki toplardamarlardan kalbin sağ üst odacığına ilerletilerek aradaki duvar delinerek sol kulakçığa geçirilir. Mitral kapağın iki yaprağı cihazın dişleri arasına sıkıştırılıp uç uca getirilir. Böylece kapağın açılması kısıtlansa da bu ciddi bir darlık oluşmasına yol açmaz. Buna karşılık kapağın kapanması düzeldiği içingeriye kan kaçması önlenir veya ciddi bir şekilde düzelme sağlanır. Mitracilipinçıkmayacak şekilde yerli yerine oturduğu görüldükten sonra, tel çıkartılarak kasıktaki açılan küçük deliğin elle bastırılıp kanın durdurulması sağlandıktan sonra mandallama işlemi tamamlanır. Bu girişimsel işlemden sonra hastalar daha kısa zamanda iyileşirler. Bu işlem yaşlı hastalarda da uygulanabilir.
Kalp kapak hastalığı neden olur?Kalp kapak hastalığı belirtileri