Yaşlılarda böbrek taşı nasıl tedavi edilir?
Yaşlılıkta böbreğin metabolizma dengesini sürdürmedeki konumu gözden geçirilir ise yaşlılıkla beraber böbrekte oluşan bozukluklar önemlidir. Bilindiği üzere yaşın ilerlemesiyle böbreğin çalışma dengesi düşer ve yaşlanma sonrasında vücutta oluşan genel değişikliklerde böbreğin anatomik veya işlevsel görevlerini yerine getiremez.
Ayrıca pek çok anatomik bozukluk oluşmakta ve böbreğin çevresel bölgesinde yaşlılıkla ilişkili erime süreci işleyen nefronların miktarında azalma glomerüllerin kılcal damar yumağı taban zarlarının kalınlığında ve hücre miktarında azalma borucukların boşluğunda genişlemeler oluşur. Böbrekler, çok fazla atardamar ağı içerdiğinden yaşlanma döneminde yüksek miktarda protein içeren beslenme yaşlanma dönemindeki böbrek veya damarlardaki lezyonları hızlandırır. Son yıllardaki araştırmalar böbrek hastalıklarının ilerlemesinde besinlerdeki protein değerinin yüksek olması önemlidir.
Yaşlılarda böbrek taşına neden olan faktörler
İleriki yaşlarda ilaç kullanımınında, böbrek taşı oluşmasına etkileri vardır. Aynı zamanda böbreklerin kan dolaşımını düzenleme yetkisi de azalır. Genelde yaşlıların hastalıklarına bakan uzmanlar, fazla yararlı olmayan ilaçların yaşlılarda tansiyonun çok fazla düşürülmesinin faydasından çok zararı olduğunu bildirmektedirler. Ayrıca yaş ilerledikçe daha çok kullanılan ilaçlar sebebi ile böbrek işlevi bozulur ve taş hastalığı meydana çıkar.
Yaşlılıkta böbrek taşı tedavisi
Yaşlılarda böbrek taşı tedavisi oldukça zordur. Bu nedenle başlangıçta önlem alınmalıdır. Tedavide öncelikle arkasında yatan hastalıklar değerlendirilir. Sıvı alım ve atılımındaki bozukluk incelenmelidir. Tedavi yaşlılarda genç veya yetişkinlere oranla daha sınırlıdır. Özellikle bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılması yaşlılara yarardan çok zarar verebilir. Yaşlı hastalarda 70 veya üzeri hastalarda ameliyat veya taş kırma işlemi de genelde yapılamaz. Bu nedenle uygun diyet ve ilaç tedavisi verilir. Ayrıca bol sıvı alması, eğer yürüye biliyor ise düzenli yürüyüş ve mümkün olduğunca çay, kahve yerine bitki çayları içmeleri yararlı olur.
Böbrek taşı nedir?–Böbrek taşı düşürme belirtileri–Böbrek taşı tedavisi