Güncel Sağlık Haberleri ve Bilgileri

Yalan Söyleme Hastalığı – Mitomani Nedir? Mitomani Belirtileri ve Tedavisi

Mitomani, yalan söylemeye, tamamen hayali hikayeler uydurmaya yönelik bir eğilimdir. Daha çok çocuklarda görülen bir eğilimdir

Mitomani – yalan söyleme hastalığı nedir?

Mitomani, yalan söylemeye, tamamen hayali hikayeler uydurmaya yönelik bir eğilimdir. Daha çok çocuklarda görülen bir eğilimdir. Çocuklar, geniş yaratıcı hayal güçleri sayesinde çok inandırıcı, geniş hikayeler uydurabilirler. Bu durum çocuk büyüdükçe (belli bir yaşa kadar) geçerse genellikle anormal olarak kabul edilmez ve gelişimin bir parçası olarak kabul edilir, ancak belli bir yaştan sonra bu durum devam ederse, bu durumun üstüne düşülmeli ve tedavisine yönelik çaba sarf edilmelidir.

Yalan nedir?

Yalan, bir insanın gerçekleri çarpıtma durumudur ya da gerçekle hiç ilgisi olmayan bir şeyi tamamen sıfırdan uydurma ve ortaya çıkarma eylemidir. Yalan söylemek, başkalarını aldatmak, belli bir amaca ulaşmak için bilinçli olarak tasarlanmış davranış ve sözlerdir.

Mitomani – yalan söyleme hastalığı nedenleri

Mitomani’nin ortaya çıkması için fiziksel ya da ruhsal bir hastalık olması gerekmez. Yalan söyleme hastalığı daha çok beklentisi yüksek olan ailelerde görülür.

Yapılan araştırmalar, mitomanik kişilerin yetiştikleri aile ortamında, aile bireylerinde psikolojik sorunların bulunduğu, tıbbi araştırmalarda ise kafa travması, epilepsi, DEHB, santral sinir sistemi ve beyin elektrosu bozukluklarının gözlenebildiğini göstermiştir.

Bazı ailelerde anne ve babanın birbirinden sürekli bir şeyleri gizlemesi, birbirlerinin yanında tiyatro oynar gibi sahte davranmaları, çocuğun yetiştiği evde gerçeklik duygusu algısının oluşmaması çocukların yalan söylemesini kolaylaştırmaktadır. Bu gibi faktörler de (çocuğun yetiştiği aile ortamında çok fazla yalan söylenmesi) çocuğun yalana alışmasına ve bu şekilde devam etmesine neden olabilir.

Mitomani – yalan söyleme hastalığı belirtileri

Çocuklarda mitomani belirtileri: Bazen çocuk mahsustan hasta olur, çevresindekilerin dikkatini çekmek, onların ilgisini kazanmak için hasta gibi davranır. Bazı çocuklar ilgi duydukları veya birçok insanın bildiği kahramanların kendileri oldukları hakkında büyük büyük romanlar uydururlar. Mitomani yaşın ilerlemesiyle zamanla kaybolursa, çocuğun bütün bu davranışlarında anormal bir durum yoktur, ancak her zaman böyle olmaz.

Yetişkinlerde mitomani belirtileri: Yetişkinlerde mitomani ise, bu bireyin zekası ne olursa olsun, psikolojik bir dengesizliğin belirtisidir. En basit mitomani şekli, gururlu insanlarda görülür. Aynı şekilde, aşağılık duygusu ve erdem arzusu duyanlarda da görülür. Kişi hayali olan veya olmayan ilişkilerinden, başarılarından övgü ile bahseder. Kendisini başkalarının gözünde büyük gösterecek hususları gizlice olaylara dahil eder. Örneğin çok hızlı araba kullanmayı marifetmiş gibi anlatır, kendisini küçük düşürecek durumları kendisi için iyiymiş gibi göstermeye çalışır. İlk başlarda bilinçli söylediği bu yalanları ve uydurma hikayeleri, zamanla kendisi de inanır ve kendisinin kurduğu bu hayal dünyasının içinde yaşamaya başlar. Mitomani gaddarlığa kadar varabilen, yasal sorunlara yol açabilecek ciddi hastalık halini alabilir.

Yalan Söyleme Hastalığı Belirtileri

Mitomani – yalan söyleme hastalığı tedavisi

Mitomanik kişiler çoğunlukla kendilerinde bir sorun olduğunu fark etmezler ama bu kişilerde bir problem olduğunu yakınları fark edebilir. Tüm obsesif bozukluklarda olduğu gibi dürtü kontrol bozukluklarının bir alt grubu olan mitomanide de takıntının özellikleri görülebilmektedir. Bu nedenle, bu durum tedavisi de takıntıların tedavisine yönelik olup, mitomani tedavisinde takıntı giderici ilaçlar kullanılmakta ve kişi bu tedavi sayesinde dürtülerine hakim olabilmektedir. Mitomani tedavisinde ilaç tedavileri genellikle yeterli olmaz, bu nedenle ilaç tedavisinin psikoterapi tedavisiyle desteklenmesi gerekir.

Mitomani tedavisinde psikoterapinin amacı nedir?

Yalan söyleme alışkanlığının sebep ve sonuçlarının değerlendirilmesi, yalan söyleme davranışının engellenmesi, dürtülerinin kontrol altına alınması, yalana sebep olan durumların tespit edilmesi ve bu durumların yalan söylemeden geçiştirilmesi, yalana neden olan psikolojik ihtiyaçların belirlenmesi ve bunların yalan dışında yönlendirilmesi, sosyal ilişkilerin tekrar sağlanması, yalansız bir yaşamın organize edilmesi psikoterapinin amaçları arasındadır.

Mitomani ile şizofreni aynı hastalık mıdır?

Mitomanide de kişinin kendisine yarattığı fantastik bir dünya vardır, şizofrenide de kişinin kendisine yarattığı fantastik bir dünya vardır. Fakat mitomanik kişi yarattığı bu fantastik dünyanın aslında bir hayal olduğunun ve gerçek olmadığının farkındadır ve o dünyayı daha çok başkalarını inandırmaya çalışır. Şizofren hastasında ise yarattığı o fantastik dünyanın gerçekliğine başkaları inanmasa bile o kendisi buna inanmaktadır. Bir şizofren hastası evsiz, bir kutunun içinde bile yaşayabilir ama kendisini bir kralın oğlu olduğunu zannedebilir, buna rağmen evsiz, bir kutu içinde yaşayarak mutlu olduğunu düşünür. Mitomanide ise kişi bir kralın oğlu olduğuna veya asaleti olduğuna çevresindekileri inandırmak için hikayeler uydurur, giyim kuşamını bu duruma uydurmaya çalışır ve etrafına bunu inandırmak için çabalar sarf eder. Şizofren bir birey ise kimseye bunu inandırmaya çalışmaz, çünkü kendi fantastik dünyasına o zaten inanmaktadır. Mitomanide amaç başkalarına inandırmak, başkalarının ilgisini çekmektir.

Benzer sağlık yazıları

  1. Takıntı hastalığı nedenleri ve tedavisi
  2. Psikoterapi nedir ve nasıl uygulanır
  3. Otizm nedenleri ve tedavisi
  4. Psikocerrahi nedir ve hangi hastalıklarda uygulanır
  5. Paranoid kişilik bozukluğu nedir

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git