Endokrinolojik Hastalıklar ve Tedavileri

Vipoma Nedir? Vipoma Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı miktarda sulu diyare (ishal) hipokalemiye ve halsizliğe neden olur. Günlük dışkı hacmi 10 litre kadar olabilir. Diyare vazoaktif intestinal polipeptid'in intestinal sekresyonu arttırdığı için meydana gelir.

Vipoma nedir?

Vipoma, verner-Morrison sendromu ve pankreatik kolera gibi isimler ile de adlandırılan ve sulu diyare, hipokalemi ve aklorhidri ile karakterize bir tablodur. Vakaların %80-90’ında tümör pankreasta VİP (vazoaktif intestinal polipeptid) salgılayan pankreasın adacık hücrelerinden kaynaklanır. Vipomaların %50’si benigndir (iyi huyludur).

Vipoma kliniği ve belirtileri

Aşırı miktarda sulu diyare (ishal) hipokalemiye ve halsizliğe neden olur. Günlük dışkı hacmi 10 litre kadar olabilir. Diyare vazoaktif intestinal polipeptid’in intestinal sekresyonu arttırdığı için meydana gelir. Hipovolemiye sekonder olarak (ikincil olarak) hiperaldosteronizm gelişir ve bu da hipokalemiye neden olur. Hastaların yarısında aşırı mide asidi salgısı vardır. Metabolik asidoz da gelişebilir.

Vipoma teşhisi

Sekratuar diyare, hipokalemi plazmada açlıkta vazoaktif intestinal polipeptid (VİP) konsantrasyonunun artması ve VİP üreten kaynağın bulunmasıyla hastalığın teşhisi mümkün olmaktadır. Normal vazoaktif intestinal polipeptid (VİP) düzeyi 0-190 pg/ml’dir, fakat vipoma varlığında bu değer 1000’e kadar yükselebilir. 24-72 saatlik açlığa rağmen feçesin (dışkının) ağırlığı 500 gramın üzerindedir. Vipoma gastrinomadan gastrik asit sekresyonu tayiniyle ayırt edilir. Tümörün lokalizasyonunu belirlemek için bilgisayarlı tomografi kullanılabilir. Diyare yemek yemeyle artar. Bronkojenik karsinoma, ganglinöroma ve feokromasitoma gibi tümörlerde de kanda artmış vazoaktif intastinal polipeptid seviyesi tespit edilebilir, bu nedenle bu tümörler ayırıcı tanıda akla getirilmelidir.

Vipoma tedavisi

Tedaviye öncelikle destek tedavisiyle (sıvı kaybının giderilmesi, hipokaleminin ve asidozun düzeltilmesi gibi) şeklinde başlanır. Bunlar düzeltildikten sonra somatostatin tedavisiyle ishal kontrol altına alınmaya çalışılır. Daha sonrasında da tümör cerrahi olarak çıkarılır. Ancak cerrahi tedavi hastaların %50 kadarında uygulanabilmektedir. Tümörün görülmediği durumlarda distal veya subtotal pankreatektomi yapılabilir. Gereken durumlarda kemoterapi tedavisi de uygulanır.

Benzer sağlık yazıları

  1. Pankreas kanseri nedir ve neden olur
  2. Gastrinoma nedir ve neden olur
  3. İnsülinoma nedir ve neden olur
  4. Glukagonoma nedir ve neden olur
  5. Pankreatik polipeptidoma nedir

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git