Hastalıklar ve Tedaviler

Ventriküler Septal Defekt Nedenleri Ve Tedavisi

Ventriküler septal defekt (ventricular septal defect), doğumsal kalp hastalıkları arasında en fazla karşılaşılan sorunlardan biridir. Ventriküler septal defekt genelde doğuştan, çocuklarda oluşan küçük deliklerdir. Bu durum bazı çocuklarda 18 yaşına kadar kendiliğinden düzelebilir iken, bazılarında ise kalpte başka hastalıklara neden olmaktadır.

Ventriküler septal defekt belirtileri

Ventriküler septal defekt (ventricular septal defect), doğumsal kalp hastalıkları arasında en fazla karşılaşılan sorunlardan biridir. Ventriküler septal defekt genelde doğuştan, çocuklarda oluşan küçük deliklerdir. Bu durum bazı çocuklarda 18 yaşına kadar kendiliğinden düzelebilir iken, bazılarında ise kalpte başka hastalıklara neden olmaktadır.

Ventriküler septal defekt kalbin sağ ve sol karıncıklarını ayıran ventriküler septum üzerinde delik bulunmasına verilen addır. Sol karıncık temiz kanın kalpten vücuda gönderilmesi için pompalandığı odacık, sağ karıncık ise kirli kanın akciğerlere gönderilmesi için pompalandığı odacıktır. Lakin bu iki odacığın ayrılmasını sağlayan ventriküler septum üzerinde delik oluşması halinde temiz kanın bir miktarı oluşmuş olan delikten geçerek sağ karıncıktaki kirli kan ile karışır. Bu durum kalp daha fazla çalışacağı için kalp büyümesine neden olabilir.

Ventriküler septal defekt nedenleri

Ventriküler septal defekt oluşmasının nedeni, genelde annenin hamilelik döneminde dengesiz beslenmesi, annenin hamilelik döneminde kızamıkçık enfeksiyonu, viral enfeksiyonlar geçirmesi, annenin alkol, sigara kullanması, 40 yaşın üzerinde olması ve şeker hastalığı gibi bazı risk faktörleri de çocuklarda doğumsal kalp anomalileri oluşmasına neden olabilir. Ventriküler septal defekt yetişkinlerde miyokard iskemisine bağlı olarak meydana çıkan ciddi bir hastalık olarak görülmektedir.

Ventriküler septal defekt belirtileri

Ventriküler septal defekt hastalığında belirtiler deliğin büyüklüğüne, sayısına ve yerine göre değişiklik gösterebilir. Küçük deliklerde herhangi bir belirti vermez iken büyük delikler bebeklerde hızlı nefes alıp verme, emerken yorulma, terleme, yeteri kadar kilo alamama ve sık akciğer enfeksiyonu geçirme gibi bazı belirtilere neden olabilir. Bu belirtiler çoğunlukla ventriküler septal defektin neden olduğu kalp yetmezliği sonucu olarak meydana çıkar. Venriküler septal defekt tedavisi zamanında yapılmaz ise büyük delikler akciğere daha fazla kan gitmesine sebep olacağı için akciğer basıncında artışa (pulmoner hipertansiyona) yol açabilir.

Ventriküler septal defekt teşhisi

Ventriküler septal defekt tanısı, çarpıntı, nefes darlığı ve çabuk yorulma gibi şikayetleri olan hastalarda ve ya çocuklarda çok fazla ertelemeden doktora götürülmeleri ya da gitmeleri durumunda doktor muayenesi esnasında kalp dinlendiğinde üfürüm duyulur. Bunun dışında röntgen, elektrokardiyografi (EKG), kalp ultrasonu diyede bilinen ekokardiyografi tetkikleri ile kalbin odacıkları arasındaki defektin yeri ve büyüklüğü ölçülür. Lakin defektin yeri ekokardiyografi tetkiki ile tam olarak tespit edilemez ve hasta 40 yaşın üstünde ise kalp damarlarını görüntülemek için kalp katerizasyonu yapılır.

Ventriküler septal defekt tedavisi

Küçük defektlergenellikle tedavi gerektirmez. Sünnet, diş çekimi ve diş dolgusu gibi bir takım girişimler öncesinde endokardite (kalbin iç tabakasının iltihabına) karşı koruyucu tedavi olarak antibiyotik kullanımı gereklidir. Ventriküler septal defekt tedavisi genelde cerrahi olarak yapılmaktadır. Yeni doğan bebekteki rahatsızlık büyük çaplı ise kalp yetmezliği gelişebileceğinden, ameliyat kararı alınmadan önce hem ameliyata hazırlık, hemde şikayetleri azaltmak amacı ile ilaç tedavisi verilir. Bebeğin ameliyata hazır hale geldiği anlaşıldıktan sonra cerrahi tedavi yöntemi uygulanır. Fakat, durumu uygun olan hastalarda kasıktan girilen kateter yardımı ile şemsiye yöntemi sayesinde delik kapatılmaktadır.

Kalp hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları

  1. Kalp deliği neden olur
  2. Çocuklarda ve bebeklerde kalp deliği neden olur
  3. Atriyal septal defekt neden olur
  4. Kalpte üfürüm neden olur

2 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git