Ventriküler fibrilasyon nedir?
Ventriküler fibrilasyon (VF), kardiyak arestte (kalp durması) meydana gelen ve yaşamı tehdit eden iki tür kardiyak aritmisinden biridir (diğeri kalbin atmadığı asistolidir). Kalpte hızlı, düzensiz ve etkisiz kasılmalar gerçekleşir ve kalp kan pompalayamaz.
Bu problem, kalp ventriküllerinin (alt odacıklar) içerisindeki elektriksel uyarılarla başlayan kalp atışlarının anormalleşmesi ile başlar. Bu durum çoğunlukla miyokard infarktüsü (kalp krizi), boğulma ve elektrikli idamlarda görülen bir komplikasyondur.
Ventriküler fibrilasyon nedenleri
Ventriküler fibrilasyon sorununun nedeni tam olarak bilinmediği gibi düzensiz ve hızlı kalp atışlarının sebebi ventriküllerden başlayan anormal elektriksel tepkilerdir. Bu rahatsızlık genelde kalp hastalığı olan bireylerde görülür iken, bazı hastalarda da hiç kalp hastalığı olmasa da bu soruna rastlanabilir.
Bu rahatsızlığın atakları 30 saniye veya biraz daha uzun sürebilir. Daha öncesinden bu problemi yaşamış kişilerde, kalp krizi geçirenlerde, kalp kaslarında sorun olanlarda, doğuştan kalp hastalığı olanlarda ve kokain, sigara gibi maddeler kullananlarda, elektrik verilerek idam edilenlerde ventriküler fibrilasyon gelişme riski daha yüksektir.
Ventriküler fibrilasyon belirtileri
Ventriküler fibrilasyon sırasında kan basıncı düşer ve önemli organlara yeterli miktarda kan gidemez. Bu durumda klinik bir yardım gerekir ve hasta ani bayılma yaşayabilir, kısa zamanda kalp atışlarında kesilme görülebilir. Bu rahatsızlığın en sık görülen belirtisi bilinç kaybıdır. Ayrıca rahatsızlık başlamadan ortalama bir saat öncesinden belirtiler başlayabilir. İlk belirtiler arasında göğüste ağrı, baş dönmesi kalp atışlarında hızlanma, mide bulantısı ve nefes darlığı sayılabilir.
Ventriküler fibrilasyon tedavisi
Ventriküler fibrilasyon teşhisi elktrokardiyografi (EKG) ile doğrulanır.
Acil tedavi, defibrilasyon (kalbe elektrik şoku verilmesi) veya bu imkanın bulunmadığı bir ortamda kalp masajı şeklinde ve antiaritmik ilaçlarla yapılır. Bu durum kendiliğinden geçmediği için acil tedavi uygulanmaz ise ölüme sebebiyet verebilir.
Bu ilaçlardan bazıları beta-blokerler, kalsiyum kanal blokerleri, angiyotensin dönüştürücü enzimler gibi bazı ilaç tedavileri ve anjiyoplasti stent yerleştirme, kroner bypass cerrahisi, ventriküler taşikardi ablasyonu gibi bir takım girişimsel tedaviler de uygulanabilir.
Benzer sağlık yazıları
- Ritim bozukluğu neden olur
- Atriyal fibrilasyon nedenleri ve tedavisi
- Ayaktan EKG ritim holteri nedir
- Atriyal flutter nedenleri ve tedavisi
- Kalp çarpıntısı neden olur