Vazektomi nedir? Vazektomi nasıl uygulanır?
Vazektomi, erkeğin tohum kanallarının bağlanması, bu işlemden sonra erkeğin hamile bırakma sorunu kalmaz. Fakat erkeğin görünümünde ve cinsel hayatında bir değişiklik olmamaktadır. erkeklerin tohum kanalarının bağlanması ile doğum kontrolünü sağlama olayı, erkeklerin tohum hücreleri kanallarının kesildiği için cinsel ilişki esnasında gelen sıvıya (meniye) geçmez ve böylece kadının yumurtasında döllenme olmaz ve hamile kalması önlenmiş olur.
Vazektomi ameliyatı nasıl yapılır?
Vazektomi yönteminin hamilelikten korumada başarı oranı yaklaşık yüzde yüzdür. Bu işlem kolay bir ameliyat ile yapılır ve cinsel yaşama bir engeli yoktur. Vazektomi yöntemi lokal anestezi yapılarak muayenehane ortamında üroloji uzmanları tarafından uygulanır. Oldukça kolay ve güvenli bir işlemdir. Testisler, erkek vücudu dışında skrotum adı verilen torbaların içinde bulunur ve lokal anestezi yapıldıktan sonra o bölge tamamen hissiz bir hale gelince, skrotum derisi üzerinde küçük bir kesi yapılarak, vas deferensler (sperm kanalı) cilt dışına alınır. Bağlandıktan sonra kısa bir parça kesilir ve kalan uçlar koter ile yakılarak tahrip edilir. Bu işlem ortalama 30 dakika kadar sürer. Hastanede yatmaya ve dinlenmeye gerek kalmadığı gibi, sonraki günlerde ağrı olur ise doktorun verdiği ilaçları kullanmak gerekebilir.
Vazektomi ameliyatından sonra tekrar çocuk olur mu?
Vazektomi yöntemi uygulamasıileri ki dönemlerde çocuk sahibi olmak istemeyen ve bundan emin olan orta yaşlardaki bekar ve dul erkeklere uygulanabilir. İstenmeyen hamileliklerden korunma da kendini de sorumlu tutan erkeklere uygulanabilir. Ailesini tamamlamış, diğer doğum kontrol yöntemlerini incelemiş ve daha iyi bir yöntem arayan çiftlere uygulanabilir. Düzenli ve sabit ilişkisi olan ve kadının yaşnın doğurmaya uygun olmadığını düşünen ve risk almak istemeyen çiftlere endişe edilmeden uygulanabilen bir yöntemdir.
Vazektomi ameliyatı sonrası
Vazektomi yönteminin dikkat edilmesi gereken yönleri eşin onayının mutlaka alınması, işlem sonrasında koruyuculuk hemen başlamayacağı için ek korunma yönteminin uygulanması, yaklaşık 2 ay kadar devam edilmelidir. Sperm testlerindeazospermiyani meni içerisinde hiç sperm kalmaması gerekmektedir. Tüp ligasyonunda ameliyat sırasında veya hemen sonrasında kanama ya da enfeksiyon riski olabilir. Ameliyat sonrası kesi yerinde ve alt karında ağrı hissedilebilir. Vazektomide işlem sonrası küçük bir şişlik, skrotum içine kanama (hematom) veya enfeksiyon riski bulunmaktadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korucu bir etkisi yoktur. Kalıcı bir yöntem olduğundan pişman olunmaması için iyi bir danışmanlık alınmalıdır.
Vazektomi yöntemi kimlere uygulanmaz?
Vazektomi yapılmaması gereken hallerciddi kasık, karın içi ve sistemi ilgilendiren iltihabi rahatsızlıklar, yöntem hakkında kuşkusu olan bireyler, baskı altında karar verilmesi, depresyonda olanlar, evlilik sorunları olanlar, çok genç olanlar, çocuğu olmayanlarda uygulanması sakıncalıdır. Ayrıca şeker hastalığı, kalp hastalığı, pıhtılaşma bozukluğu, karın içerisinde ya da testislerde daha önce geçirilmiş ameliyat, astım, bronşit gibi hastalıklarda tecrübeli ekip altında vazektomi işleminin yapılması gerekmektedir.
Prezervatif ile doğum kontrolü nedir?
Kondom, geri çekme yöntemi dışında erkek cinsiyetine mensup insanların kullanabileceği tek geri dönüşümlü yöntem olarak da bilinir. Dünyamızda yaklaşık 45 milyon çiftin düzenli olarak prezervatif kullandığı tahmin edilmek ile birlikte bu çiftlerin büyük bir kısmı gelişmiş ülkelerde yaşamını sürdürmektedir.
Erkek organı olan penise takılan mekanik bariyerler ile ilgili ilk elde edilen bilgiler M.Ö. 1350 yıllarına dayanıyor. Bu dönemde Mısır’da erkeklerin süs amaçlı penil bariyerler taktıkları biliniyor M.S. 1654 yılında ünlü İtalyan bilgini Fallopius ketenden yapılmış bir kılıf tanımlanmıştır. Daha sonraları hayvan bağırsağından yapılan bu kılıflara 18. Yüzyılda prezervatif (kondom) adı verildi. 1800’lü yılların ikinci yarısından sonra ise sentetik maddelerden ya da kauçuktan yapılmaya başlandı ve giderek insan hayatında yaygınlaştı.
Prezervatif ile korunma yöntemi etkili mi?
Ereksiyon halindeki penis üzerine geçirilen prezervatif spermlerin vajinaya girişini bilimsel olarak engellemektedir. Bazı prezervatifler ise spermleri etkisiz hale getiren spermisid adı verilen maddeler ile kaplanmıştır. Prezervatifin yırtılması halinde bu maddeler ek bir koruma sağlayabilen bir mekanizmadır. Ayrıca bir kısım kondomlar da silikon jel ya da pudra ile kaplanarak kayganlaştırılmıştır. Prezervatif gebeliği önlemede oldukça etkili bir yöntem olarak biliniyor.
Teorik olarak etkinliği % 99olmakla beraber olağan kullanıcılarda bu oran % 89’a düşüyor. Etkinliğin kullanıcı düzeyinde azalmasının en önemli sebebi her ilişkide kondom kullanma alışkanlığının edinilmemiş olmasıdır. Prezervatiflerin spermisidler ile bir arada kullanılmasını tavsiye edenler olduğu gibi, bu maddelerin prezervatiflerin daha kolay yırtılmalarına neden olduğunu ileri sürenlerde vardır. Herhangi bir spermisid madde içermeyen prezervatiflerin yırtılma olasılığı 160 ilişkide 1olarak hesaplanmıştır.
Doğum kontrol yöntemleri ile ilgili benzer sağlık konuları
- Doğum kontrol yöntemi nedir
- Takvim yöntemi ile doğum kontrol yöntemi nedir
- Geri çekilme doğum kontrol yöntemi nedir
- Yumurtlama gününü hesaplama ile doğum kontrol yöntemi
- Tüp bağlatma doğum kontrol yöntemi nedir