Enflamatuar Hastalıklar

Vajinit Nedir? Vajinit – Vajinal İltihap Belirtileri

Vajinit, vajina mukozasının enflamasyonudur ve genelde üç tipi vardır. Üreme döneminde kadınlarda vajinanın içi az derecede asittir.

Vajinit (vajinal iltihap) neden olur?

Vajinit, vajina mukozasının enflamasyonudur ve genelde üç tipi vardır. Üreme döneminde kadınlarda vajinanın içi az derecede asittir. Bu durumdan östrojen hormonu sorumludur. Bu asitli ortam çoğu patojenlerin büyümesine engel olur. Dolayısıyla vajinanın normal florası asit ortamda büyüyebilen ve zararsız olan mikroorganizmalardan oluşur. Bunların arasında bulunan laktobasillerin salgıladığı hidrojen peroksit, onu etkisiz hale getiremeyen ve aralarında patojenler de olan bazı organizmaları öldürür.

Vajina asitinin azalmasına (PH’sinin yükselmesine) ya da mikroorganizmalar arasındaki dengeyi bozabilecek başka durumlar (antibiyotik kullanımı, irritasyon ve benzeri) nedenler enfeksiyon riskini arttırır. Bu nedenler arasında hormonal değişiklikler (adet dönemi, hamilelik, ergenlik dönemi, menopoz dönemi gibi), doğum kontrol ilaçları ve gereçleri, vajinal ilaçlar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, cinsel ilişki ve stres gibi nedenler de sayılabilir. Vajinitlerin % 20 30’undan mantar enfeksiyonu sorumludur. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmadığı gibi, normal vajen florasında bulunurlar. En sık görülen mantar türü candida albicans’dır.

Bakteriyel vajinit nedir

Bakteriyel vajinit nedir

Vajinit (vajina iltihabı) türleri ve belirtileri

Vajinit probleminde genellikle kaşıntı, yanma, akıntı, sızlama, kızarma ve şişme gibi belirtiler görülür. Bazı mantar enfeksiyonları cinsel ilişkiyi ve idrar yapmayı çekilmez hale getirir iken, bazıları çok fazla belirti vermezler. Bazı mantar enfeksiyonları tedavi edilmez ise çok ciddi sorunlara yol açabilir. Görüntüsü genelde etken olan enfeksiyonun tanınmasında yardımcı olur.

Candida vajinit nedir? Kandidiyaz çoğunlukla beyaz sulu peynirimsi görüntüye sahip akıntıya neden olur. Genital bölgede kızarıklık ve şişme görülebilir.

Atrofik vajinit nedir? Akıntı genelde kokusuz olur ve hiç akıntı yok gibidir. Vajinada kuruluk ve cinsellik sırasında acı hissedilir. Bu belirtiler çoğunlukla menopoz sırası ve sonrasındaki hormonal değişiklikler nedeni ile ortaya çıkar.

Bakteriyel vajinit nedir? Enfeksiyon ajanı gardnerella denilen mikroptur ve vajinitlerin %50’sini bu enfeksiyon türü oluşturur. Gri beyaz renkte, kötü kokulu akıntı vardır. Hafif kaşıntı, yanma olabilir. Hastalar genellikle cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında duyulan kokudan şikayet ederler.

Trikomonas vajinit nedir? Sık görülen diğer bir vajinit etkeni de trikomonas’dır ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyon grubundadır. Vajen enfeksiyonlarının %10-30’unu oluşturur. Kadınlarda vajina girişindeki bezleri, vajinayı, rahim ağzını ve idrar yollarını tutar. Erkeklerin çoğunda şikayete neden olmaz. Şikayeti olan erkeklerde alt idrar yolunu, prostatı tutabilir. Bakteriyel vajinoz ve bel soğukluğu ile birlikte görülme olasılığı yüksektir. Belirtileri hastaya göre değişebileceği gibi, adet kanamasından hemen sonra artan bol miktarda, köpüklü, sarı – yeşil renkte, kötü kokulu akıntı şeklinde görülebilir, bunun yanı sıra yanma, kaşıntı da olabilir.

Vajinit (vajina iltihabı) teşhisi

Vajinit tanısı kadın hastalıkları (jinekoloji) muayenesinde vajiniti kontrol etmek için PH değerine bakılır ve akıntı varsa, alınan örnek mikroskop altında incelenir. Vajinitin tanısı mikroskop incelemesi ve akıntının kültürlenmesi ile konulur.

Vajinit teşhisi

Vajinit teşhisi

Vajinit (vajina iltihabı) tedavisi

Vajinal akıntı ile doktora baş vuran kadınlarda, ayrıntılı sorgulama ve yapılan incelemelerden sonra tanısı konulan vajinit türüne göre tedavi edilir.

Bakteriyel vajinit tedavisi: Tedavide esas amaç hastanın şikayetleri yani kokunun giderilmesidir. Bu nedenle ağızdan alınan antibiyotik tedavisi verilir. Yan etkisine karşı vajinal yoldan ovül ya da kremler kullanılabilir.

Trikomonas vajinit tedavisi: Hastanın şikayeti olmasa bile trikomonas vajinit tanısı almış hasta ve eşi tedavi edilmelidir. Uygun antibiyotik ile tedavi edilirler.

Candida vajinit tedavisi: Tedavide candida için özel ağızdan alınan tabletler ve vajinal fitiller yeterli olabilir. Yanma şikayetini azaltmak için kremler de kullanılır. Bu mantar türünde eşlerin her ikisinin de tedavisi gerekebilir.

Atrofik vajinit tedavisi: Atrofik vajinit tedavisinde kayganlaştırıcılar kullanılabilir. Menopoza bağlı atrofik vajinit tedavisinde östrojen replasman tedavisi gerekebilir. Sistemik tedavi uygun olmayan hastalarda lokal topikal uygulamalar denenebilir. Östrojenli kremler ve vajinal tabletler de tedavide kullanılan yöntemlerdir.

Vajinit (vajina iltihabı) nasıl önlenir?

Trikomonas ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar prezervatif kullanımı ile önlenebilir. Mantar enfeksiyonuna bağlı vajinit, mantar nemli ortamda büyüdüğü için genital bölgenin kuru ve temiz tutulması gerekir. Islak mayo ile durmamak, pamuklu ve ütülenmiş iç çamaşırı giymek, giyinmeden önce genital bölgeyi iyice kurulamak, tuvalette yıkanırken arkadan öne doğru yıkanmak veya kurulanmak gibi önlemler alınabilir.

Tahrişe bağlı vajinitten korunmak için kokulu, parfümlü tuvalet kağıdı kullanmamak, kokulu ve renkli sabun kullanmamak, kokulu veya parfümlü pedler kullanmamak, köpüklü banyo, hijyenik kadın spreyleri ve vajinal duşlar kullanılmaması gibi önlemler sayesinde vajinit riskini azaltmak mümkün olabilir.

Mantar hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Mantar hastalığı nedir
  2. Vücut mantarı nedir
  3. Kasık mantarı nedir
  4. Saç derisi mantarı nedir
  5. Bağırsak mantarı nedir

5 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git