Vajinadan böbrek nakli ameliyatı nasıl yapılır?
Türkiye’de her 7 kişiden biri kronik böbrek hastasıdır. Kronik böbrek yetmezliği sinsi bir şekilde ilerleyip son dönem böbrek yetmezliği şeklinde kendini belli etmektedir. Türkiye’de 70 bin civarında böbrek hastası diyaliz tedavisi ile yaşamını sürdürmektedir. Bu hastalarda diyaliz tedavisine rağmen organ nakli mecburiyet haline gelmektedir.
Kronik böbrek yetmezliği böbrek fonksiyonlarının geri dönüşü olmayacak şekilde bozulmasıdır. Kronik böbrek yetmezliğine neden olan faktörler arasında şeker hastalığı, hipertansiyon, glomerülonefrit, kistik böbrek hastalığı ve diğer böbrek hastalıkları, Akdeniz ateşi hastalığı gibi faktörler kronik böbrek yetmezliğine neden olan faktörlerdir. Kronik böbrek yetmezliği genellikle belirti göstermez. Böbrek yetmezliğinin neden olduğu bazı belirtiler, idrar miktarında azalma, idrar yaparken zorlanma, gece sık idrara çıkma, kanlı idrar ve kan tetkiklerinde üre ve kreatinin değerlerinin yüksek çıkması gibi belirtilerdir.
Türkiye’nin organ naklinde başarı oranı nedir?
Organ naklinde kadavradan bağış Türkiye’de Avrupa’ya göre daha az iken, canlı vericiden bağış Avrupa’ya göre daha fazla olduğu bilinmektedir.Türkiye’de organ nakli ameliyatlarında oldukça başarılı olmaktadır. Bu başarıların yanına son günlerde bir yenisi daha eklenmiştir.
İstanbul Cerrahi Derneğinin düzenlemiş olduğu ”Cerrahide Yeni Ufuklar”adını verdiği toplantıda ”vajinal çıkarımlı tek port donör nefrektomi” isimli sunumu, böbrek nakli ekibine birincilik ödülü kazandırmıştır. Böbrek nakli ekibine birincilik ödülü kazandıran ameliyat, dünyada sadece birkaç merkezde yapılan vajenden böbrek çıkarma işlemidir.
Vajinadan böbrek nakli ameliyatı nasıl yapılır?
Vajinadan böbrek çıkarma işlemi hastanın göbeğinden sadece iki cm’lik kesiden laparoskopik aletler ile girilerek, böbrek vajinadan çıkarılır. Bu yöntem doğum yapmış kadınlarda uygulanabilmektedir. Bu işlem dünya genelinde sadece birkaç sayılı merkezde yapılmaktadır.
Günümüzde daha yenilerde uygulanmaya başlanan ve ileri tecrübe gerektiren bu ameliyatın yapılabilmesi için hem laparoskopik yöntemi bilmek hemde bu işlemi ileri düzeyde yapabilecek kapasiteye sahip olunması gereklidir. Normal laparoskopik böbrek çıkarma işlemine göre 30-40 dakika fazla süren bu ameliyat böbrek vericisine avantaj sağlamaktadır.
Normal standart kapalı böbrek nakli ameliyatında vericiden böbreğin çıkarılması için 4-5 cm’lik kesi yapılır iken, bu ameliyatta böbrek vajinadan çıkarıldığı için hastanın karın duvarında ve cildinde göbekteki delik dışında başka bir iz olmamaktadır. Bu işlemden 6 ay sonra bu izde kapanır ve ameliyat izi belli olmaz. Organ bağışçısı günlük yaşantısına birkaç gün içinde geri dönebilir. Vajinadan böbrek nakli şimdiye kadar 70 üzeri kadında yapılmıştır. Bu vericiler kısa sürede ayağa kalkıp evlerine taburcu edilmekte ve cinsel fonksiyonlarında bir sorun olmamaktadır.
Böbrek hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları
- Kronik böbrek yetmezliği nedenleri ve belirtileri
- Akut böbrek yetmezliği nedir
- Böbrek nakli (transplantasyonu) nedir
- Polikistik böbrek hastalığı nedenleri ve belirtileri
- Böbrek ağrısı neden olur