Femur başı epifiz kayması neden olur?
Uyluk epifizinde kayma, femurun (kalça kemiği) üst epifizinde meydana gelen kaymadır. Bu durum, femur başı epifiz kayması olarak da adlandırılır. Bu tür kaymalar çok sık görülmez; genellikle 11-13 yaşları arasındaki çocukları etkiler ve özellikle erkek çocuklarda ve obezite sorunu olan çocuklarda bu duruma rastlanır. Uyluk epifiz kayması aile içerisinde sürmeye eğilimlidir.
Normal büyüme esnasında epifiz, bir kıkırdak katmanıyla kemiğin gövdesinden ayrılır. Bu bölge nispeten zayıftır, bu yüzden bir düşme veya herhangi bir tür yaralanma, epifizin bulunduğu yerden kaymasına neden olabilir.
Femur başı epifiz kayması belirtileri
Kalça kemiği üst epifizinde kayma (femur başı epifiz kayması) oluştuğunda topallama görülür ve dizde ya da kasıkta ağrı hissedilir. Bu durumdan etkilenenlerin bacağı dışa doğru dönmeye başlar ve kalça hareketlerinde kısıtlanma olur.
Femur başı epifiz kayması teşhisi
Bu durum, hastanın öyküsünün dikkatli alınması, fizik muayenesi ve kalça grafisi ile teşhis edilir. Hastalarda genellikle fiziksel aktiviteyle kötüleşen topallama, ani başlayan kalça ve diz ağrısı gibi şikayetler vardır. Hastanın bacağındaki aksama ve dışa dönük ayak, yürüme muayenesinde anlaşılır. Tanı, ön-arka ve yan kalça grafileri çekilerek doğrulanır. Bazen düz grafilerle tam olarak tespit edilemeyen hafif kaymalarda manyetik rezonans görüntüleme vaya bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir.
Femur başı epifiz kayması tedavisi
Tedavide epifizin doğru pozisyonda yerleştirilebilmesi için cerrahi müdahale gerekir. Cerrahi tedavi genellikle başarılı sonuç verir, ancak kalça kemiği, sakatlanma ve tedavinin ardından osteoartroza (kireçlenmeye) karşı normalde olduğundan daha az direnç gösterebilir. Bazı durumlarda diğer kalçada da kayma riski varsa, o kalçanın da çivilenmesi gerekebilir. Tedavinin başarılı olmasında en önemli etken erken teşhistir.
Femur başı epifiz kayması komplikasyonları
Bu durumun en önemli komplikasyonları; avasküler nekroz (femur başında erime), osteoartroz (kalça kireçlenmesi), kaymanın devam etmesi ve kıkırdak dokunun dejenerasyonu’dur.
Kalça hastalıkları ile ilgili benzer yazılar
- Femur kırılması nedenleri ve tedavisi
- Kalça kırıkları neden olur
- Kalça kireçlenmesi neden olur
- Osteoartrit nedenleri ve tedavisi
- Aseptik nekroz neden olur