Teratom nedir?
Teratomlar, kemik, kıl ve diş hücreleri gibi değişik tipte hücrelerden oluşan, ancak bu hücreler normalde bulundukları yerlerdekilerden farklı olan tümörlerdir. Teratomlar selim ya da habis olabilir. Teratomların çoğu selimdir, yani etraflarına yayılma göstermez ve hastanın yaşamını tehdit etmez.
Bu tip tümörler çocuklarda nadir görülür iken, genellikle kız çocuklarında overlerde ya da erkek çocuklarda testislerde olur. Ayrıca göğüste, iki akciğerin arasındaki mediasten denilen alanda ya da pineal bezde (beynin derinliklerinde bulunan ve melatonin adlı hormonu salgılayan bezde) de çıkabilirler. Yenidoğanda bir teratom var ise en sık beldeki kemikler yakınında görülür.
Teratom belirtileri
Bir teratomda en aşikar belirti, erkek çocuklarda yumurtalıkta ya da kız çocuklarında karın içinde gözle görülebilir bir şişlik olmasıdır. Bazen de hiçbir işaret bulunmayabilir. Overdeki bir teratom kist (içi sıvı dolu bir torba) halini alabilir. Overde teratom bulunan kız çocukları genellikle sık idrara çıkar ya da tümör idrar yollarım sıkıştırır ise idrar yapmakta zorlanabilir. Ayrıca karında ağrı bulunabilir. Teratom bulunan yerde, örneğin yenidoğanda belde bir şişlik saptanabilir. Göğüste bulunan bir teratom göğüs ağrısı, öksürük ya da güç nefes almaya neden olabilir.
Teratom teşhisi
Teratomlar genellikle rutin fizik muayene sırasında saptanır. Doktor başka bir sebep ile çekilmiş bir filmde de tesadüfen abdominal teratom bulabilir. Bu oluşumun boyutları, yerleşimi ve özelliklerini belirleme amacı ile doktor bilgisayarlı tomografik inceleme. manyetik rezonans görüntülemesi ya da ultrasonografik inceleme isteyebilir.
Teratom tedavisi
Teratom saptanan çoğu vakada, tümör cerrahi yoldan çıkartılır. Ameliyattan sonra çıkartılan dokuların mikroskopik incelemesi ile selim mi (vücudun başka bölümlerine yayılmayan tümör) yoksa habis mi (vücudun başka bölümlerine yayılma ve işgal etme yeteneğine sahip) olan tümör mü olup olmadığı belirlenir. Hastadaki tümör habis ise ameliyattan sonra geriye kalmış olabilecek kanser hücrelerini de öldürme amaçlı radyoterapi ve kemoterapi de gerekebilir. Tedavinin sonucu, kanserin ne ölçüde ilerlemiş olduğuna ve vücudun başka taraflarına da yayılıp yayılmadığına bağlıdır. Tümör selim ise, ameliyat tam şifa ile iyileşme sağlar.
Kanser hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Testis (yumurtalık) kanseri nedenleri ve tedavisi
- Kızlarda yumurtalık kanseri nedenleri ve tedavisi
- Yumurtalık (over) kistleri nedenleri ve tedavisi
- Akciğer kanseri nedenleri ve tedavisi
- Böbrek kistleri nedenleri ve belirtileri