Tecavüz ve tecavüz’ün kişiye etkileri
Tecavüz, bir kişi ile, güç ya da şiddet kullanarak, isteği dışında cinsel ilişki kurmaktır. Tecavüzün cinsel dürtüler ile ortaya çıkması nadirdir; şehvetle değil öfke, saldırganlık, hakimiyet kurma duyguları ile ilişkilidir. Tecavüz bir adli suçtur.
Tecavüz’ün kötü etkileri
Tecavüz kurbanında fiziksel yaralanmalar oluşabilir. Genital organlarda ağır hasar nadirdir, ancak labiumlarda (cilt kalıntıları) şişme, vajina duvarları ya da rahim ağzında berelenme, anüs ya da perinede (genital organlar ile anüs arasındaki bölge) yırtıklar görülebilir. Tecavüzün psikolojik etkileri genellikle ağırdır, şiddetli anksiyete (kaygı), depresyon, travma sonrası stres bozukluğu olabilir. Kabuslar, geri dönüşler (flashback; olayın zihinde yeniden yaşanması) görülebilir.
Tecavüz sonrası adli işlemler
Tecavüz kurbanının fizik muayenesinde özellikle genital bölgede yaralanma ve berelenmeler araştırılır, vajinal kanal incelenir. Doktor şüpheli ısırık izlerinden, vücudun kirlenmiş bölgelerinden, vajina, anüs ve boğazdan sürüntü örnekleri alır, bulunabilecek tırnak parçalarını ve kılları toplar. Bu örnekler laboratuvarda analiz edilir ve üzerlerinde DNA testleri yapılır. Bu testlerin sonuçları şüpheli ya da şüphelilerden alınan örneklerin test sonuçları ile karşılaştırılır.
Tecavüz sonrası tedavi nasıl yapılır?
Tecavüz sonrası fiziksel yaralanmalar uygun şekilde tedavi edilir. Acil doğum kontrolü, hepatit B aşılaması yapılır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon taraması (HIV dahil) yapılır, testler pozitif çıkarsa uygun tedavi başlanır. Profilaktik (koruyucu, önleyici) antibiyotikler ve HIV ilaçları verilebilir. Psikolojik travmanın tedavisinde psikolojik danışma yararlı olabilir. Bazı olgularda psikiyatrik yardım da gerekebilir. Birçok tecavüz kurbanı destek gruplarını da yararlı bulmaktadır.
Benzer sağlık yazıları
- Ateşli silah yaralanmaları neden olur
- Baş-boyun ve omurilik yaralanmaları neden olur
- Boğulma neden olur
- Yas tutma neden olur
- Zehirlenmeler neden olur
- Depresyon neden olur
- Çocuk ve ergenlerde bipolar bozukluk neden olur