Cilt - Deri Hastalıkları ve Tedavileri

Spitz Nevüs – Jüvenil Melanom Belirtileri ve Tedavisi

Melanom, erken çocukluk evresinde yüz veya bacaklarda oluşan, Spitz nevüsü (SN) olarak da adlandırılan yüzeyden kabarık, kırmızımsı kahverengi deri lekesidir.

Jüvenil melanom – spitz nevüs nedir?

Jüvenil melanom, erken çocukluk evresinde yüz veya bacaklarda oluşan, Spitz nevüsü (SN) olarak da adlandırılan yüzeyden kabarık, kırmızımsı kahverengi deri lekesidir. Adına rağmen kanser değildir. SN sıklıkla çocukluk çağında görülen bir melanositik nevüs varyantıdır, ancak erişkinlerde de görülebilmektedir. SN yaşamın ilk 10 yılında ve kadınlarda daha sıktır.

Jüvenil melanom – spitz nevüs belirtileri

Spitz nevüsleri görüntü olarak düz yüzeyli, kılsız, kırmızımsı-kahverengi (pigmentsiz) veya koyu kahverengi-siyah (pigmente) kubbeye benzeyen bir papül şeklindedir. Pigmentsiz tip SN’inin daha sık görüldüğü sanılsa da, aslında pigmente tipin de sık görüldüğü bilinmektedir. Pigmente tip özellikle çocuklarda ve baş-boyun bölgesinde ortaya çıkarken, erişkinlerde ise daha sık alt ekstremitelerde görülür. SN vücudun her yerinde görülebilmektedir. SN çoğunlukla tek olmakla beraber, gruplanmış veya yaygın olarak da oluşabilir. Lezyonlar çoğunlukla 1 cm’den küçüktür. Zamanla büyüme, renk değişikliği, kabuklanma ve nadiren kaşıntı ve kanama da görülebilir.

Jüvenil melanom – spitz nevüs teşhisi

SN tanısı için yapısal ve histopatolojik özelliklerin birlikte değerlendirildiği detaylı bir inceleme gerekir. Spitz nevüsüne ait lezyonlar bir ucunda SN, diğer ucunda ise spitzoid melanom bulunan bir spektrum olarak kabul edilebilirler. Bu spektrumda hem spitz nevüs hem de malign melanom özellikleri taşıyan ve bundan dolayı da birbirinden histopatolojik olarak bile ayırt edilemeyen veya örtüşen lezyonlar da bulunmaktadır. Spitz nevüslerin malign melanomdan ayrımının yapılabilmesi için kinik görünüm ve iyi bir muayene, histopatolojik ve dermatoskopik inceleme gibi tanı yöntemleri kullanılmaktadır.

Jüvenil melanom – spitz nevüs tedavisi

Spitz nevüs tedavisi yaklaşımı konusunda kesin bir fikir birliği bulunmamaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’inde yapılan bir çalışmada dermatologların (cildiye doktorlarının) büyük kısmının SN düşündükleri olgularda eksizyonel biyopsi önerdikleri bilinmektedir. Lezyonların biyolojik davranışları konusunda halen tartışmalar sürdüğü ve metastaz yapan spitz nevüs’ler bildirildiği için otörlerce mutlaka tedavi edilmesi (cerrahi olarak bu lezyonların çıkarılması) gerektiği vurgulanmaktadır. Bir çalışmada ise SN’nin 12 yaşından küçük çocuklarda 2-3 yıl boyunca altı ayda bir, sonrasında yılda bir kez, 12 yaşından büyüklerde ise yılda bir kez dermoskopi ile takip edilmesi, klinik ve dermoskopik olarak şüphe taşıyan lezyonların eksizyonu (cerrahi olarak çıkarılması) önerilmektedir.

Cilt hastalıkları ile ilgili benzer yazılar

  1. Cilt beni nedir ve neden olur
  2. Çocuklarda cilt beni nedenleri ve tedavisi
  3. Malign melanom nedir ve neden olur
  4. Cilt kanseri nedir ve neden olur
  5. Solaryum sağlığa zararlı mı

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git