Solaryum cilt kanserine neden olur mu?
Solaryum makinesi, morötesi ışınım (ultraviole) yayarak kozmetik olarak bronzlaşmaya yarayan makinedir. Tipik olarak yayılan ışınım % 97 UV-A ve % 3 UV-B’dir. Solaryum makinelerinin geneli fosfor içeren floresan lambalar kullanarak güneşe benzeyen UV ışınları yayarak çalışır.
Daha küçük olan ve çoğunlukla evlerde kullanılan solaryum makineleri, genellikle 12 ya da 28 watt arasında 100 lamba içerir iken, solaryum salonlarında kullanılan makinelerin her biri 100 ile 200 watt arasında olan 20-60 arası lamba kullanır.
Ayrıca yüksek ışınımlı kuvarz lambalar, reflektör sistemleri ve filtreler kullanan yüksek basınçlı solaryum makineleri de bulunmaktadır. Fakat bu modellerin maliyeti daha fazla olduğu için talep daha azdır. Solaryum kabinleri, solaryum yatağı gibi değilde dik şekilde durur şekilde ve bronzlaşacak olan kişi önünde durur. Bu modellerin çıkış gücü diğerlerinden daha fazladır.
Solaryum cilde zarar verir mi?
Güneş ışınları, görünebilen orta dalga boyundaki gün ışığı, Görünmeyen enfaruj ve ultraviole ışınlarının bileşiminden oluşur. Ultraviole ışınlar 3 grupta değerlendirilir. Bunlar, UV-A, UV-B ve UV-C şeklindedir.
İnsana zarar veren UV-C ışınları ozon tabakası tarafından filtre edilmektedir. UV-B ışınları cildin yeni renk pigmenti oluşturmasını sağlar iken, UV-A ışınları cildin koruma mekanizmasını canlandırarak bu pigmentlerin aktive olmasını ve bronzlaşmayı sağlar. Solaryum makinesi de bu mekanizmayı harekete geçirir.
UV ışınlarına maruz kalmanın verdiği yan etkilerinden dolayı, solaryum makinelerinin kozmetik amaçlı kullanımı Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilmemektedir. Solaryum makinelerinin geneli melanom riskini arttıran UV-A ışınları yayar.
Bu durum cilt kanserinin en tehlikeli türüdür. Solaryum yatakları koruyucu gözlük takılmadan kullanılır ise kar körlüğüne yol açabilir. Ayrıca solaryum yatağında uyuya kalındığında yanmaya ve yaralanmaya neden olur.
Solaryuma girmek yasaklandı mı?
Son günlerde yapılan açıklamaya göre Türkiye’de, 18 yaş altı kişilerin solaryuma girmesinin yasaklanmasına ve yetişkinlerinde girmeden önce zararları hakkında bilgilendirilmesi için yazılı onay alınmasına dair yönetmeliğin çıkacağı Sağlık Bakanlığı tarafından bildirilmiştir. Uzmanlar, cilt kanseri ile mücadelede önce risk faktörlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini bildirmektedirler.
Dünya Sağlık Örgütüne bağlı olarak çalışan Uluslararası Kanser Araştırma ajansı tarafından 2009 yılında yapılan açıklamada bilimsel olarak solaryumun kanserojen etkisi olduğu bildirilmiştir. Dünya genelinde birçok ülkede solaryuma girmek 18 yaşın altındakilere yasaklanmıştır.