Sistoskopik tetkikin kullanım alanları
Sistoskopi, üriner sistemin bir kısmının (üretra-mesane) idrar yolundan ışıklı kamera ile mesaneye girilmesi ve mesanenin içinin incelenmesi işlemidir. Sistoskopi, bir çeşit endoskopi işlemidir. Sistoskopi, radyolojik incelemenin yetersiz olduğu durumlarda veya idrar yollarında müdahale gerektiren durumlarda sistoskopi yöntemi tercih edilmektedir.
Enfeksiyona bağlı darlıklar, idrar yollarında taşlar, böbrek taşları gibi değişik birtakım olgulara müdahale amacı ile de sistoskopi yöntemi kullanılır. Mesane ve üretranın görüntülenmesi ve patolojk olguların saptanması açısından sistoskopi oldukça önemli bir işlemdir. Sistoskopik yöntem ile biyopsiler alınır ve patolojik incelemeye gönderilir.
Sistoskopi ürolojide vazgeçilmez bir yöntemdir. Erkeklerde sık rastlanan prostat büyümesi, prostat tümörleri de sistoskopik yöntem ile teşhis edilir. İdrar kesesinde (mesanede) taş, tümör ve enfeksiyonların durumu ve idrar yollarında oluşan darlıklarda idrarın akışını sağlamak için üretraya stent yerleştirme işlemi de sistoskopik yöntem ile yapılır. Ayrıca üretraya yerleştirilen stentin çıkarılması amacı ile de sistoskopik yöntem kullanılır. Sistoskopi, görüntüleme için kullanılan bölgeden işlem sırasında biyopsi almak için de kullanılır.
Sistoskopi kimlere yapılır?
Sistoskopi idrarından kan gelmesi şikayeti olan hastalara, tedavi ile geçmeyen idrar yanması şikayeti olan hastalara, mesane tümörü olup mesanesi kontrol altında tutulan hastalarda ya da tümörün görüntülenmesi gereken hastalarda, mesanenin içerisinde görüntülenmesi gereken durumlarda sistoskopik görüntüleme yöntemi uygulanır.
Sistoskopi nasıl yapılır?
İdrar yolundan sistoskop denilen ucunda kamera bulunan alet ile girilerek mesanenin görüntülenmesi sağlanır. Bu işlem anestezi ile ya da anestezi yapmadan yapılabilir. Lokal anesteziyi tolere edemeyen hastalarda genel anestezi yapılarak işlem uygulanır. Sistoskopi için özel giysi giyilir ve masaya sırt üzeri yatılır. Bu işlem yapılırken bacaklar iki yana açılır.
Uygulanan bölge antiseptik bir sıvı ile temizlenir. Üretraya jel kıvamında bir madde plastik şırınga ile verilir. Bu sayede uygulama sırasında herhangi bir rahatsızlık hissedilmez. Uygulama 5 10 dakika içinde biter. Kişi sistoskopinin ertesi günü günlük yaşamına geri döner. Bir süre idrarda yanma, sızlama olabilir. Sistoskopi işleminden sonra hastaya bir hafta kadar ağır işlerden kaçınması önerilir.
Sistoskopi yöntemi şart mıdır?
Sistoskopik görüntüleme hastanın şikayetlerinin neden kaynaklandığını bulmak ve erken tanı için uygun bir yöntemdir.
Sistoskopi yapılacak hastada nelere dikkat edilir?
Sistoskopik görüntüleme öncesi idrarda enfeksiyon olmamalıdır. Eğer enfeksiyon var ise gereken tedavi yapıldıktan sonra sistoskopik görüntüleme yöntemi uygulanmalıdır. Ayrıca hasta, doktora genel sağlık durumu hakkında bilgi vermeli, aspirin, ağrı kesici gibi ilaçlar kullanıyor ise doktora ilaçların adı ve dozları bildirilmelidir.
Sistoskopik görüntüleme yönteminden sonra hastada görülebilecek şikayetler
Sistoskopik görüntüleme işlemi uygulanmadan önce idrarda iltihap olmaması gerektiği gibi, idrar işlem sırasında temiz olsa bile işlemden sonra nadiren enfeksiyon gelişebilir. İdrarda enfeksiyon oluşmasa bile işlemden sonra birkaç gün idrarda yanma hissi olabilir. Bol su içerek ve sık tuvalete giderek bu sıkıntı atlatılabilir. İşlem sonrası idrarda yanma veya ateş yükselmesi gibi bir durum söz konusu olur ise mutlaka doktora bildirilmelidir.
Üriner sistem ile ilgili hastalıklar
- Böbrek taşı neden olur
- Mesane kanseri neden olur
- Vezikoüretral reflü nedir
- Prostat kanseri nedenleri ve belirtileri
- İdrardan kan gelmesinin nedenleri