Sinir blokajı neden uygulanır?
Sinir blokajı, bir sinir tarafından vücudun bir kısmına sağlanan duyunun kaybolmasını sağlamak için bu sinirin çevresine uygulanan lokal anestezidir. Örneğin elin ayasına kola enjeksiyon yapılarak anestezi yapılabilir. Bu tip bir anestezi ile unlar ve medyan sinirler bloke edilir.
Bir sinir blokajı tedavi edilen dokulara doğrudan anestezi yapılması olanaksız olduğu zaman yapılır. Çünkü bu bölge enflame olmuştur ve yayılma riski vardır. Bölge derinde olduğunda veya bir kemik ile kaplı olması nedeni ile enjeksiyon için uygun olmadığında veya geniş olduğunda da bu teknik kullanılabilir.
Sinir blokajı çeşitleri
Spinal sinir blokajı nedir? Kordu terk eder etmez bloke edilebilir. Bu anestezi tipi genelikle doğumda kullanılan epidural anestezide ve alt abdomen ve uzuvlarda cerrahi müdahalede kullanılan spinal anestezide olur.
Kaudal sinir blokajı nedir? Kaudal blokajda, omurilik’in alt kısmından başlayan sinirlerin çevresine anestezi enjekte edilir. Kalça ve genital bölgelerde his kaybına neden olur ve bazen bu anestezi tipi doğumda da kullanılır.
Pudental sinir blokajı nedir? Pudental sinir blokajı pelvisin altından vajina zeminine geçen sinirlere anestezi enjeksiyonudur. Bu tür sinir blokajı bazen forseps doğumu yoluyla çocuk doğumunda olur.
Benzer sağlık yazıları
- Fibromiyalji sendromu nedenleri ve tedavisi
- Sırt ağrısına neden olan hastalıklar
- Ağrı nedir ve ağrı neden olur
- Doğum sancısı neden olur