Cilt - Deri Hastalıkları ve Tedavileri

Siğil Neden Çıkar? Siğil Tedavi Edilebilir mi?

Siğil nedir? Siğil nasıl bulaşır?Siğiller, derinin üst tabakasına ya da mukozaya yerleşen humman papiloma virüs (HPV) olarak bilinen bir virüse ait enfeksiyonlardır. Siğillerin şekli bulundukları bölgeye ve siğilin tipine göre değişiklik gösterir. Siğiller genellikle deriye benzer renkte kabarık, nasır görünümünde ve sert yapıdadırlar. Siğiller 4 ana grupta değerlendirilir.

Siğil nedir? Siğil nasıl bulaşır?

Siğiller, derinin üst tabakasına ya da mukozaya yerleşen humman papiloma virüs (HPV) olarak bilinen bir virüse ait enfeksiyonlardır. Siğillerin şekli bulundukları bölgeye ve siğilin tipine göre değişiklik gösterir. Siğiller genellikle deriye benzer renkte kabarık, nasır görünümünde ve sert yapıdadırlar. Siğiller 4 ana grupta değerlendirilir.

Siğiller bulaşıcı mıdır?

Siğiller humman papilloma denilen virüs tarafından oluşur ve bulaşıcıdır. Çocukluk döneminde ortaya çıkan siğiller genellikle ergenlik döneminde kendiliğinden geçebilir. Siğiller insandan insana direkt temas sonucu bulaşır. Siğiller çok nadir olarak dolaylı yollar ile bulaşıcılık gösterir. Siğil virüsü kişiye bulaşır bulaşmaz siğil ortaya çıkmaz. Siğillerin kuluçka dönemi aylarca sürebilir. Ellerde oluşan, ayak tabanında oluşan ve düz siğillerin bulaşma riski düşüktür. Genital bölge siğillerinin bulaşıcılığı oldukça yüksektir ve bulaşma yolu ise cinsel ilişkidir. Siğillerin dolaylı olarak bulaşma şekli ise ortak kullanılan havlu, bornoz, terlik gibi giysiler ile olur.

Siğil nasıl bulaşır

Siğil nasıl bulaşır

Siğil daha çok kimlerde görülür?

Siğil en sık çocuklarda ve gençlerde görülür. Bunun nedeni çocukların bağışıklık sisteminin tam gelişmemesi, çocukların kendi derilerini çok iyi koruyamaması (kesik, sıyrık, soyma ve tırnak yeme gibi) nedenler, siğil virüsünün vücuda girmesini kolaylaştırması sonucu siğiller meydana gelir. Bu gibi durumlar ve bağışıklık sisteminin vücuda giren virüsü yenememesi nedeni ile de siğiller oluşur.

Diğer bir siğil oluşumunda risk altında olan grup ise bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler, kansızlık sorunu olanlar, kanser hastaları ve kanser için kemoterapi tedavisi gören kişiler, AIDS hastaları, bağışıklık sistemini baskılayan kortizonlu ilaçları kullananlar, alerjik bünyeye sahip kişiler, stresli kişiler, sıkı diyet yapanlar, düzensiz ve dengesiz beslenenler, çok yoğun çalışanlar, çok eşli ve güvenli korunma yöntemi uygulamadan cinsel birleşmede bulunan kişiler ve ortak havlu, bornoz, terlik gibi eşyaları kullananlar siğil virüsü açısından yüksek risk taşırlar.


Siğil çeşitleri

Siğil çeşitleri

Siğil çeşitleri ve belirtileri

Yaygın siğiller el bölgesinde oluşan siğiller (verruca vulgaris):Ellerde, parmaklarda ve tırnak çevresinde görülen bu tip siğiller oldukça yaygın görülen siğillerdir. Derinin herhangi bir nedenden dolayı travma aldığı durumlarda (tırnak yeme, yolma ve benzeri) siğiller daha kolay çıkar ve çocuklarda daha sık görülür.

Ayak tabanı siğilleri : (Plantar warst), tek veya çoklu gruplar şeklinde oluşabilir. Diğer siğillere göre deri içine gömülü görünüme sahiptirler. Vücut ağırlığının yaptığı baskının etkisi ile gelişebilirler. Üzerlerinde kanama odaklarını gösteren kırmızı siyah noktacıklar oluşabilir. Bu siğillerde basıya ve siğilin büyüklüğüne göre ağrı oluşabilir.

Düz siğiller (flat warts) : Oldukça küçük, yumuşak ve üzeri düz siğillerdir. Bu tip siğillerin sayıları çok fazla olabilir. Düz siğiller vücudun her kısmında olabileceği gibi, çoğunlukla yüzde ve saçlı deride meydana çıkar. Bu siğiller düz olduğu için çok fazla fark edilmezler.

Etek bölgesi siğilleri (genital warts veya kondiloma : Genital siğiller genellikle erişkinlik dönemlerinde görülür. Genital siğiller farklı büyüklük ve farklı sayılarda olabilirler. Bu siğiller cinsel organların dışında özellikle bayanlarda vajen, serviks gibi iç kısımlarda da oluşabilir. Genital siğiller genellikle çok eşli ve önlem almadan cinsel ilişkide bulunanlarda görülür. Cinsel yolla bulaşan siğiller, özellikle kadınlarda serviks (rahim ağzı) siğilleri uzun süre tedavi edilmez ise kanserleşmeye yatkındır.

Siğillerin tedavi edilmesi gerekir mi?

Siğiller çocuklarda sık görülür. Fakat çocuklarda oluşan siğiller genellikle zaman sürecinde kendiliğinden iyileşir. Lakin kendiliğinden kaybolan siğiller kişiye göre değiştiği için bilinemez. Erişkinlerde oluşan siğillerin kendiliğinden geçmesi çok mümkün değildir. Özellikle yüksek risk grubunda olan kişilerde siğiller tedavi edilse bile tekrarlayabilir. Bu tip siğiller tedavi edilmeden durur ise zaman içerisinde kanser oluşumuna sebep olabilir.

Siğil tedavisi

Siğil tedavisi

Siğil tedavisi

Siğil tedavisinde oldukça fazla yöntem vardır. Siğil tedavisi hastanın yaşı, siğilin yerleştiği bölge, siğilin tipi ve maddi imkanlara göre değişiklik gösterir. Siğil tedavisinde, tedavinin hasta ve hekim tarafından uygulanmasına göre de değişebilir. Siğillerin cerrahi tedavisinde uygulanan yöntemler, criyo lazer tedavisi, elektro koter tedavisi ve cerrahi eksizyon tedavileridir.

Siğillere dıştan uygulanan yöntem ise hastaların evde uygulayabileceği salisilik asit, 5- FU, podophyline uygulamalarıdır. Alternatif olarak immünoterapi, interferon ve imiguimod (aldara) gibi yöntemler tercih edilebilir. Siğil tedavisinde yanlış bilinen, hocaya okutmak, sarımsak sürmek, sigara basmak, haşlanmış domates kabuğu koymak gibi yöntemler uygulanmamalıdır. Çünkü siğiller bir virüs tarafından oluşur. Bazı siğiller kendiliğinden geçtiği için bu inanışlar doğru zannedilmektedir. Tıbbi tedaviye rağmen tekrarlayan siğillerde kişinin başka bir ciddi hastalığı olduğu akla getirilmelidir.

Sam yeli hastalığıKadınlarda genital siğil nedir?Rahim ağzı kanseri nedir?

1 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git