Kovan şoku hastalığı (şigelloz) neden olur?
Kovan şoku, bağırsakların SHIGELLA bakterileri ile akut bir enfeksiyonudur ve bu durum basilli dizanteri olarak ta adlandırılır. Bakteriler dışkıda bulunur ve kötü hijyen koşullarında yayılma gösterir. Bazı ülkelerde endemik olan şigelloz İngiltere’de izole salgınlar şeklinde görülür.
Şigelloz nasıl bulaşır?
Şigelloz hayvanlarda nadir olarak görülür. Etken olan bakteri genellikle insan dışkıları ile kirlenmiş sularda bulunur ve ağız yolu ile bulaşır. Shigella besinler ile aktarılabilir ve salata malzemelerinde, çiğ sebzelerde, çiğ süt ve süt ürünlerinde ve çiğ etlerde bulunabilir. Suya dışkı karışması, besin hazırlayan kişilerin kötü el hijyeni ile hastalık gıdalara bulaşabilir.
Kovan şoku hastalığı (şigelloz) belirtileri
Kovan şoku hastalığı genellikle kanlı ishal, karın ağrısı, bulantı, kusma, yaygın ağrı ve ateşle ani olarak başlar. Devamlı olan ishal, bebekler ve yaşlı insanlar gibi bazı gruplarda dehidratasyona (sıvı ve elektrolit kaybına) yol açabilir. Nadiren toksemi (kanda bakteri toksininin bulunması) görülebilir. Hastalığın tanısı genellikle dışkı örneklerinin laboratuvar incelemeleri ile konulur.
Kovan şoku hastalığı (şigelloz) tedavisi
Kovan şoku hastalığı şigelloz genellikle bir hafta ya da yakın bir sürede geçer. Fakat ağır vakalarda hastaneye yatışı gerektirebilir. Dehidratasyon, rehidratasyon tedavisi ile tedavi edilir. Kovan şoku hastalığı tedavisinde antibiyotikler de verilebilir. Bebekler, yaşlılar ve hastalar hastalığa karşı oldukça hassastır.
Bulaşıcı hastalıklar ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Tifo nedenleri ve tedavisi
- Ebola virüsü nedir
- Bulaşıcı hastalık nedir
- Bağırsak enfeksiyonları
- Dizanteri bitkisel tedavisi