Cerrahi Operasyonlar

Sezaryen Doğum Nasıl Olur?

Sezaryen uygulamasında doğum karından gerçekleştirilir. Sezaryen uygulanacağını siz önceden biliyor olabilirsiniz ya da doğum sırasında acil olarak sezaryen gerekebilir.

Sezaryen doğum nedir?

Sezaryen uygulamasında doğum karından gerçekleştirilir. Sezaryen uygulanacağını siz önceden biliyor olabilirsiniz ya da doğum sırasında acil olarak sezaryen gerekebilir. Sezaryen önceden planlanmış ise epidural anestezi uygulanabilir, böylece bebek doğduğunda uyanık olacağınız için bebeğinizi kucağınıza alabilirsiniz. Ancak çoğu sezaryen doğumda genel anestezi uygulanır.

Doğurma sırasında ortaya çıkan bir sorun nedeni ile sezaryene karar verilmiş ise, bir düş kırıklığı duygusu yaşayabilirsiniz. Normal doğumu yaşayamadığınız için kendinizi kandırılmış gibi hissedebilirsiniz. Olumsuz duyguları en aza indirebilmek için kendinizi doğumda olabilecek her şeye hazırlamalısınız.

Sezaryen ameliyatı nasıl yapılır?

Kolunuza serum takılır, göbek altındaki kıllar tıraş edilip idrar torbasına sonda yerleştirilerek sezaryen hazırlıkları yapılır. Anne anestezi ile uyutulur. Epidural anestezi (lokal anestezi) uygulanmış ise anne ile sezaryeni yapan cerrahlar arasına perde konur. Göbek altına genellikle yatay kesi yapılarak amniyos sıvısı boşaltılır. Rahime ulaşılır ve bebek, bazen forseps kullanılarak çıkarılır. Ameliyatın başlaması ile bebeğin çıkışı arasında yaklaşık beş dakika zaman vardır. Sezaryen kesisinin dikilmesi ise 30-40 dakika alır. Ameliyat kesisine “bikini kesisi” denir. Kıllı bölgenin hemen üzerindeki bu yatay kesi iyileştiğinde küçük bir iz bırakır, görülmesi güçtür.

Sezaryen ameliyatı sonrası nelere dikkat edilir?

Doğumdan sonra yürümeniz çok yararlıdır. Ameliyat yeri birkaç gün ağrı yapabilir, size bu sürede ağrı kesici ilaçlar verilir. Hareket etme ile ameliyat yeri açılmaz. Öksürürken, doğrulurken eliniz ile ameliyat yerinize hafifçe basabilirsiniz. Sezaryen doğum sonrası iki gün sonra hafif egzersizlere başlayabilirsiniz. Sezaryen doğum sonrası başka bir sorun olmadığı sürece anne ve bebek iki gün sonra evine dönebilir. Sezaryen doğum sonrası anne ilk bir hafta süresince gaz yapan besinlerden kaçınmalıdır.

Hamilelik döneminde vitamin ve demir ilaçları verilmiş ise emzirme döneminde de anne bu ilaçları doktorun önerisiyle almaya devam edebilir. Sezaryen doğum sonrası doktor anneye karın korsesi takmayı önermiş ise uygun bir şekilde korsesini takabilir. Sezaryen doğum yapan anne idrar ve dışkılama ihtiyacını tutmadan gidermeye çalışmalıdır. Doğum sonrası annenin ayaklarında ilk bir hafta içinde şişmeler oluşabilir; ancak bu durum endişe edecek bir durum değildir.

Dikişler alındıktan sonra da duş yapabilirsiniz. Bir hafta sonra kendinizi çok daha iyi hissetmeye başlayacaksınız. Altı hafta süresince fazla yorulmamaya dikkat etmek gerekir. Üç ile altı ay içinde sezaryen sırasında açılan kesi izi iyice azalır. Sezaryen doğum sonrası bebeği bir iki yastık ile destekleyerek emzirmek önemlidir, böylece ameliyat yerini korumuş olursunuz.

Sezaryen doğum yapanlar normal doğum yapabilir mi?

Sezaryen ameliyatı ile doğum yapan anne ikinci ya da sonraki hamileliklerinde normal doğum yapabilir. Fakat sezaryen doğum yapmış kadının daha sonra normal doğum yapabilmesi için bazı gerekçeler vardır.

  1. Örneğin daha önce sezaryen doğum olmasının nedeni çatı darlığı ise bu durum ikinci hamilelikte de geçerli olabileceği için yine sezaryen doğum gerekir.
  2. Daha önceki sezaryen doğumda rahime dikey bir kesi yapılarak doğum gerçekleştirilmiş ise daha sonraki doğumların normal doğum olması kesinlikle önerilmez. Fakat günümüz koşullarında sezaryen doğumlarda genellikle yatay kesi yapılmaktadır. Bu şekilde yatay rahim kesisi yapılan kadınlar normal doğum yapabilirler.
  3. Daha önceki hamileliğinde sezaryen doğum gerektiren bebeğin iri olması, bebeğin yan durması, plasentanın önde gelmesi gibi nedenlerin olmaması durumunda normal doğum mümkün olabilir.
  4. Daha önceki doğumda sezaryen doğum yapmış annenin bu doğumunda normal doğum başladıktan sonra sezaryen gerektiren durumlar gelişmez ise normal doğum şansı vardır.
  5. Sezaryen doğum yapmış kadının diğer doğumunda daha önceki kesi yeri yırtılması ve diğer sorunların ortaya çıkma riski olabileceği için doğumun yapılacağı hastane tam teşekküllü bir hastane olmalı, personel sayısı yeterli olmalı, doğumda bir aksilik olur ise hemen sezaryen doğuma geçilebilecek koşulların olması gibi önlemler gerekir.

Doğum ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Doğum ağrılarını azaltma yöntemleri
  2. Doğum ve doğumu kolaylaştırmak için faydalı bilgiler
  3. Doğum çantası nasıl hazırlanır
  4. Doğum öncesi doktora neler sormalı
  5. Doğum öncesi bakım ve doğum kontrolleri
  6. Doğuma hazırlık kursu nedir
  7. Hamileliğin kırkıncı haftası ve doğuma hazırlık

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git