Hastalıklar ve Tedaviler

Serum Nedir? Serum Hastalığı Nedir?

Serum, kan pıhtılaştıktan sonra geride kalan berrak sıvı, içerisinde tuzlar, glukoz ve antikorları da içeren proteinler bulunmaktadır

Serum neden kullanılır?

Serum, kan pıhtılaştıktan sonra geride kalan berrak sıvı, içerisinde tuzlar, glukoz ve antikorları da içeren proteinler bulunmaktadır. Bir enfeksiyon geçirmiş olan bir kişinin kanından elde edilen serumda o enfeksiyöz organizmaya karşı antikorlar içerir ve bu serum başka insanlara enjekte edilir ise onları bu hastalıktan koruyabilir. Hazırlanmış olan serum’a antiserum denilir. Bunun kullanımı pasif bağışıklamanın temelini oluşturur.

Serum hastalığı nedir?

Hayvan kaynaklı bir antiserumun ya da penisilin gibi bazı ilaçların alınmasından yaklaşık 10 gün sonra gelişebilen bir tür aşırı duyarlılık reaksiyonudur.  Serum hastalığı belirtileri arasında kaşıntılı döküntü, eklem ağrısı, ateş ve lenf bezlerinde büyüme görülebilir. Ağır durumlarda şok benzeri bir tablo gelişebilir. Serum hastalığının belirtileri genellikle birkaç gün içinde kaybolur veya antihistaminik ilaçlar iyileşmeyi hızlandırabilir. Ağır vakalarda bir kortikosteroid ilaç tedavisi kullanılabilir.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git