Sertleşme bozukluğu – erektil disfonksiyon nedir?
Erektil disfonksiyon (ED), ereksiyona erişme ve korumada başarısızlık, aynı zamanda bazen iktidarsızlık olarak da bilinir. Erektil disfonksiyon; cinsel performans konusundaki kaygılar ya da ilişkideki zorlukları içeren psikolojik faktörler veya ateroskleroz, diyabet hastalığı gibi fiziksel bozukluklar, multipl skleroz ve omurilik hasarını da içeren nörolojik bozukluklar nedeniyle olabilir. Bazı ilaçların yan etkileri olarak da erektil disfonksiyon sorunu oluşabilir, ancak ilaçlar kesildiğinde bu sorun ortadan kalkar.
Ereksiyon nedir?
Ereksiyon, cinsel uyarılma ya da fiziksel stimülasyona yanıt olarak oluşan penisin sertleşmesi, şişmesi ve kalkması durumudur. Penisin erektil dokusu içindeki kan damarlarının genişlemesi sırasında kan ile dolar ve sonrasında damarların çevresindeki kaslar kasılır ve ereksiyonu devam ettirecek şekilde kanı penis içinde tutar.
Erektil disfonksiyona neden olan faktörler
Erektil disfonksiyona neden olabilen damarsal hastalıklar:
- Diyabet (şeker hastalığı)
- Hipertansiyon (yüksek tansiyon)
- Koroner arter hastalığı
- Hiperlipidemi
Erektil disfonksiyona neden olabilen kronik hastalıklar:
- Kronik böbrek yetmezliği
- Kronik karaciğer yetmezliği
- Kardiyak sorunlar
- Prostat hastalığı
Erektil disfonksiyona neden olabilen endokrin hastalıklar:
- Hipertiroidizm (tiroid hormonu fazlalığı)
- Hipotiroidizm (tiroid hormonu azlığı)
- Hipogonadizm
- Hiperprolaktinemi
- Hiperöstrojenizm
Erektil disfonksiyona neden olabilen nörolojik hastalıklar:
- Serebrovasküler hastalık veya travma
- Multipl skleroz (emes hastalığı)
- Parkinson hastalığı
- Alzheimer hastalığı
- Omurilik yaralanmaları
- Tümörler
- Demans
- Shy-Drager sendromu
- Temporal lob epilepsileri
Erektil disfonksiyona neden olabilen penil faktörler:
- Peyroine hastalığı
- Post-priapizm
- Veno-oklüziv disfonksiyon
- Penil ve pelvik travma ve/veya cerrahi
Erektil disfonksiyona neden olabilen psikolojik hastalıklar:
- Depresyon
- Performans anksiyetesi (kaygısı)
- İlişki problemleri
- Psikosoyal problemler
- Psikolojik gerginlik
Erektil disfonksiyona neden olabilen ilaçlar:
- H2 reseptör antagonistleri
- Antihipertansifler
- Antidepresanlar
Erektil disfonksiyona neden olabilen diğer faktörler:
- Radyoterapi
- Sigara, alkol ve madde kullanımı
- Yaşlılık
- Şişmanlık (aşırı kilo problemi)
- Stres
Erektil disfonksiyon sorunu olan erkeklerin % 70-75 kadarında psikojenik faktörler veya tek başına organik faktörler bulunmaktadır.
Erektil disfonksiyon – sertleşme bozukluğu teşhisi
Erektil disfonksiyon sorunu tanısında standart değerlendirme, bu durumdan muzdarip olan kişilerin tedaviden beklentilerinin belirlenmesini ve tedavi seçenekleri doğrultusunda yapılacak tanısal testlerin uygulanmasını içermektedir.
Erektil disfonksiyon tanısında medikal öykü: Hastanın erektil disfonksiyon sorununa neden olabilecek faktörlerin ortaya konulması için önemli bir yöntemdir. Bu yöntemde hastada bulunabilecek damarsal faktörler, hormonal faktörler, sinirsel faktörler, psikolojik faktörler, organik faktörler, alkol ve sigara, madde kullanımı gibi faktörler, geçirdiği cerrahi işlemler, geçirdiği yaralanmalar, ilaç kullanımı gibi sorgulanır.
Erektil disfonksiyon tanısında cinsel öykü: Hem hastanın hem de mümkünse cinsel partnerinin öyküsü alınır. Bu öyküde hatanın ve partnerinin erektil disfonksiyonu nasıl algıladığı, erektil disfonksiyonun başlangıç biçimi, yaygınlığı, sabah ve akşam ereksiyonlarının olup olmadığı, varsa ereksiyonların sıklığı ve süresi, cinsel açıdan tatmin edici olup olmadığı gibi konularda bilgi edinilir.
Erektil disfonksiyon tanısında fizik muayene: Nedensel veya katkıda bulunan faktörlerin ortaya çıkarılmasına yardımcıdır. Fizik muayenede genel bir sistemik inceleme yanında detaylı bir nörolojik muayene, ikincil cinsellik karakterleri, femoral ve alt ekstremite nabızları ve genital özellikler incelenir.
Erektil dosfonksiyon tanısında psikososyal değerlendirme: Hastanın erektil disfonksiyon şikayetiyle bağlantılı olup, psikolojik konsültasyon ve/veya tedavi gerektirebilecek psikososyal faktörlerin belirlenmesi için başlangıçtaki taramanın bir parçası olarak yapılır.
Erektil disfonksiyon tanısında kullanılan diğer yöntemler: Laboratuvar testleri, intrakavernozal injeksiyon (sertleşme ve ereksiyon oluşturan ilaç enjeksiyonu), renkli doppler penil ultrasonografisi, kavernozografi ve kavernozometri, penil anjiyografi, hormonal değerlendirme, vasküler değerlendirme gibi tanı yöntemleri de erektil disfonksiyon teşhisinde kullanılan yöntemler arasındadır.
Erektil disfonksiyon – sertleşme bozukluğu tedavisi
Erektil disfonksiyon tedavisi altta yatan nedene yönelik yapılır, fakat psikolojik problemlere bağlı oluşan erektil disfonksiyon durumunda danışmalık almak ya da cinsel terapi gerekebilir. Bazı ilaçlar hem organik hem de psikolojik kökenli erektil disfonksiyon tedavisinde kullanılabilir. Erektil disfonksiyon için uygulanan diğer tedaviler arasında kişinin kendi kendine uygulayabileceği penis içine enjeksiyon, üretraya jel uygulanması ya da cerrahi implant şeklinde uygulanabilen ve kalıcı bir ereksiyon sağlayabilen ilaçlar bulunmaktadır.
Sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon) tedavisinde kullanılan ilaçlar: Ağızdan alınan tablet şeklindeki ilaçlar, penis içine enjekte edilen ilaçlar, idrar deliği içine (üretraya) sıkılan ilaçlar gibi ilaçları içerir.
Sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon) tedavisinde uygulanan ilaç dışı yöntemler: Vakum terapi cihazları, cerrahi tedaviler, cinsel terapi, psikolojik tedavi ve aile içi iletişimi güçlendirme amaçlı uygulanan aile terapisi gibi yöntemleri içerir.
Sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon) tedavisinde uygulanan cerrahi yöntemler: Damarlara yönelik uygulanan cerrahi teknikler, penis eğriliğini ve peniste oluşan plakları düzeltmeye yönelik cerrahi teknikler, penil protez (mutluluk çubuğu) gibi yöntemleri içerir.
Cinsel sorunlar ile ilgili benzer yazılar
- Peyronie hastalığı nedenleri ve tedavisi
- Alprostadil ilaç nedir ve ne için kullanılır
- Cinsel problem ne demek
- Testosteron düşüklüğü neden olur
- Viagra nedir ve ne için kullanılır