Serotonin neden kullanılır?
Serotonin, 5-hidroksitriptamin (5HT) olarak ta bilinen, özellikle kan trombositleri, sindirim sistemi mukozası ve beyin olmak üzere birçok dokuda bulunan bir maddedir. Kanama bölgelerinde trombositlerden salgılanan serotonin, küçük kan damarlarının kasılmasını sağlar, bu şekilde kan kaybını azaltır. Sindirim sisteminde, serotonin mide salgısını azaltır ve barsak duvarında düz kasları uyarır. Beyinde nörotransmiter (sinir hücreleri arasında sinyal ileten bir kimyasal) olarak fonksiyon görür. Depresyonda olan kişilerde beyinde serotonin düzeyleri azalmıştır ve bazı antidepresan ilaçlar serotonin düzeylerini artırır. Akut migren ataklarının tedavisinde serotonin agonistleri kullanılır.
Serotonin agonistleri
Serotonin agonistleri, baş ağrısının nedeninin beyindeki kan damarlarının genişlemesi olduğu akut migren ataklarının tedavisinde kullanılan, 5HT1 agonistleri olarak ta bilinen bir grup ilaçtır. Seratonin agonistleri beyinde seratonin (bir kimyasal aracı) ile aynı resptörlerde etkisini gösterir ve genişlemiş damarları normal boyutlarına geri döndürür, buna bağlı olarak ta migren ataklarının semptomları düzelebilir.
Sık kullanılan seratonin agonistleri arasında noratriptan ve sumatriptan bulunmaktadır. Bu ilaçlar, özellikle kalp hastalığı olan kişilerde, göğüs ağrısına neden olabilirler. Koroner arter hastalığı riski yüksek olanlarda dikkatli kullanılmalıdırlar. Diğer yan etkileri arasında yüzde kızarma, karıncalanma ve bulantı vardır.
Serotonin antogonistleri
Serotonin antogonistleri, 5HT1 antagonistleri olarak ta bilinen radyoterapi ve antikanser ilaçlarının neden olduğu ya da cerrahi nedeni ile verilen genel anestezi sonrası görülen bulantı ve kusmanın tedavisinde kullanılan bir grup ilaçtır. Bu durumlarda belirtiler, serotoninin beyindeki kusma merkezini uyarmasına bağlı olarak görülür ve bu ilaçlar bulantı ve kusmayı serotoninin etkilerini engelleyerek gösterir. Sık kullanılan serotonin antogonistleri arasında granisetron ve ondansetron bulunmaktadır.
Benzer sağlık yazıları
- Sertralin nedir
- Anoreksiya nedenleri ve tedavisi
- Takıntı hastalığı nedenleri ve tedavisi
- Beyin gelişiminde beslenmenin etkisi nedir