Septik artrit hastalığı nedir?
Septik artrit bakteriyel, mantar veya viral enfeksiyonun neden olduğu eklem iltihabıdır. Bakteriler genelde bir diğer enfeksiyon yerinden, bir yaradan kana karışabilir ya da ekleme yapılan cerrahi girişimden bulaşabilir. Nadir görülen ama ciddi bir sorun olan artrit genelde birden fazla eklemi tutmaz. Eğer hızla tedavi edilmez ise eklemde kalıcı hasar olabilir. Bu tip artrite her yaş grubunda ve çocuklarda da rastlanabilse de en sık 3 yaşın altındaki çocuklarda görülür.
Kalça ve diz eklemleri en sık tutulan eklemlerdir. Omuz, el bileği ve dirseklerde de görülebilir. 2 yaşın altındaki çocuklarda artrit olgularının yaklaşık yarısına burun ve boğaz enfeksiyonları neden olur. Enfekte olan cilt yaraları 2 yaşın üstündeki çocuklarda artrit nedeni olabilir. Ergenlerdeki artrit tablolarına da çoğunlukla bel soğukluğu (gonore) enfeksiyonu yol açar.
Septik artrit belirtileri
Septik artrit belirtileri arasında enfekte eklem ile yakın kol ya da bacaklarını ağrıdan dolayı oynatamama şikayeti özellikle küçük çocuklarda ilk belirti olarak görülebilir. Sorunlu eklem oynatıldığında hasta veya çocuk şiddetli ağlayabilir. Kalça ekleminde enfeksiyonu olan çocuk bez değiştirilirken ağlayabilir. Ateş ve huzursuzluk görülebilir. Daha büyük yaştaki çocuklar, gençler ve erişkinler eklemde şişme, kızarma ve ısı artışı ile birlikte ağrıdan şikayet edebilir ve eklemi oynatma güçlüğü çekebilirler. Septik artrit sorunu olan hastalarda nadiren titremeler de görülür.
Septik artrit teşhisi
Septik artrit tanısını kesinleştirmek için doktor tam kan sayımı, kan kültürleri, eklem röntgeni ve eklem sıvısı kültürleri gibi tetkikler ister.
Septik artrit tedavisi
Septik artrit tedavisinde tam iyileşmenin sağlanması için uygun antibiyotik ile tedavi gerekir. Kateter yoluyla antibiyotikler damar içine uygulanabilir. Eklem hasarının önlenmesi için sonuçların kesinleşmesini beklemeden antibiyotik tedavisine başlanabilir. Eğer eklemde çok çabuk sıvı birikir ise eklem içine sokulan iğne yardımı ile biriken sıvı boşaltılabilir ya da fazla sıvı üretiminin engellenmesi için cerrahi drenaj gerekebilir.
Ağrıyı azaltmak için eklemin hareketsizleştirilmesi ve yüksekte tutulması önemlidir. Çocuğun veya erişkin hastanın septik artrit tedavisi sırasında istirahat etmesi gerekir. Antibiyotik, etkisini göstermeye başladığında eklemin tekrar hareket etmesi ve güçlenmesi için çeşitli egzersizler yapılmalıdır. Tedavi uygun yapılır ise tam iyileşme görülür. Septik artrit tedavisinde antibiyotik tedavisinin ne kadar süreceği kesin olarak bilinmemekle birlikte, genellikle toplam tedavi süresi 2-4 hafta arasında değişebilir.
Romatolojik hastalıklar ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Jüvenil romatoid artrit nedenleri ve tedavisi
- Romatoid artrit nedenleri ve tedavisi
- Gut hastalığı nedenleri ve tedavisi
- Spondiloartrit nedenleri ve tedavisi
- Romatizma nedir