Kalp deliği şemsiye yöntemi ile nasıl kapatılır?
Kalp deliklerinde iki farklı tedavi yöntemi uygulanır. Bu yöntemlerden biri cerrahi tedavi, diğeri de kateter yolu ile uygulanan şemsiye adı verilen yöntemdir. Son yıllarda şemsiye tedavi yöntemi, cerrahi tedaviye göre daha fazla tercih edilmektedir. Fakat bazı durumlarda bu yöntem her hastada uygulanmayabilir.
Şemsiye yöntemi ile 30-35 mm altındaki deliklerin kapatılması daha uygun görülür. Kalpte oluşan her defektin (deliğin) kapatılamadığı gibi, ekokardiyografi ve kalp katerizasyonu gibi tanı yöntemleri ile değerlendirdikten sonra bu sonuçlara göre gerek duyulan ve kalbi etkileyen deliklerde şemsiye kapatma yöntemi uygulanır.
Şemsiye tedavisi nasıl yapılır?
Şemsiye tedavi yöntemi, kasıktan küçük bir kesi ile büyük bir toplardamara, kateter denilen plastik tüpler ile girilip kalbe varana kadar ilerlenir. Kalbi ve deliğin boyutunu daha net görebilmek amacı ile kalp anjiyografisi ve işlem esnasında ayrıca, hastanın yemek borusuna yerleştirilen teransözefageal ekokardiyografi (TEE) adı verilen özel bir ultrason cihazı kullanılır. Deliği kapatma cihazı çift taraflı bir şemsiye şeklinde olup, kateter yardımı ile kalpteki delikten sağdan sola geçtikten sonra, önce ilk şemsiye deliğin sol tarafında, ikinci şemsiye deliğin sağ tarafında açılır ve böylece işlem tamamlanır.
Şemsiye tedavisinden sonra
Kalp deliği tedavisinde, işlem ortalama olarak 40-45 dakika civarı sürer ve başarı oranı yaklaşık % 95 civarıdır. Cerrahi tedaviye göre hastanede yatış süresi daha az, iyileşme süresi daha çabuktur. Hasta ertesi gün başka bir sorun çıkmaz ise evine taburcu edilir. İşlem sonrası işlemin yapıldığı kasıkta şişlik ve morarma, yemek borusuna yerleştirilen ultrason cihazından kaynaklanan boğaz ağrısı gibi bazı komplikasyonlara neden olabilir.Damar yolu ile uygulanan bu tedavi yönteminden sonra hastanın ortalama üç ay civarı kan sulandırıcı ilaç kullanması gerekir. Hastanın bu üç aylık iyileşme süresi bittikten sonra hasta normal hayatına ilaç kullanmadan devam eder ve sonrasında hastanın altı ayda bir kontrolleri yapılması gereklidir.
Hastanın kalbindeki deliği kapatmak için kullanılan cihaz zamanla kalbin bir parçası haline gelir ve çok nadir durumlarda yerinden oynar. Bu durum deliğin çok büyük olduğu durumlarda cihaz takıldığı yerden ilerlediği için yerinden oynayabilir. Bu durum gerçekleştiğinde cihazda, pıhtı gibi davranır ve akciğer damarlarına ve aort damarına gidebilir.
Kalp deliği ile ilgili benzer sağlık konuları
- Kalp deliği nedenleri ve tedavisi
- Çocuklarda ve bebeklerde kalp deliği
- Ventriküler septal defekt nedenleri ve tedavisi
- Atriyal septal defekt nedenleri ve tedavisi
1 Yorum