Şekerli ve gazlı içecekler çocuklara zararlı mı?
Son günlerde yapılan çalışmalar doğrultusundaşekerli içeceklerin çocuklara verdiği zararları üzerinde durulmaktadır. ABD’deki Harvard Üniversitesi’nden bilim insanlarının, ergenlik dönemindeki çocuklar üzerinde yaptığı araştırmalar sonucu günde bir bardaktan fazla gazlı ve şekerli içecekler tüketen kız çocuklarının haftada 2-3 defadan daha az gazlı ve şekerli içecek tüketen kızlara göre daha erken ergenliğe girdikleri belirlenmiştir.
Erken ergenliğin kız çocuklarında ileri yaşlarda meme ve rahim kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğu bilinmektedir. Şekerli ve gazlı içeceklerin zararları aslında Osmanlı döneminden bu güne bilinmektedir. Bu içeceklerin zararları Osmanlı döneminde de tabipler tarafından halka anlatılmıştır. Fakat buna rağmen bu içecekler günümüzde de oldukça sık ve çok tüketilmektedir.
Şekerin zararları
Günümüzde şeker en çok tüketilen besin maddelerinden biri olmuştur. Gereksiz yere kalori vermesinin yanı sıra, besleyici özelliği olmayan ama tatlı ve damak tadına uyumlu olmasından dolayı yaklaşık yenilen tüm besinlerin içinde bulunan şeker günümüzde birçok sağlık sorununu da yol açmaktadır.
Eskiden fazla şekerin sadece şeker hastalığına ve diş çürüklerine yol açtığı bilinmekteydi. Son yıllarda fazla tüketilen şeker ve şekerli içeceklerin ve yiyeceklerin şeker hastalığı ve dişleri çürüttüğü dışında daha bir çok hastalığa ve sağlık sorununa neden olduğu görülmektedir.
Örneğin, karaciğer yağlanması, trigliserit yüksekliği, kansere yakalanma olasılığının artması, aşırı kilo alımı veya obezite, unutkanlık, erken bunama, tekrarlayan hipoglisemi atakları, diş ve diş eti hastalıkları, diş çürümesi, bağışıklık siteminin zayıflaması, damar sertliğinin artması, besin alerjileri, ürik asitte yükseklik, kan pıhtılaşması, hipertansiyon, diyabet hastalığı, böbrek yetmezliği, yüksek kolesterol hastalığı gibi birçok hastalığa neden olabilir.
Gazlı, şekerli ve asitli içeceklerin zararları
Gazlı içecekler, besin değeri ve kalitesi olmayan, düşük hacimlerinde yoğun enerji bulunan boş kalorili içeceklerdir. Raf ömrünü uzatabilmek için içerisinde kullanılan bazı kimyasal maddeler sağlık açısından önemli riskler taşımaktadır.
Gazlı içecekler içinde bulunan yoğun asit nedeni ile özellikle çocuklarda diş gelişimine kötü yönde etkilediği gibi, kemik mineralizasyonunda bozulmalara sebep olur. Bu içecekler fazla tüketildiğinde vücudun kalsiyum emilimini bozar ve kemik erimesi gibi rahatsızlıklara zemin hazırlar.
İçeriğinde bulunan fruktozlu mısır şurubu nedeni ile çok fazla tüketildiğinde diyabetli hastalarda kan şekerini çok hızlı yükseltebilir. Gazlı içecekler içinde kafein bulunduğu için alışkanlık yapar. Gazlı içecekler vücutta bulunan demir emilimini bozarak demir eksikliğine ve dolayısı ile kansızlığa yol açar.
Gazlı içeceklerde fosfat bulunur ve fazla tüketildiğinde böbrek taşı oluşumuna etkisi olur. Gazlı içecekler günümüzde büyük bir sağlık sorunu haline gelen obeziteyi tetikler. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda şekerli ve gazlı içecekleri mümkün olduğunca az içmek ve çocuklarımızı da hiç içirmemek gereklidir.
Sağlıklı beslenme ile ilgili benzer sağlık konuları
- Yaz aylarında sağlıklı ve doğru beslenme
- Sonbahar ve kış mevsimi için beslenme önerileri
- Bitki çaylarının faydaları ve zararları
- Kilo vermeye yardımcı besinler