Şeker hastaları nelere dikkat etmeli?
Şeker hastalığı, hastanın beslenmesine ve yaşam tarzına göre önemli derecede önlenmesi ya da geciktirilmesi mümkün olabilen bir hastalıktır. Şeker hastalığının en kötü komplikasyonu, damarların içinde yağ birikmesine neden olarak kalp, beyin, böbrek ve göz damarlarını bozup, zaman içerisinde bu organlarda bozulmalar ve yetmezlikler meydana getirmesidir. Böbrek yetmezliğinin ve sonradan meydana gelen görme kayıplarının en önemli nedeni şeker hastalığıdır.
Şeker yükselmesi zamanla sinirleri etkiler vediyabetik nöropatiye (sinir hasarlarına) yol açarak ellerde, ayaklarda ve yüzde duyu bozukluklarına sebep olur. Bazı araştırma sonuçlarına göre unutkanlık ve erken bunama şeker hastalarında daha erken başladığı belirtilmiştir. Kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin % 60-65’inde şeker yüksekliğine rastlanmıştır. Bütün bu organ hasarları bir kere başladıktan sonra tedavi daha da zorlaşır. Bu nedenle şikayetler başlamadan önce, prediyabet dönemi denilen dönemde gerekli önlemleri alarak şeker hastalığını geciktirmek ya da önlemek en doğrusudur.
Şeker hastalığından korunmak için öneriler
İçinde beyaz şeker olan gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak, özellikle 30-35 yaşından sonra, kola ve benzeri gazlı içecekleri kesinlikle tüketmemek gerekir. Çay, kahve ve benzeri içecekleri şekersiz içmeye alışmak gereklidir. Yapılan araştırmalar, şekersiz içeceklerin alışılması ilk günlerde zor olmasına rağmen, en geç iki ay içinde alışıldığını göstermiştir. Çay ve kahve gibi içeceklerde ömür boyu alınan şeker miktarı göz önünde bulundurulduğu zaman hemen şekersiz içmeye başlamanın en doğrusu olduğunu fark etmek zor olmayacaktır.
Kilo problemi olan kişiler, ideal kiloya inmek için mücadele etmelidir. Çünkü fazla kilolu olmak veya kilo almaya yatkın olmak kan şekeri seviyesini bozar. Alkol kullanımı var ise kesinlikle azaltmak ya da bırakmak, yemeklerde margarin kullanmamak, baklagilleri, sebze yemekleri ve salata tüketimini arttırmak, hazır besinlerden uzak durmak, hazır meyve sularından uzak durmak veya en aza indirmek, kesinlikle sigara içmemek, kızartmalardan uzak durmak ve salamura besinleri çok fazla tüketmemek gibi beslenme şekli ile hem kilo almaktan, hemde şeker hastalığından korunma sağlanabilir.
Günde bir çay kaşığı tarçını herhangi bir yerde kullanarak yemenin kan şekerini dengelemede faydalı olduğu yapılan bazı araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Sadece şeker hastaları değil, şeker hastalığı olmayan kişilerinde tarçın tüketmesinde yarar vardır. Tarçını, tarçınlı çay olarak, sabah kahvaltısında yenilen sütlü yiyeceklerin içine koyarak, yoğurdun içine koyarak veya gün boyu içilen suyun içine bir kabuk tarçın atarak suyu bu şekilde içmekte kan şekerini dengeleme de yararlı olabilir.
Fakat bu suyun içine koyduğumuz kabuk tarçını her gün ya da en geç iki günde bir değiştirmek gereklidir. Tarçını suyun içerisinde aldığımız sürece ekstradan tarçınlı bir şey yemeye de gerek kalmaz. Tarçınlı bir şey yemeyi sevmeyenler için uygun bir seçim olabilir. İki litrelik içme suyunda bir kabuk tarçının kokusu çok fazla hissedilmez.
Yaşam tarzı değişikliği şeker hastalığını önler mi?
Şeker hastalığı ve spor, her gün en az 30-40 dakika yürüyüş veya egzersiz yaparak şeker hastası olma riskini azaltmak mümkündür. Düzenli spor yapan kişilerde diyabet riskinin % 30 daha az olduğu bildirilmiştir. Ailesinde diyabet hastası olan kişilerde şeker değerleri normal olsa bile, şeker hastası olma riski daha yüksektir. Bu nedenle ailesinde şeker hastası olan kişilerin daha erken yaşlarda spor, egzersiz ya da yürüşe başlamaları şeker hastası olma risklerini azaltır.
Stresten kaçınmak ta şeker hastalığından korunmak için önemlidir. Bunların yanı sıra, düzenli olarak tansiyon ölçümü yapılması gereklidir. Düzenli uyumak ve düzenli kalkmak önemlidir. Yemek saatlerinin düzenli olması, öğün atlamamak, öğünleri alışmış olduğunuz saatlerde yemek beslenmenin düzenli olması için önemlidir.
Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler yemek, katı yağlar yerine zeytin yağı gibi hafif yağlar kullanmak, nişastalı gıdaları mümkün olduğunca daha az tüketmek, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı yemek, süt ürünlerinin yağsız olanlarını tercih etmek, sebze yemeyi arttırmak, tatlı yerine meyve yemek, kola, gazoz gibi içecekler yerine su içmek, tuz kullanımını azaltmak ve benzeri önlemler alınarak şeker hastalığı riski azalabilir veya şeker hastası iseniz şeker seviyesi kontrol altında tutulur. Ayrıca şeker hastaları insülin kullanımını ve ilaçlarını düzenli kullanmaları, düzenli olarak doktor kontrollerini gitmeleri ve doktorun önerdiği yaşam biçimini önemsemeleri şeker seviyelerini kontrol altında tutmaları ve sağlıklı yaşam için oldukça önemlidir.
Şeker hastalığı ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Şeker hastalığı neden olur
- Şeker hastalarında ayak yaraları
- Şeker hastalığı ve sinir hasarları
- İnsülin direnci nedir