Şeker hastalığı ameliyat ile iyileşir mi?
Diyabet hastalığı için geliştirilen tedavi yöntemi ”ileal interpozisyon” ameliyatı şeker hastalığına % 90 oranında çözüm olduğunu bildiren uzmanlar, ameliyat olan hastaların insülin ve hap kullanımını bırakabileceğini belirtmektedirler.
Bu ameliyat sayesinde şeker hastalığının böbreklere, karaciğere ve gözlere zarar verme olasılığından da kurtulmaktadırlar. Şeker hastalığı ameliyatı esnasında yapılan işlem (ileal interpozisyon), ince bağırsağın başlangıç kısmı ile bitiş kısmının değiştirilmesi işlemidir.
Şeker hastalığı hangi organlara zarar verir?
Genellikle 30-40 yaşlarından sonra ortaya çıkan şeker hastalığı tedavi edilmediği sürece organlara zarar vermektedir. Görme kaybının en önemli nedenlerinden biri şeker hastalığıdır. Diyabetin göze verdiği hasarlar körlüğe yol açabilir.
Türkiye’deki diyaliz hastalarının % 50’ye yakını şeker hastasıdır. Şeker hastalığı diyabetik ayak olarak bilinen ayak ülserlerine yol açarak, ayak kesilmelerine sebep olur. Şeker hastalığına bağlı karaciğer yağlanması ve siroz gelişebilir. Türkiye ve dünya genelinde şeker hastası sayısı artmaktadır. Bu nedenle şeker hastalığı ile mücadele oldukça önemlidir.
İleal interpozisyon nedir ve nasıl yapılır?
Uzmanlar ileal interpozisyon ameliyatının tip 2 diyabet hastaları için önemli bir yöntem olduğunu belirtmektedirler. İleal interpozisyon ameliyatının temeli, bir endokrin cerrahisi yani bir troid ameliyatı, guatr ameliyatı ya da böbrek üstü bezi ameliyatı gibi hormonları değiştiren bir operasyon olarak tanımlanır. İleal interpozisyon ameliyatı iki aşamada uygulanır.
Ameliyat sırasında önce midenin belirli bir kısmı dışarı alınır ve bu sayede GLP-1 adı verilen, açlık hissini baskılayan hormon seviyesi azaltılır. Bu işlemin amacı mideye alınan gıdaların miktarını azaltmak ve hastaların çok hızlı tükettiği öğünleri önlemektir. Ameliyatın ikinci aşamasında ise on iki parmak bağırsağı mideden ayrılır ve bu işlem on iki parmak bağırsağına gıda geçişini engeller.
Daha sonra ince bağırsağın sonunda küçük bir kısım ayrılır ve üstte ve altta kalan ince bağırsak uçları birbirine bağlanarak devamlılığı sağlanır. Daha önce ayrılan ince bağırsağın üst ucu midenin çıkışına bağlanır ve alt ucu ince bağırsağın başlangıcına yakın bir bölüme bağlanır ve mide içeriğinin bağırsaklara iletilmesi sağlanır.
Bu işlem insülin salınımında dengeyi sağlamak için uygulanır ve insülin direnci ortadan kalkar. İleal interpozisyon ameliyatı deneyimli uzmanlar ve yeterli merkezlerde uygulandığında yaklaşık % 90 oranında başarılı olabilir.
Bu ameliyat sonrası, yüksek ünitelerde insülin ve yüksek miktarlarda ilaç tedavisi uygulanan hastalarda insülin ve ilaç kullanımında ciddi derecede düşüş olmaktadır. Bu ameliyattan sonra bazı hastalar insülini bırakıp düşük miktarda ilaç tedavisi ile yaşamlarını sürdürmektedirler.
Şeker hastalığı ile ilgili benzer sağlık konuları
- Şeker hastalığı neden olur
- Şeker hastaları nasıl beslenmeli
- Gebelik diyabeti nedir
- Çocuklarda şeker hastalığı