Hastalıklar ve Tedaviler

Şeker Hastaları Oruç Tutabilir mi?

Şeker hastalarının belli beslenme aralıkları ve düzenleri vardır. Fakat Ramazan ayında oruç tutmaya çalışan şeker hastalarının bu beslenme düzeni bozulur ve bu nedenle riskler ile karşı karşıya kalabilirler.

Oruç tutmak şeker hastalarına zarar verir mi?

Oruç, güneşin doğmasından batışına kadar Allahu Teala’ya ibadet niyetiyle hiçbir şey yememek, içmemek, cinsi mübaşerette bulunmamak ve orucu bozan diğer şeylerden uzak durmaktır. Ramazan orucu İslamın şartlarından biridir.

Şeker hastalığı ve oruç

Şeker hastalığının görülme sıklığı tüm dünyada artmıştır. Şeker hastalığı tip 1 şeker hastalığı ve tip 2 şeker hastalığı olarak iki ana grupta değerlendirilir. Tip 2 şeker hastalığının görülme sıklığı son yıllarda 2 kat artmıştır. Şeker hastalığı gözleri, böbrekleri, sinirleri ve büyük damarları etkiler. Şeker hastalığı, körlüğe, böbrek yetmezliğine, ayak yaralarına ve ayakların kesilmesine, kalp krizine ve inmeye neden olabilir.

Diyabet (şeker) hastalarının oruç tutması konusunda genel yasaklama ya da genel izinler yerine hastaya özel kararlar verilmesi gereklidir. Şeker hastaları oruç tutarlar ise bazı ciddi sorunlar ile karşılaşırlar.

Kan şekeri sık sık normalin altına (60-70 mg/dl) düşenler, hipoglisemi varlığını (şeker düşüklüğünü) fark etmeyen hastalar, kan şekeri düzeyleri iyi ayarlanmamış hastalar, ramazan ayından öncesi diyabet koması atlatmış hikayesi olan hastalar, tip 1 diyabet hastaları, mide ya da on iki parmak bağırsağında ülseri olan hastalar, kronik böbrek yetmezliği ve/veya diyaliz tedavisi gören hastalar, gebe diyabetliler, yalnız yaşayan diyabet hastaları, yaşlı diyabet hastaları gibi hastaların oruç tutmaları yüksek risk taşıyan hasta grubuna girer.

Yüksek riskli diyabet hastaları oruç tuttuklarında özellikle ciddi derecede kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemisi), diyabetik koma (ketoasidoz), vücutta ciddi susuzluk (dehidratasyon) ve damarlarda pıhtılaşmaya meyil (tromboz) riskine maruz kalabilirler.

Diyabetik koma riski, özellikle ramazan ayı öncesinde kan şekeri kontrollerinin sonuçları iyi olmayan tip 1 diyabet hastalarında belirgin düzeyde ve daha fazla görülmektedir. Uzun süre susuz kalmak hem tansiyon düşmesi, bayılma, düşme ve kırık oluşma riskinin artmasına hemde pıhtılaşma bozukluklarına yol açabilir.

Şeker hastalarının belli beslenme aralıkları ve düzenleri vardır. Fakat Ramazan ayında oruç tutmaya çalışan şeker hastalarının bu beslenme düzeni bozulur ve bu nedenle riskler ile karşı karşıya kalabilirler. Tip 1 ve tip 2 diyabet hastalarının oruç tutmaları önerilmez. Düşük riskli şeker hastaları da oruç tutmaya karar vermeden önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır.

Şeker hastalığı ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Şeker hastalığı (diyabet) nedir
  2. Şeker hastalığının böbreklere etkisi nedir
  3. Şeker koması nedenleri
  4. Şeker düşüklüğü (hipoglisemi) nedenleri
  5. Şeker hastalığı ve korunma yolları
  6. İnsülin direnci nedenleri ve tedavisi
  7. Şeker hastalığı ve sinir hasarları (diyabetik nöropati) nedir

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git