Hastalıklar ve Tedaviler

Şeker Düşüklüğü Neden Olur? (Hipoglisemi Nedir?)

Hipoglisemi, şeker düşüklüğü anlamına gelir. Kan şekeri seviyesinin 55 mg/dl ya da altına düşmesi hipoglisemi olarak adlandırılır. Kan şekeri seviyesi zaten aynı değerde durmaz ve değişkendir. Yiyecekler ve içecekler, kişinin hareket durumu, stres, alkol, kullanılan bazı ilaçlar ve yaşam tarzı kan şekeri seviyesinde oynamalara neden olur.

Hipoglisemi (şekerin düşmesi) belirtileri ve tedavisi

Hipoglisemi, şeker düşüklüğü anlamına gelir. Kan şekeri seviyesinin 55 mg/dl ya da altına düşmesi hipoglisemi olarak adlandırılır. Kan şekeri seviyesi zaten aynı değerde durmaz ve değişkendir. Yiyecekler ve içecekler, kişinin hareket durumu, stres, alkol, kullanılan bazı ilaçlar ve yaşam tarzı kan şekeri seviyesinde oynamalara neden olur.

Şeker düşüklüğüne yol açacak nedenler ortadan kaldırıldığında hipoglisemi riski de azalmış olur. Hipoglisemi kadınlarda daha sık görülür. Fakat, belirtilerini yaşadığı halde doktora gitmeyen ve gitse bile tanısı konulmayan hastalar vardır. Diyabet hastası olmak demek, diyabetin getirdiği sorunlar ile başa çıkmak demektir. Bu sorunlardan biride hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğüdür).

Şeker düşüklüğü nedenleri

Hipoglisemi, genellikle insülin kullananlarda görüldüğü gibi, diyabet hastalarında zaman zaman meydana gelen bir durumdur. Fiziksel ve psikolojik problemlere neden olur.

Kan şekeri düşüklüğü, öğünlerin zamanında yenilmemesi veya geciktirilmesi, ara öğünlerin yenilmemesi, yemekleri yenmesi gerekenden daha az yemek, doktorun önerdiği dozdan fazla insülin yapılması, ağızdan alınan şeker düşürücü ilaçların gereğinden fazla alınması, alkol kullanmak, ilaçları zamanında değil düzensiz kullanmak gibi nedenler şekerin düşmesine yol açar.

Bunların dışında normalden fazla egzersiz yapmak, kadınlarda adet kanamasının başlaması, midenin boşalmasının gecikmesi (gastroparezi), insülin dozunu azaltmadan yoğun egzersiz yapılması, egzersiz sırasında insülin yapılacak bölgenin kullanılması (yürüyüşten önce bacağa insülin yapılması gibi), kusma veya ishal nedeni ile ağızdan beslenmenin bozulması gibi nedenlerden dolayı da şeker düşüklüğü (hipoglisemi) gelişebilir.

Şeker düşüklüğü (hipoglisemi) belirtileri

Şeker hastalığı

Şeker hastalığı

Şeker düşüklüğünün hafif belirtileri, dilde ve dudakta karıncalanma, açık hissi, baş ağrısı, terleme, kalp çarpıntısı, halsizlik veya titreme, solukluk, huzursuzluk gibi belirtiler hipogliseminin hafif belirtileridir.

Şeker düşüklüğünün orta şiddetteki belirtileri, davranış değişikliği, yürüme zorluğu, tunuk görme, ilgi dağılımı, şaşkınlık ve uyuşukluk, sinirlenme, uyku hali, baş ağrısı, karın ağrısı gibi belirtiler orta şiddetli belirtilerdir. Şeker düşüklüğünün ileri derecedeki belirtileri, yeterli cevap verememe, uykudan uyanamama, nöbet ve bilinç kaybıdır.

Şeker düşüklüğü (hipoglisemi) teşhisi

Şeker düşüklüğü, eğer hastada başka bir hastalık yok ise tiroid bezi az çalışması, karaciğer veya böbrek rahatsızlıkları gibi genel bir rahatsızlığı yok ise halsizlik, yorgunluk, yemeklerden sonra uyku hissi, sersemlik, baş dönmesi, baygınlık gibi şikayetleri olan hastalarda, özellikle de kilo almaya eğilimli olan kişilerde şeker yükleme testleri yaparak tanıyı koymak mümkündür. Üç günlük serbest karbonhidrat diyetinin ardından şeker yükleme testi yapılır. 75 gr şeker yükleme testi ile uzamış açlık süresindeki şeker metabolizması değerlendirilir.

Şeker yükleme testi nasıl yapılır?

Şeker yükleme testi yapılmadan önce bazı kriterlere dikkat etmek gereklidir. Hastalara testten 3 gün önce karbonhidrattan zengin beslenme planı düzenlenir. Eğer hasta doğum kontrol hapı, tansiyon düşürücü ve kortizonlu ilaçlar gibi ilaç kullanıyor ise doktor kontrolü altında testten bir süre önce kesilir. Hasta testten bir gün önce saat 8’den sonra su dışında hiç bir şey yemez ve içmez. Hasta sabah aç karnına laboratuvara gittikten sonra şekerli bir bardak limonata içirilir ve şeker yükleme testi yapılır.

Şeker düşüklüğü (hipoglisemi) tedavisi

Şeker düşüklüğü tedavisi

Şeker düşüklüğü tedavisi

Hipoglisemi tanısıkonulduktan sonra bazı ilaç tedavileri verilir. Şeker düşüklüğünde iki tür ilaç kullanılır. Birincisi, yemek yedikten sonra öğünün içindeki şekerin kana hızlı karışmasını önleyici ilaç tedavisidir.

İkinci grup ilaç tedavisi ise vücuttaki insülin hormonunun daha kontrollü cevaplanmasını sağlayabilecek ilaç tedavisi olabilir. Tabii bu ilaç grupları mutlaka doktor kontrolü altında uygulanması gereklidir. Şeker düşüklüğü tedavisi zamanında yapılır ise hastanın diyabet olma riski azalır.

Hastanın kilo problemi de var ise tatlı yeme isteği ve gece uyanıp yemek yeme isteği durdurulur. Şeker düşüklüğünde genellikle kişiler şekerim düştü diye çikolata gibi tatlı yiyecekleri saldırırlar. Fakat, şekeri düşen kişilerin böyle yapması yanlıştır.

Aslında şekeri düştüğünde küçük şekerler yemesi gereken hastalar, sadece insülin kullanan hastalardır. Şeker düşüklüğü yaşayan hastaların, şekeri düştüğünde şekerli yiyecekler yemesi durumunda geçici olarak kendilerini iyi hissetmelerine rağmen, 1 saat geçtikten sonra şeker düşüklüğü daha da derinleşebilir.

Böyle bir durumda yapılabilinecek en iyi yöntem tam tahıllı ekmek ile yapılan bir tost ve ayran içmek veya bir meyve yemektir. Bu önlem kan şekerinin daha kontrollü düzelmesini sağlar. Ayrıca, hipoglisemi hastalarının çok dikkatli beslenmeleri, 3 saatten fazla aç kalmamaları, öğle yemeği ve akşam yemeği arasındaki ara öğünde ayran, meyve, süt gibi besinler tüketerek ani şeker düşüklüğüne karşı önlem alabilirler.

Şeker hastalığı ile ilgili benzer sağlık konuları

  1. Şeker hastalığı neden olur
  2. Şeker hastalığı ve korunma
  3. Şeker hastalarında ayak yaraları
  4. Çocuklarda şeker hastalığı

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git