Saç kıran (alopesi areata) nedenleri ve belirtileri
Saç kıran ya da alopesi areata denilen hastalık, genellikle stres kaynaklı meydana geldiği düşünülür. Aslında alopesi areataya stresten çok bağışıklık sisteminde bir çökme neden olur. Bu çökme saç derisinde oluştuğu zaman saç kıran hastalığı meydana gelir. Bağışıklık sistemini sağlayan hücreler geri çekilir ve bu hücreler geri çekildiği zaman saçlar dökülmeye başlar. Saç kıran hastalığında stres, gerilim, üzüntü, ayrılık ve kazalar gibi durumlar saç kıran hastalığını tetikleyen faktörler olarak değerlendirilir.
Bunların dışında tiroid rahatsızlıkları, şeker hastalığı, vitilgo, addison hastalığı gibi nedenler de saç kırana yol açabilir. Saç kıran, sadece saçlı deriyi tutan bir hastalık değildir. Erkelerde sakal, bıyık bölgesi kılları ve vücudun diğer bölge kıllarının da döküldüğü bir hastalıktır. Saç kıran erkeklerde ve kadınlarda eşit oranda ve ırk, cins ve yaş ayrımı yapmadan herkeste görülebilir. Saç kıran hastalığında, hastaların % 60’ı ilk atağı 20 yaşlarında geçirir.
Saç kıran (alopesi areata) belirtileri
Saç kıran küçük bir dökülmeden bütün vücudu kapsayan kıl dökülmelerine kadar gidebilen geniş bir terimdir. Bu durum farklı şekillerde madeni para şeklinde, kafanın farklı kısımlarında bölüm bölüm dökülme şeklinde, saçın yarısını ya da tamamını tutan ve vücut kıllarında da dökülme şeklinde görülür.
Saç kıran hastalığında, saçların döküldüğü bölgenin görüntüsü bozuk para şeklinde ve hiç kılsız el ayası gibi görünüme sahiptir. Saç kıran hastalığında saç dökülmesi küçük bir yerden başlar ve bütün kafa bölgesinde, vücudun diğer kıl olan bölgelerinde (göğüs bölgesinde, sakal, bıyık bölgelerinde, bacak tüylerinde) aynı görünümde parça parça dökülmeler oluşur ve bu parçalar zamanla birleşip daha fazla yayılma gösterir.
Saç kıran (alopesi areta) tedavisi
Saç kıran tedavi edilebilir hastalıklardan biridir. Saç kıran tedavisi zor olabileceği gibi, bazı aşamalar ile tedavi edilir. Hastanın psikolojik durumu uygun ise saçların kendi kendine çıkabildiği saç kıran tipleri de vardır. Günümüzde saç kıran tedavisi geliştirilmiş olan bazı losyonları ve benzeri ilaçları saç diplerine uygulayarak saç kıran tedavisi yapılır. Eskiden, saç kıran hastalığı tedavisinde dökülmenin başladığı bölgeye sarımsak sürülmekteydi. Günümüzde sarımsağın kokusu nedeni ile bu yönde geliştirilmiş losyonlar ve benzeri ilaç tedavileri kullanılmaktadır.
Bu tedavilere cevap vermeyen hastalarda bölgesel olarak enjeksiyon ile ya da ağız yolu ile kortizon tedavisi uygulanır. Saç kıran hastalığı olan kişilerin dikkat etmesi gereken durumlar, öncelikle stresten mümkün olduğunca kaçınmaları, düzenli beslenmeleri, düzenli uyumaları ve bağışıklık sistemini güçlendiren besinler tüketmeleri oldukça önemlidir.
Saç dökülmesi ve yeni tedavi yöntemleri– – – Saç ekimi nedir – Saç ekimi nasıl yapılır?