Saç ekimi ve başarı oranı nedir?
Saç ekimi veya saç nakli işlemi, kişinin ön kısımda dökülmüş olan bölgelere, her iki kulağın arasında bulunan ense kısmındaki bölgelerden ömür boyu dökülmeyecek olan saç kökleri alınarak ön kısımda açılan kanallara yerleştirilmesi işlemidir. Açıkçası saç ekimi, hastanın kendi saçlarının ense kısmından alınarak ön kısma nakledilmesi işleminin halk arasında bilinen adıdır. Kişinin ense kısmındaki saç kökü ne kadar kuvvetli ve sık olur ise ön tarafa nakledilen saç miktarı da o kadar sık ve kuvvetli olur.
Saç ektirmek estetik bir operasyondur. Hastanın sağlık sorunları nedeni ile saç ekimi yapılamadığı gibi, sağlık durumu müsait olan kişilere saç ekimi yapılabilir. Saç ekiminde hastanın kendi kararı ve psikolojik durumu önemlidir.
Saç ekiminde kullanılan yöntemler
Saç ekiminde yaygın olarak kullanılan iki yöntem vardır. Saç ekiminin tarihçesine bakıldığında fut yöntemi ile saç ekimi başlamıştır. FUT yöntemi, ense bölgesinden bir bistüri yardımı ile bir dilim şeklindeki saç bölgesinin çıkarılması ve o bölgenin mikroskop altında tek tek saç köklerine ayıklanması şeklinde saç ekimi işlemi yapıldığı için dikiş izi kalırdı. Günümüzde bu işlem daha kolay ve dikiş izi bile olmadan saç kökleri bir bir alınarak yapılmaktadır ve bu işlem FUE olarak adlandırılır. FUE ingilizce bir tabir (foliküler ünit ekstraksiyonun) kısaltılmasıdır. Saç ekim yöntemi ile kişinin doğal saçlı görünümü sağlanmaktadır. Bu işlem yapılırken ense kısmındaki saçlara zarar verilmeden yapılır.
Ekilen saçlar ne kadar sürede çıkar?
Saç ekiminden sonra saçların çıkması yapılan ekimin titizliğine, ekim yapılan alanın dokusuna gösterilen hassasiyete bağlıdır. Ortalama olarak, doğru yapılan saç ekimlerinde 2’ci aydan sonra saç kökleri belirginleşmeye başlar ve hastanın diğer biyolojik özelliklerine bağlı uzamaya devam eder. 4’üncü aydan sonra saçlarda mutlaka uzama başlar. Bu dönemde saçın bakımı da önemlidir. Ekilen saçın bakımında ilk dönemlerden başlayarak kabuklanmayı önlenmek için losyon ve günlük saç yıkamasında hassas bakım oldukça önemlidir.
Saçın kabuklanma dönemi geçtikten sonra 1’inci ayın sonuna doğru ekilen saçın % 40’ı bazı hastalarda ise % 80’i dökülebilir. Ekilen saçlar normalden fazla dökülür ise koruyucu bir losyon ile korunması ve belli bir dereceye kadar soğutulması gereklidir. Saç ekiminden sonra bazı hastalarda genetik olarak saçların uzaması 6’ıncı aylarda başlar.
Saç ekimi nerede yapılır?
Saç ektirme işlemi kesinlikle hastane koşullarında, tıbbi yardım eşliğinde ve bir uzman doktor tarafından yapılmalıdır. Bu şartlar altında yapılmayan saç ekim işleminde enfeksiyon riski, çok ciddi hastalıklar kapması, farklı bulaşıcı hastalıkların riski söz konusudur. Merdiven altı olarak tabir edilen koaför salonlarında güzellik merkezlerinde saç ekimi yapılması sakıncalı olabilir. Saç ekiminde kullanılan çeşitli lokal ajanlar vardır. Bu ajanların dozunun aşılması durumunda, uzman olmayan kişilerin elinde bu ajanların ölüm riskine yol açabileceği unutulmamalıdır.
Saç ekimi işlemi, plastik cerrahide yapılan doku nakli işlemi ile birebir aynı işlemdir. Saç ekimi işlemi plastik cerrah kontrolünde yapılır ise daha başarılı ve güvenli bir işlem olur. Saç ekimi işlemi ameliyathane koşullarında ve imkanlarında yapılmalıdır. Çünkü saç ekimi 6 ile 8 saat süren çok ciddi bir cerrahi müdahaledir.
Saç ekimi sonrası iyileşme süreci
Saç ekimi operasyonu gün içinde biten bir günlük bir operasyon işlemidir. Hastanın o geceyi rahat geçirebilmesi için, çeşitli ağrı kesiciler ve enfeksiyondan korunması açısından da antibiyotik tedavisi verilir. Saç ekimi yapıldıktan sonra, birkaç gün kafanın o bölgesi yastığa değmemeli ve şapka benzeri sürtecek herhangi bir şey giyilmemelidir. Saç ekimi işlemi sonrası hastalara bir günlük istirahat verilir ve sonrasında hastalar günlük hayatlarına geri dönebilir. Saç ekiminden sonra, 3’üncü gün saçların ekim yapılan hastanede yıkanması işlemi yapılır.
Üçüncü günden sonra, önce losyon uygulayıp sonra o bölgeyi hiç ovmadan hafif parmak ucu masajları ile her gün yıkanır. Saç ekimi sonrası hastaların genelinde yüz bölgesinde şişlik oluşabilir ve bu şişlikler bir hafta içinde kendiliğinden inmeye başlar. Saç ekiminden üç hafta sonra, saçın güçlenmesi bakımından mezoterapi tedavisi ya da losyon tedavisi uygulanabilir. Saç ekiminden sonra, hastaya en az kimyasal madde içeren şampuanlar ve losyonlar önerilir. Saç ekimi sonrası saç ekilen bölgeyi korumak, kafayı bir yere çarpmamak, kanatmamak gereklidir. Spor yapan kişiler saç ekiminden bir hafta sonra spora başlayabilirler. Denize, havuza girmek isteyen kişiler saç ekiminden bir hafta sonra havuza, denize girebilirler.
Saç dökülmesi nedir – saç dökülmesi tipleri ve tedavisi –– Yaz mevsiminde saç bakımı