Bağırsak Hastalıkları

Rektum Kanseri Nedir? Rektum Kanseri Tedavisi

Kalın bağırsağın makata yakın olan kısmına ''rektum'' adı verilir. Bu kısımda oluşan kötü huylu tümörler rektum kanseri olarak adlandırılır. Rektum veya kolorektal kanserler hem erkeklerde hemde kadınlarda oldukça sık görülen bir kanser türüdür. Rektum kanserleri tüm kolorektal kanserlerin üçte birini oluşturur. Rektum kanseri 35-70 yaşları arasında daha sık görülür. Batı toplumunda en sık rastlanan üçüncü kanser tipi ve ölüme neden olan kanserler arasında ikinci sıradadır. Rektum kanseri uzak bölgelere sıçrama yapma ihtimali ve bölgesel tekrar etme riskine sahiptir. Kanserin tekrar etmesinin en önemli nedeni ameliyat sırasında hastalığın yayılımının dikkat edilmemesidir.

Rektum kanseri nedenleri ve belirtileri

Kalın bağırsağın makata yakın olan kısmına ”rektum” adı verilir. Bu kısımda oluşan kötü huylu tümörler rektum kanseri olarak adlandırılır. Rektum veya kolorektal kanserler hem erkeklerde hemde kadınlarda oldukça sık görülen bir kanser türüdür. Rektum kanserleri tüm kolorektal kanserlerin üçte birini oluşturur. Rektum kanseri 35-70 yaşları arasında daha sık görülür. Batı toplumunda en sık rastlanan üçüncü kanser tipi ve ölüme neden olan kanserler arasında ikinci sıradadır. Rektum kanseri uzak bölgelere sıçrama yapma ihtimali ve bölgesel tekrar etme riskine sahiptir. Kanserin tekrar etmesinin en önemli nedeni ameliyat sırasında hastalığın yayılımının dikkat edilmemesidir.

Rektum kanseri oluşumuna neden olan etkenler, ailesinde kalın bağırsak kanseri vakası olan kişilerde, kalın bağırsak polipleri, ağırlıklı olarak kırmızı et ile beslenme tarzı ve iltihabi bağırsak hastalığıdır. Gardner sendromu ve ailesel polipozis hastalığı gibi genetik etkenlerde kolon ve rektum kanserine neden olabilen etkenlerdir. Ayrıca bazı kimyasal maddelerde kolon ve rektum kanserine yol açabilir.

Rektum kanseri belirtileri

Rektum kanseri vakalarında genellikle belirti görülmez. Kolonun diğer bölümlerinde oluşan kanser belirtileri ise makatta kanama, dışkı çapında incelme, karın ağrısı, dışkılama ile rahatlayamama, demir eksikliği, kalın bağırsak tıkanıklığı gibi belirtiler görülür.

Rektum kanseri teşhisi

Rektum kanseri teşhisinde doktor muayenesinde parmak ile fizik muayene yapılır ve hastanın anlatacakları ayrıntılı bir şekilde dikkate alınır. Rektum kanseri teşhisi genel cerrahi, onkoloji ve gastroentroloji cerrahisi uzmanları tarafından konulur ve tedavi edilir. Fizik muayeneden sonra yapılacak bazı tetkikler ve biyopsi ile rektum kanseri teşhisi konulabilir. Dışkı tahlillerinde dışkıda gizli kan olup olmadığına bakılır. Anoskopi, rektoskopi, sigmoidoskopi kolonoskopi, kolonoskopi, sanal kolonoskopi, endorektal ulrasonografi ve endorektal manyetik rezonans görüntüleme gibi görüntüleme yöntemleri rektum kanseri tanısı için yapılan diğer tetkiklerdir. .

Rektum kanseri tedavisi

Rektum kanseri tedavisi

Rektum kanseri tedavisi

Rektum kanserinin temel tedavisi cerrahidir ve hastaların sadece yarısı cerrahi tedavi ile şifa bulabilir. Hastaların diğer yarısı ise yüksek lokal ve sistemik tekrar etme riskinden dolayı adjuvan kemoterapi ve radyoterapiye ihtiyaç duyarlar. Low anterior rezeksiyon, ultra – low anterior rezeksiyon, Abdomino – perinal rezeksiyon veya Milles ameliyatı, kolo-anal anastomoz, lokal eksizyon ve transanal endoskopik mikrocerrahi (TEM) gibi cerrahi tedavi yöntemleri rektum kanseri ameliyatında uygulanan yöntemlerdir.

Kemoterapi ve radyoterapi tedavileri, rektum kanseri tedavisinde farklı kemoterapi yöntemleri şeklinde uygulanır. Kemoterapi ve radyoterapi tedavileri ameliyat öncesi ve sonrası destekleyici tedavi olarak uygulanır.

Erken dönem teşhis konulan rektum kanserlerinde tedavi başarısı yaklaşık % 70-80 arasındadır. Kötü huylu bağırsak polipleri ileri dönemlerde kanserleşmeye neden olabileceği için, poliplerin kansere dönüşmeden tanısının konulması ve cerrahi olarak çıkarılması gereklidir. Hastalık tedavi edilmez ise başka organlara sıçrama yapması yaklaşık yüzde yüzdür. Toplumda kişilerin makatta oluşan sıkıntılar ile ilgili doktora baş vurması gecikmekte ve hastalık genellikle mayasıl (hemoreid) sanılarak geçiştirilmektedir.

Rektum kanseri ameliyatı sonrası

Ameliyat tekniklerinin gelişmesi sayesinde kanser ameliyatı sonrası hastalar ilk hafta içinde taburcu olabilirler. Günümüzde kapalı ameliyat denilen laparoskopik cerrahi rektum kanseri ameliyatında da uygulanmaktadır. Bu nedenle doktorlar, hastalar ve ameliyatlar açısından cerrahi tedaviler günümüz şartlarında daha konforlu geçmektedir.

Rektum kanserinden korunma

Rektum kanseri genellikle kalın bağırsaklarda oluşan adenom poliplerden meydana gelir. Yaşam ve beslenme şeklinde yapılacak değişiklikler ile rektum kanserinden korunmak önemlidir. Kolon kanserinden korunmak için yoğun lifli gıdalar ile beslenmeye özen göstermek, az yağlı besinler tüketmek, zeytin yağlı Akdeniz mutfağı usulü beslenme ve her gün düzenli yürüyüş ve egzersiz yaparak, kolon tanı yöntemlerinden faydalanarak kanseri erken evrede yakalamak gibi önlemler alınması oldukça önemlidir.

Bağırsak kanseri neden olur?Bağırsak polipleri nedenleri

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git