Akciğer Hastalıkları

Reaktif Hava Yolu Hastalığı Nedir? (Hışırtı Hastalığı)

Reaktif hava yolu hastalığı, “hışırtı” olarak da bilinen, tiz bir düdük sesi duyulan bir grup hastalıktan oluşur.

Reaktif hava yolu hastalığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Reaktif hava yolu hastalığı, “hışırtı” olarak da bilinen, tiz bir düdük sesi duyulan bir grup hastalıktan oluşur. Çocuğun akciğer içi hava yollarında tahriş ortaya çıkar ve buna bağlı enflamasyon gelişir ise hışırtı duyulmaya başlar. Çocuğun hava yolları şişer, mukusla tıkanır ve kasılıp solumayı güçleştirir. Reaktif hava yolu hastalığı nedenleri arasında Astım hastalığı, Bronşit (bronş iltihabı), Pnömoni (zatürre), Bronşiyolit, Kistik fibrozis, soğuk algınlığı, doğumsal akciğer defektleri, yabancı cisim aspirasyonu ya da bir tümör gibi hastalıklar sayılabilir.

Çocuklarda reaktif hava yolu hastalığı belirtileri

Reaktif hava yolu hastalığının en karakteristik semptom ve belirtisi her soluk alış-verişte çıkan hışırtıdır. Hekim bu sesi stetoskopla duyabilir. Hastalık daha şiddetli olduğunda doktor hışırtı sesini doğrudan da işitilebilir. Reaktif hava yolu hastalığının diğer semptomları arasında hızlı soluma, soluk alıp verirken göğüs kaslarında zorlanma, göğüs ağrısı ve deri renginde değişme gibi semptomlar vardır.

Çocuklarda reaktif hava yolu hastalığı teşhisi

Doktor reaktif hava yolu hastalığı teşhisini muayene sırasında dışarıdan dinleme ile ya da stetoskop ile dinleyerek hışırtı sesini duyabilir. Doktor fizik muayene sonrası reaktif hava yolu hastalığı tanısını doğrulamak için kan tahlilleri, akciğer filmleri, balgam kültürleri ve akciğer fonksiyon testleri de isteyebilir.

Çocuklarda reaktif hava yolu hastalığı tedavisi

Doktor reaktif hava yolu hastalığını teşhis ettikten sonra çocuğun akciğer fonksiyonlarını bir doruk akış ölçer ile izler ve hava yollarındaki kasları gevşetip bronş tüplerini açan nefes açıcı ilaçlar vererek tedavi eder. Bu ilaçlar ya ağız yoluyla (hap olarak) yutulur ya da solukla içeri çekilir. Hekim ayrıca hava yollarındaki şişme ve enflamasyonu gidermek için kortikosteroidler de yazabilir.

Çocukta Alerjik astım var ise allerji ilaçları da yazabilir ve allerji için aşılamaya gerek olup olmadığını anlamak üzere allerji testleri isteyebilir. Ayrıca doktor hışırtıya yol açan alttaki nedeni de tedavi edecektir. Çocukta ağır bir soluk alıp verme sorunu var ise oksijen tedavisi ve intravenöz yoldan (damar yolundan) sıvı verilmesi ya da daha saldırgan solunum tedavileri uygulamak amacı ile çocuk hastaneye yatırılabilir. Hışırtıya, hava yollarına kaçıp burayı tıkayan bir yabancı cisim (örneğin metal para ve benzeri) yol açıyor ise bir kulak burun ve boğaz hastalıkları uzmanı bronkoskop adlı görüntüleme aleti ile bu cismi çıkartır. Doğumsal bir akciğer defekti ya da tümörün tedavisi için cerrahi girişim gerekebilir.

Çocuk hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Çocuklarda yabancı cisim aspirasyonu nedir
  2. Bronkoskopi nasıl yapılır
  3. Çocuklarda hırıltılı solunum nedenleri
  4. Çocuklarda balgam çıkarma neden olur
  5. Çocuklarda astım hastalığı neden olur
  6. Çocuklarda zatürre belirtileri

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git