Servikal erozyon nedir?
Rahim ağzı yarası veya servikal erozyon denilen durum aslında tam olarak bir yara sayılmayıp, normalde rahim ağzı adı verilen yapı rahimden sonra vajina ile birleşen ve adet kanamasının dışarıya atılmasını sağlayan dokunun adına rahim ağzı denilir.
Rahim ağzının iki tane ayrı bölümü bulunup, bu bölümler iç yapıyı oluşturan ve dış yapıyı oluşturan bölümlerdir. Dış yapıyı oluşturan bölüm tamamen vajina dokusu ile eş değer bir doku olur iken, iç yapıyı oluşturan bölüm ise rahimin devamıdır ve bu iki ayrı dokunun temas ettiği bölge rahim ağzıdır. Yani vajina ile rahimin iç içe olduğu geçiş bölümü rahim ağzı bölgesidir. Vajinanın dokusu pembe yapıya sahip iken, rahim iç tabakasının dokusu daha çok kırmızı bir yapıya sahiptir.
Rahim ağzı yarası denildiğinde rahim ağzının dışarıdan görünümünde pembe yapıya sahip iken, kırmızı renge dönmüş halidir. Aslında bu yara değil rahim iç dokusunun dışarıya doğru taşma şeklidir ve tam olarak yara kabul edilmez. Rahim ağzı yarası olarak tabir edilen rahatsızlık, hiç bir şikayeti olmayan kadınların % 3’ünde, şikayeti olanlarda ise akıntı yapar daha çok ve % 25’inde rastlanan bir rahatsızlıktır.
Rahim ağzı yaralarının en sık görülen nedeni nedensiz olup, diğer bir neden ise doğum kontrol hapı kullanımı, daha önce doğum yapmış kadınlarda ve bunlar hastalık olmayan nedenlerdir. Hastalık olarak kabul edilen nedenlerden en sık görüleni rahim ağzındaki hücresel değişiklikler, rahim ağzı bazı enfeksiyonlara bağlı olarak, bu enfeksiyonlardan da en önemlisi HPV denilen, genital siğil virüsü, diğerleri de vajinada enfeksiyon yaratan papilloma gibi diğer virüsler etkendir.
Rahim ağzı yarası belirtileri
Rahim ağzı yaraları genelde çok fazla belirti vermez ve tesadüfen doktor muayenesi esnasında meydana çıkar. Belirti vermiyor ve pap smear testi normal ise bir şey yapmaya gerek olmayabilir. En sık görülen belirtisi akıntı olup, bu akıntı genelde bol miktarda beraberinde koku ve kaşıntı olmayan, berrak bir akıntı şeklindedir. Eğer, rahim ağzı yarasının zemininde enfeksiyon gelişmiş ise enfeksiyonun niteliğine göre, enfeksiyon vajinaya bağlı ise kötü kokulu bir akıntıya dönüşebilir ve HPV genital virüsü ise dışarıda siğiller veya kabarcıklar oluşabilir.
Rahim ağzı yarası teşhisi
Rahim ağzı yarası tanısında, her hangi bir şikayeti olan veya olmayan kadında senelik jinekolojik muayenesinde spekulüm adı verilen alet vajinaya yerleştirildiğinde rahim ağzı görüntüsü elde edilir ve rahim ağzında bir kızarıklık oluşmuş ise bu durumda yara tanısı konulur. Yara halk arasında bilinen bir isim olup, tıp dilinde buna (servikal erozyon) adı verilir.
Bu kızarıklık görüldüğünde smear testi, rahim ağzı kanseri tarama testi yapılması gerekmektedir. Çünkü rahim ağzı kanseri de yara şeklinde belirtiler verebilir. Tanı işlemlerinde diğer basamakta kolposkopi olup,kolposkopirahim ağzını büyüteç ve özel boyalar ile boyanarak büyüteç yardımı ile büyütülerek incelenmesidir.
Rahim ağzı yarası tedavisi
Rahim ağzı yarası tedavisinde, tercih yaranın derecesine göre, kriyoterapi (dondurarak tedavi), lazer ile yok ederek tedavi ve koter (yakarak tedavi) yöntemleri uygulanır. Bu yöntemlerin üçü de aynı yola çıkmakta ve hastalıklı dokuya ortadan kaldırma işlemidir. Bu yöntemlerdeki fark, kullanılan cihazlar nedeni ile maliyet farkı, tekrar edip etmeyeceği farkı ve yan etkilerinin arasındaki farklardır.
Basit yaralarda kriyoterapi(dondurarak tedavi) en fazla tercih edilen tedavi olup, bu tedavinin maliyeti daha düşük ve tekrar etme olasılığı daha azdır. Lazer tedavisi yüksek teknoloji gerektiren ve ekstradan bir avantajı olmayan bir yöntem olduğu için ikinci tercih olarak uygulanmamaktadır.
Yakılma tedavisi hastaya hiç bir avantajı olmayan ve daha çok rahatsızlık veren bir yöntem olduğundan günümüzde uygulanması tercih edilmemektedir. Rahim ağzı yaralarında, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra sonuçlar normal ve hiç bir şikayete neden olmuyor ise tedaviye gerek duyulmadığı gibi takibe alınabilir. Rahim ağzı yarasının kısırlığa neden olan hiç bir bulgusu yoktur. Akıntıya neden oluyor ve yaranın nedeni enfeksiyon ise mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
Rahim ağzı yarasından korunma
Rahim ağzı yaralarından korunmak, nedeni belli olmadığı için mümkün değildir. Zaten bir zararı olmadığından buna gerek olmayabilir. Doğum kontrol haplarından kaynaklanan yaralarda hap kullanımı bırakıldığında korunmaya gerek kalmayacaktır. Enfeksiyona bağlı yaralarda genelde cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar olduğu için, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunmak bunun için prezervatif kullanmak ve çift eşlilikten korunarak önlenebilir.
Kadın hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları
- Kadınlarda kasık ağrısı neden olur
- Vajinit belirtileri ve tedavisi
- Premenstruel sendrom nedenleri ve belirtileri
- Kadınlarda idrar kaçırma neden olur
- Genç kızlarda yumurtalık kanseri nedenleri
97 Yorum