Q ateşi hastalığı nedir?
Q ateşi, grip semptomlarına benzer semptomlara neden olan nadir bir hastalık. Q ateşi dünyanın her yerinde görülür. Akut enfeksiyonlar sporadik ve bazen salgınlar şeklinde ortaya çıkabilir.
Q ateşi neden olur ve nasıl bulaşır?
Q ateşi, Coxıella Burnetii adındaki riketsiya (bir tür küçük bakteri) nedeniyle oluşur ve infeksiyonlu çiftlik hayvanlarının dışkısıyla, idrarıyla ya da doğum ürünleriyle kirlenmiş tozların solunmasıyla bulaşabilir. Hastalık partörize edilmemiş süt ve süt ürünleri ile de bulaşabilir. Başlıca bakteri kaynakları sığır, koyun ve keçilerdir. Ev hayvanları, tavşanlar, kuşlar gibi pek çok hayvan türü enfeksiyon kaynağı olabilir. Ender olarak, kene ısırıklarıyla ve yine nadir olarak insandan insana da bulaşma olabilir.
Q ateşi belirtileri
Q ateşi belirtileri enfeksiyon alındıktan yaklaşık 20 gün sonra aniden ortaya çıkar. Belirtiler arasında yüksek ateş (iki haftaya kadar süren), ciddi baş ağrısı, ışığa karşı duyarlılık, kas ve göğüs ağrıları ve öksürük gibi belirtiler vardır. Daha sonra bir pnömoni biçimi meydana gelir.
Çoğu kişi iyileşir, ama hastalık bazen uzun sürebilir. Ara sıra, hepatit, karaciğer yangılanması ya da endokardit (kalbin iç katmanın yangılanması), perikardit (kalp zarının iltihabı), ensefalit, menenjit gibi komplikasyonlar da gelişebilir.
Q ateşi teşhisi
Hastalığın teşhisi genellikle kan testleriyle doğrulanır. Tanıda kullanılan testler arasında serolojik testler, immün floresan antikor (IFA) testi, kompleman birleşme (KB) testi, ELISA testi, PCR testi ve kültür gibi testler vardır.
Q ateşi tedavisi
Akut Q ateşi olgularının büyük çoğunluğu 2-3 hafta için kendiliğinden iyileşir. Tanısı doğrulanmış veya şüpheli olgularda belirtiler söz konusu ise tedavi gerekir. Tedavi antibiyotik ilaçlarla yapılır. Akut olgularda tanı dışlanamıyorsa, test sonuçları beklenmeden de tedaviye başlanabilir. Belirtiler başladıktan sonra ilk 2-3 gün içinde hastalığın tedavisi yapıldığında daha başarıl olur, hastalığın süresi kısalır ve ciddi komplikasyonların gelişim riski azalır.
Enfeksiyon nadir olarak bazı hastalarda kronikleşebilir. Bu nedenle akut dönemi geçiren hastaların enfeksiyonun kronikleşme riski bakımından takip edilmesi önemlidir. Riskli kişiler için hastalığın aşısı vardır.
”Q ateşi Türkiye’de bildirimi zorunlu hastalıklar listesinde’dir”.
Benzer sağlık yazıları
- Bruselloz nedenleri ve tedavisi
- Deli dana hastalığı nedenleri ve tedavisi
- Orf hastalığı nedenleri ve tedavisi
- Şarbon hastalığı nedenleri ve tedavisi
- Şark çıbanı nedenleri ve tedavisi
Melike
13 Aralık 2017 at 17:31
Peki bu hastalığa virus değilde bakteri neden oluyor neden evre 1 aşısı uygulanır.Normalde bakterilerle antibiyotikle müdahele edilir ama bu hastalık bakteriyal olmasına rağmen aşı var nedeni nedir?
Sağlık Ocağım
16 Aralık 2017 at 14:30
Bakteri aşıları da vardır. Bunlar; zayıflatılmış canlı bakteri aşıları, ölü tam hücre bakteri aşıları, toksoid bakteri aşıları şeklindedir. Tifo aşısı, tularemia aşısı, boğmaca aşısı, kolera aşısı, difteri aşısı, tetanoz aşısı, meningokok, pnömokok, Q ateşi gibi aşılar bakteri aşıları arasında sayılabilir.
Aşı ile duyarlı kişilerin aşılanması ve enfeksiyonlara karşı önlem alınması ”immünoprofilaksi” olarak tanımlanır. Enfeksiyonlardan korunmada aşı uygulanması tedavi etmek için değil, immünizasyon sağlamak için uygulanır. İmmünizasyon ise bir bireye bağışıklık kazandırmadır.
Sağlıklı kalmanız dileğiyle.