Pulpitis nedir?
Pulpitis, çoğunlukla diş çürükleri nedeniyle ortaya çıkan dişözünün (diş pulpasının) enflamasyonudur. Dişözü her dişin ortasında yer alan ve kan damarları ile sinirleri içeren yumuşak özdür. Pulpitis periapikal periodontit ve periapikal abse yapabilir.
Pulpitis neden olur?
Uzun süreli vazodilatasyon sonucunda vasküler kan toplanması mikrobiyal, fiziksel veya kimyasal ajanlar tarafından oluşabilir. Dış uyaranlara karşı pulpanın yanıtı çoğunlukla dentin geçirgenliğine bağlıdır. Mikroorganizmalar çürük, kırık, sıyrık, dişin sert dokularının aşınması gibi nedenler ya da dens in dente gibi diş anomalileri sonucu pulpaya ulaşırlar.
Dental işlemlerin oluşturduğu basınç da mikroorganizmaların pulpaya girmesine neden olur. Köprü işlemleri, ölçü alınması, dolgu işlemleri, kesim işlemleri, diş beyazlatma işlemi ve diğer diş operasyonları da basınca ve mikroorganizmaların pulpa içine itilmesine sebep olur, bu da pupitis gelişimine yol açar. Ayrıca genel sistemik bakteriyemi varlığına bağlı da pulpitis gelişebilir.
Pulpitis belirtileri
Uyaranlara, özellikle sıcak ve soğuğa karşı artan duyarlılık, pulpitisin en bilindik belirtileridir. Bununla birlikte pulpit herhangi bir ağrı olmadan da ortaya çıkabilir. Tatlı, ekşi gıdalar da ağrıyı arttırabilir, tetikleyebilir. Ağrı kronikleşebilir ve her kriz kısa süreli olabileceği gibi aylar yada haftalar süren tarzda olabilir.
Pulpitis tedavisi
Pulpitisin en önemli tedavi yolu korunma ve sebebi ortadan kaldırmadır. Çürüklerin gelişimini önlemek için periyodik olarak diş kontrolleri ve bakım, eğer çürük oluşmuş ise erken safhada teşhis ve uygun tedavi, diş eti çekilmesi olan hastalarda dişlerin hassasiyetinin giderilmesi, diş taşı temizliği sırasında dikkatli olunması, sebep diş dolguları ise dolgunun düzeltilmesi gibi önlemler ve uygun tedaviler gerekir.
Uygun tedavi ve önlemlere rağmen hastanın ağrısı devam ediyorsa pulpotomi (diş özünün taç kısmının çıkarılması) ya da pulpektomi (diş özünün çıkarılması) ve kanal içine ilaç yerleştirilmesi gerekebilir.

Diş özü dişin merkezindeki yumuşak özdür. Eğer diş çürüğü diş özüne kadar ulaşırsa diş özü hızla bozulur ve dişi kurtarmak için diş özünün çıkarılması gerekir.
Benzer sağlık yazıları
- Pulpotomi nedir ve ne için yapılır
- Diş eti çekilmesi nedenleri ve tedavisi
- Diş beyazlatma işlemi nedir ve nasıl yapılır
- Diş taşı nedir ve nasıl tedavi edilir
- Diş eti kanaması neden olur