Hastalıklar ve Tedaviler

Psikoz Nedir? Psikoz Neden Olur? Psikoz Belirtileri

Araştırmacılar henüz bu durumun kalıtsal olup olmadığını belirleyememiştir. Psikozlar Şizofreni, Bipolar bozukluk ve Depresyon gibi başka akıl hastalıkları ile de bağlantılı olabilir. Psikotik ataklar bir hastalık ya da stres sırasında geçici olarak görülebileceği gibi, kalıcı da olabilmektedir.

Psikoz, hastanın gerçeklik ile ilişkisinin koptuğu ve fanteziler ile dolu bir dünyada yaşadığı ağır bir akıl hastalığıdır. Psikoz çocuklarda sık görülmez; daha çok ergenlik çağında ortaya çıkabilir. Bebeklerde ve okul öncesi dönemindeki çocuklarda ortaya çıkan psikozlar hakkında fazla bir bilgi bulunmamaktadır; bunun nedeni, o çağdaki çocukların belirtileri açıklamaya yetecek dilbilgisine sahip olmamalarıdır. Psikozun genç erişkinlerde görülme oranı daha yüksektir. Her 100 gençten 3’ünde psikotik epizod görülmektedir. Psikotik hastalıklar herkeste görülebilir ve diğer hastalıklar gibi tedavi edilir.

PSİKOZ NEDEN OLUR

Psikoz nedenlerini sıralayacak olursak;

  • Yüksek ateş,
  • Hipertiroidi,
  • Ansefalit ya da Menenjit,
  • Reçetelenen ya da kanun dışı yollardan satılan ilaçların kullanılması veya kötüye kullanılması ve alkol,
  • Aşırı stres,
  • Beyin hasarı ya da hastalığı,
  • Psikolojik travmalar.

Araştırmacılar henüz bu durumun kalıtsal olup olmadığını belirleyememiştir. Psikozlar Şizofreni, Bipolar bozukluk ve Depresyon gibi başka akıl hastalıkları ile de bağlantılı olabilir. Psikotik ataklar bir hastalık ya da stres sırasında geçici olarak görülebileceği gibi, kalıcı da olabilmektedir.

PSİKOZ BELİRTİLERİ

Psikozda görülen üç ana belirti (halüsinasyonlar, delüzyonlar ve mantık dışı düşünceler) vardır. 

  • Halüsinasyonlar: Olmayan cisimler ya da seslere ilişkin algılardır.
  • Delüzyon: Kişinin birinin ona zarar vermeye çalıştığı şeklindeki, gerçekte bir temeli olmayan mantıksız düşüncedir.
  • Mantıkdışı düşünce: Açık ya da makul düşünememedir.

Psikoz bulunan hastalarda aşırı heyecan ile derin depresyon arasında gidip gelen duygulanım dalgalanmaları bulunabilir. Bu hastalarda ayrıca heyecanlanma ile mantıksız korkular ve anksiyete olabilir. Psikoz, çocuk veya ergende ortaya çıkmış ise çocuğun normal gelişmesini ve sosyal etkileşimlerini bozabilir.

PSİKOZ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Çocukta veya erişkin bir bireyde psikoz belirtileri var ise, bu semptomlara yol açabilecek herhangi bir hastalığı bulmak için eksiksiz bir fizik muayene yapılmalıdır. Özgül bir tanı koyulması için, bir akıl sağlığı uzmanı tarafından psikolojik değerlendirme ve testler gerekebilir. Doktorunuz kan ve idrar testleri ile beyni inceleme amacıyla bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntülemesi ya da pozitron emisyon tomografisi isteyebilir. Ayrıca hastayı konuşma ve dil uzmanına ya da hasta çocuk ise çocuk gelişmesi dalında bir uzmana değerlendirme amacı ile sevk edebilir.

PSİKOZ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Hastadaki psikoz geçici olsa ve altta yatan hastalığın tedavi edilmesi ile belirtiler kaybolsa bile, onun kendisine neler olduğunu anlayabilmesi için kısa süreli de olsa bir psikoterapi uygulanmalıdır. Daha uzun süren ataklarda, hastanın antipsikotik ilaçlar kullanması ve daha uzun süre psikoterapi görmesi gerekir. Genellikle ilaç ve terapi kombinasyonu semptomları rahatlatmada oldukça etkilidir. Bazı vakalarda, en kötü semptomlar ortadan kaybolana dek hastanın kısa bir süre hastaneye yatırılması gerekebilir. Ailenin tümü, terapinin bütününde ya da bir bölümünde yer almalıdır.

PSİKOLOJİK HASTALIKLAR İLE İLGİLİ BENZER YAZILARIMIZ

  1. Takıntı hastalığı nedenleri ve tedavisi
  2. Otizm hastalığı nedenleri ve tedavisi
  3. Panik atak nedenleri ve tedavisi
  4. Hastalık hastalığı nedenleri ve tedavisi
  5. Manik depresif bozukluk nedenleri ve tedavisi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git