Psikoterapi nedir?
Psikoterapi, psikolojik metodlar kullanılarak ruhsal ve duygusal rahatsızlıkların tedavi edilmesidir. Kendilerine dair bilgi edinmek, ilişkilerini derinlemesine anlamak ve sonuç olarak davranış modellerini değiştirmek amacıyla hastalar terapistleri ile semptomları ve rahatsızlıkları hakkında konuşurlar.
Psikoterapi tüm dünyada, gelişmiş toplumlarca bilinmektedir. Birçok başarılı kişi psikolojik danışmanlarından psikoterapik yardım almaktadırlar. Kişinin kendisinde fark ettiği eksiklikleri ya da kendini zorlayan süreçleri bilerek hareket etmesi akıllıca bir davranıştır. Kişinin kendini çözümlemesi ve bunu istemesi, bu kararı alıp, kararının arkasında durması psikoterapinin temelini oluşturur.
Psikoterapi yöntemleri
Psikoterapi yöntemleri arasında anlitikpsikoterapi, bilişsel davranış terapisi, derinlik psikolojisi temeli psikoterapi gibi yöntemler sayılabilir.
- Davranış terapisi nedir? Davranış terapisinde rahatsızlık, yaşanan olaylar ve içerisinde bulunan mevcut durum çerçevesinden ayrıntılı bir şekilde analiz edilmektedir. Düşünme, hissetme ve davranış alanlarında var olan problemler, somut birtakım çalışmalar ile giderilmeye çalışılmaktadır. Hasta bu rahatsızlıkları neden yaşıyor, bu rahatsızlıkları aşması için düşünce ve davranışlarını nasıl değiştirebilir bunlara yönelik çalışmalar yapılır. Hasta bu terapi sürecinde korkularını yenmek için ya da kendini olan güvenini kazanmak için tutum ve davranış biçimlerini öğrenebilir.
- Analitik psikoterapi nedir? Analitik psikoterapi, geçmişte kalan ve üstesinden gelinemeyen veya kişinin farkında olmadan ya da olarak baskıladığı sorunlarının farkına varmasını sağlamayı amaçlar. Hasta terapi sürecinde bastırılan sorunları ile var olan rahatsızlıklarının arasında bağlantı kurmayı öğrenir. Bu da, çözüm üretmesine yardımcı olur. Bu gelişim süreci hastayı ruhsal olarak rahatlatır ve kişilik yapısında değişiklikler oluşmasını sağlar.
- Derinlik psikolojisi temeli psikoterapi nedir? Derinlik psikolojisi temeli psikoterapi, analitik psikoterapiden geliştirilmiştir. Bu tedavi şekli de kişide var olan sorunun temelinde psikolojik bir iç çatışma yattığını yansıtır. Derinlik psikolojisi temeli psikoterapide güncel olaylar daha fazla ön plandadır ve terapi süresi daha kısadır.
Psikoterapi hangi hastalıklarda uygulanır?
Psikoterapi pek çok psikiyatrik hastalıkta uygulanabilir. Önemli olan hastanın gereksinimlerine ve koşullarına uygun olan yaklaşımın seçilmesidir.
- Depresyon
- Panik atak
- Korku bozuklukları
- Fobiler
- Sosyal korkular
- Obsesif kompülsif bozukluk
- Beslenme bozuklukları
- Bağımlılıklar
- Çocuklarda ve gençlerde görülen davranış bozuklukları
- Uyku bozuklukları
- Cinsel sorunlar
- Yüksek tansiyon ile ilgili ruhsal bozukluklar
- Yaşanılan bir travma sonucu (tecavüz, savaşlar, kazalar, ayrılıklar, ölüm, işkence gibi) oluşan psikolojik sorunlar
- Ağır bedensel ve kronik hastalıklar
- Kişilik bozuklukları gibi birçok psikolojiyi ilgilendiren rahatsızlıklarda ya da durumlarda psikoterapi uygulanabilir.
Psikoterapi gerektiren belirtiler
- Günlük yükümlülüklerinizi yerine getiremiyorsanız
- Kendi kendinize yardım etmeye çalışmanıza rağmen, kendinizi çaresiz hissediyorsanız
- Sorunlarınız ile başa çıkamadığınız için alkol ve benzeri maddelere ihtiyaç duyuyorsanız
- 4 haftadan daha uzun süredir korku ve depresyon şikayetlerini yaşıyorsanız
- Ağrılarınız varsa
- Uyku bozuklukları söz konusu ise
- Cinsel isteksizlik yaşıyorsanız
- Başka bedensel ve kronik hastalıklarınız varsa
- İntihar etme gibi düşünceleriniz oluyorsa vakit kaybetmeden bir psikiyatri uzmanına başvurmak ve psikoterapi görmek gerekir.
Psikoterapi ne kadar sürer?
Psikoterapinin süresi uygulanan terapi şekliyle, terapinin hedefi ile ve terapi süreciyle ilgilidir.
- Davranış terapisi ne kadar sürer? Davranış terapisi genellikle haftada bir saat olmak üzere toplamda en fazla 45 saat kadar sürer. Bazı özel durumlarda azami terapi süresi 80 saate kadar arttırılabilir.
- Analitik psikoterapi ne kadar sürer? Analitik psikoterapi diğer yöntemlere göre daha uzun sürer. Normal şartlarda haftada 2-3 saat olarak hesaplanır. Toplamda çoğunlukla 160 saat kadar sürer. Fakat bazı özel durumlarda 300 saate kadar çıkarılabilir.
- Derinlik psikolojisi temeli psikoterapi ne kadar sürer? Bu terapi yöntemi çoğunlukla haftada 1 saat olmak üzere toplamda 50 saat sürer. Terapinin süresi bazı özel durumlarda 100 saate kadar uzatılabilir.
Psikoterapi her zaman faydalı olur mu?
Psikoterapinin faydalı olması için en önemli kural kişinin psikoterapiye inanması ve psikoterapiye kendi isteğiyle gitmesidir. Eğer kişi bu tedaviye inanmaz ya da kendi isteği ile gitmez ise psikoterapist yeteri kadar profesyonel bile olsa hasta psikoterapiden fayda göremeyebilir. Kişinin kendi isteği ile terapiste gitmesinin yanı sıra terapistin yaklaşımı da, tedavinin başarısı için önemli olan diğer bir unsurdur. Terapist ve hastasının arasında yeterli iletişim sağlanamaz ise terapi yeteri kadar başarılı olmaz.
Benzer sağlık yazıları
- Panik atak nedenleri ve tedavisi
- Depresyon nedenleri ve tedavisi
- Uyku bozuklukları nedenleri ve tedavisi
- Takıntı hastalığı nedenleri ve tedavisi
- Çocuklarda davranış bozukluklarının nedenleri ve tedavisi