Cilt - Deri Hastalıkları ve Tedavileri

Psikojenik Purpura (Gardner Diamond Sendromu) Nedir? Gardner Diamond Sendromu Belirtileri

Psikojenik purpura, Gardner Diamond sendromu veya otoeritrosit sensitizasyon sendromu, vücudun değişik kısımlarında ağrılı ekimozlar, deri ve mukoza kanamaları ile karakterize bir durumdur.

PSİKOJENİK PURPURA (GARDNER DİAMOND SENDROMU) NEDENLERİ

Bu durumun nedeni tam olarak belli değilse de, psikojenik faktörlerin rolünün olduğu düşünülmektedir. Psikojenik purpura sıklıkla genç kadınlarda görülse de, nadiren çocuklarda ve erkeklerde de görülmektedir.

Hastalığın etyolojisi olarak psikolojik faktörler sorumlu tutulsa da, bazı hastalarda anormal eritrosit morfolojisi, antikardiyolipin antikor pozitifliği, sistemik lupus eritematozus, immün kompleks nefriti, idiopatik trombositopenik purpura gibi hematolojik ve immüolojik bozukluklar saptanabilmektedir.

PSİKOJENİK PURPURA (GARDNER DİAMOND SENDROMU) BELİRTİLERİ

Cilt lezyonları ve kanamalar, çoğunlukla yaşanan duygusal stres sonrası, nadiren de küçük travmalardan sonra gelişir ve bu durum tekrarlayan ataklar ile seyredebilir. Lezyonlar vücudun her yerinde oluşabilir, ancak sıklıkla ekstremiteler tutulur. Deri lezyonları dışında baş ağrısı, parestezi, senkop (bayılma) gibi nörolojik belirtiler, bulanık veya çift görme, artralji (eklem ağrısı), miyalji (kas ağrısı), tekrarlayan karın ağrıları, bulantı, kusma, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtiler de görülür. Kanamalar burun, göz, kulak, gastrointestinal sistem ve genitoüriner sistemleri etkiler.

PSİKOJENİK PURPURA (GARDNER DİAMOND SENDROMU) TEŞHİSİ

Psikojenik purpuranın teşhisi için öncelikle hastanın öyküsü dikkatlice alınır. Fizik muayene bulguları ve laboratuvar incelemeleri değerlendirilir. Laboratuvar testleri; tam kan sayımı, sedimantasyon, koagülasyon testleri ve tam idrar tahlili gibi incelemeleri içerir. Gereken durumlarda ekimozlu alanlardan deri biyopsisi yapılabilir.

Ayırıcı tanıda faktisyal purpura, pıhtılaşma ve trombosit bozuklukları ve DNA otosensitivitesi gibi bozukluklar da göz önünde bulundurulmalıdır.

PSİKOJENİK PURPURA (GARDNER DİAMOND SENDROMU) TEDAVİSİ

Psikojenik purpura tedavisinde antihistaminikler, steroidler, albumin infüzyonu, bağışıklık baskılayıcı (immünsupresif) tedavi, östrojen hormonu, antibiyotikler ve C vitamini gibi ilaç tedavileri kullanılsa da, en etkili tedavinin psikoterapi ve psikotropik ilaçlar ile yapıldığı bilinmektedir.

Benzer Sağlık Yazılarımız

  1. Purpura Nedir
  2. Burun Kanaması Neden Olur
  3. Kanama Bozuklukları Neden Olur
  4. Psikolojik Kaşıntı Nedir

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git