Polihidramniyoz nedir?
Polihidramniyoz, gebelik sırasında fetusu (anne karnındaki bebeği) çevreleyen amniyon sıvısının fazla olması durumudur ve bu durumun tam olarak bilinen bir nedeni yoktur. Bazen fetusta (anne karnındaki bebekte) yutkunmayı engelleyen bir malformasyon (kusur) bulunuyor ise, anne adayında diyabetis mellitus hastalığı var ise amniyon sıvısı fazlalığı (polihidramniyoz) meydana gelebilir.
Amniyon sıvısı fazlalığı (polihidramniyoz) belirtileri
- Aşırı amniyon sıvısı çoğunlula gebeliğin (hamileliğin) ikinci yarısında birikir ve 32. haftadan sonra belirtiler ortaya çıkar.
- En önemli belirti karında hissedilen rahatsızlıktır. Diğer bazı belirtiler arasında nefes alamama, bacaklarda şişme (ödem) gibi belirtiler de görülür.
- Rahim normalden daha büyüktür. Polihidramniyoz ayrıca anormal fetal prezantasyon (anormal geliş şekli) riskinde artma, plasentanın erken ayrılması ve doğum sonrası kanama ile ilişkilidir.
- Ara ara akut (ani gelişen) polihidramniyoz ortaya çıkabilir. Sıvı hızlı bir şekilde toplanır ve karın ağrısı, nefes almada güçlük, bulantı, kusma, bacaklarda şişme görülür, karında gerginlik ve deri yüzeyinde parlaklık da görülebilir.
- Polihidramniyoz olgularında erken doğum riski de vardır.
Polihidramniyoz teşhisi ve tedavisi
Amniyon sıvısı fazlalığı çoğunlukla kadın doğum uzmanının yapacağı fizik muayenede anlaşılır fakat ultrason tetkiki de gerekebilir.
Hafif amniyon sıvısı fazlalığı olan hamilelerde sadece istirahat etmek yeterli olabilir. Daha ağır vakalarda ise amniyon sıvısı bir iğne yardımı ile boşaltılabilir. Gebeliğin son dönemlerinde doğum indüklenebilir (yani doğumun başlatılması gerekebilir).
Hamilelik ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Hamilelikte amniyon kesesinin erken yırtılması neden olur
- Hamilelikte venöz tromboz nedenleri, belirtileri ve tedavisi
- Gebelik şekeri nedir
- Eklampsi nedenleri, belirtileri ve tedavisi
- Hamilelik kontrollerinde hangi testler yapılır
- Doğuma hazırlık kursu nedir
- Hamilelik çatlakları nasıl önlenir