Polen alerjisi nedenleri ve tedavisi
Bitkilerve dünyadaki yaşamın devamı için gerekli olan polenler, bazı insanlarda alerjilere neden olur. Polenlerin yayılmaya başladığı bahar ayları ile birlikte alerjik hastalıklarda artma görülür. En sık karşılaşılan alerjik hastalık saman nezlesi (alerjik rinit’tir).
Alerjik polenler, daha çok rüzgar ile taşınan, böceklerin dikkatini fazla çekmeyen soluk renkli ve koku salmayan bitkilerin polenleridir. Parlak renkli ve dikkat çekici çiçekleri olan bitkilerin polenleri böcekler tarafından taşındığı için büyük ve yapışkandır. Bu bitkilerin polenleri rüzgar yolu ile taşınmadıkları için, alerjik hastalıklara neden olmazlar.
Polen alerjisi belirtileri
Polen alerjileri, polenin vücuda girdiği solunum yollarında daha çok rahatsızlıklara neden olurlar. Polen alerjileri en sık saman nezlesi olarak meydana çıkar.
Polen mevsiminde, gözlerde, burunda, genizde ve damakta kaşıntı, hapşırma atakları, üst üste beş, on defa hapşırma, sürekli devam eden burun akıntısı, gözlerde yanma, batma hissi, yüzde sivilceli kaşıntı, yanma, kaşlarda kaşınma, kepeklenme, vücudun bazı bölgelerinde kaşınma ve hastaların bazılarında alerjik astım nöbeti şeklinde belirtiler görülebilir.
Polen alerjisi teşhisi
Polen alerjisi tanısında öncelikle hastanın öyküsü önemli olup, polen mevsimlerinde hastalığın belirtileri ortaya çıkması tanıda yardımcı ipucudur.Bu tip alerjide hastalık tekrarlayan viral üst solunum yolu enfeksiyonundan ayırt edilebilir ise alerji testi yapılır. Alerji testi ciltte yapılan bir testtir ve alternatif olarak kanda da bakılır. Alerji testi ile polen alerjisi tanısını koymak mümkündür.
Polen alerjisi tedavisi
Polen alerjisi tedavisinde, korunma yönteminin dışında birde ilaç tedavisi verilir. Çoğunlukla alerjik rinit, alerjik konjonktivit ve saman nezlesi olarak ortaya çıkan bu reaksiyonlar için, gerek göz, gerek burun için kullanılan damlalar, spreyler ve ağızdan alınan ilaçlar kullanılır.
Polen alerjisi olan kişilerde birde aşı tedavisi uygulanabilir. Bu tedavide yaşın küçük olması başarıyı arttırır. Genellikle 4 yaşından sonra alerji aşısı yapılabilir. Aşı tedavisi uygun hastaya yapılır ise başarı oranı daha yüksektir.
Aşı tedavisi çocuklarda ilaç gereksinimini azaltır ve başka alerjilerin gelişmesini engeller. Fakat, çocuklarda tedavinin hangi alerjenlerden oluşması gerektiği ve hangi dozlarda uygulanması gerektiği kesinlikle çocuk alerji uzmanları tarafından değerlendirilmelidir. Aksi taktirde tedavinin başarısı düşer ve yan etkileri olabilir.
Alerjik hastalıklar ile ilgili benzer sağlık konuları
- Alerjiden korunma yolları
- Göz alerjisi neden olur
- Alerjik astım nedenleri ve tedavisi
- Alerjik konjonktivit nedir
1 Yorum