Akciğer Hastalıkları

Pnömokonyoz Nedir? Pnömokonyoz Belirtileri ve Tedavisi

Pnömokonyoz, belli mineral tozlarının inhale edilmesinden (solunmasından) kaynaklanan bir grup akciğer hastalığıdır.

Pnömokonyoz hastalığı nedir?

Pnömokonyoz, belli mineral tozlarının inhale edilmesinden (solunmasından) kaynaklanan bir grup akciğer hastalığıdır. 0.005mm’den küçük toz parçacıkları akciğerlerdeki hava keseciklerinin içine girebilirler (alveol ve pulmoner), burada kalınlaşma ve skara neden olabilirler. Bu durumun sonucu olarak, akciğerler kana oksijen sağlama konusunda daha verimsiz hale gelir.

Pnömokonyoz tipleri ve nedenleri

Pnömokonyoz 3 ana grupta değerlendirilir. Bunlar asbestoz (asbeztoz ile ilişkili hatalıklar), kömür işçileri pnömokoyozu ve silisyum tozlarının neden olduğu silikozistir. Bu hastalıklar en sık 50 yaşın üzerindeki işçileri etkiler. Fakat yeterli ve daha iyi korunma yöntemleri sayesinde görülme riski azaltılabilir.

Pnömokonyoz neden olur

Pnömokonyoz hastalığı belirtileri

  • Pnömokonyozun temel belirtisi nefes darlığı ve kronik bronşit’tir.
  • Hafif olgularda öksürük, balgam, egzersiz sırasında nefes darlığı (efor dispnesi) gibi belirtiler de görülebilir. Bazı hastalarda herhangi bir belirti olmayabilir ve hastalık başka bir sebepten dolayı çekilen akciğer grafisinde anlaşılır.
  • Ağır vakalarda cor pulmonale (akciğer hasarı kaynaklı sağ yanlı kalp yetmezliği) veya amfizem (akciğerlerde bulunan hava keselerinin tahribatı) gibi akciğer hastalıkları ve solunum yetmezliği gelişebilir.
  • Kömür işçilerinin pnömokonyoz ve silikozisinde tüberküloz oluşması riski yüksektir ve sigara kullanımı bu riski daha da arttırır.

Pnömokonyoz hastalığı teşhisi

Pnömokonyoz genellikle belirtiler ortaya çıkmadan önce başka bir sebepten dolayı çekilen akciğer grafisi ile saptanır. Tozlara maruz kalınması öyküsü, klinik muayene, bilgisayarlı tomografi (BT) yöntemi ve akciğer fonksiyon testleri gibi yöntemler tanıyı koymada genellikle yeterlidir.

Pnömokonyoz tedavisi

Pnömokonyoz tedavisi gelişecek komplikasyonlara ve hastada görülen şikayetlere yöneliktir. Ayrıca tedavi için bu duruma neden olan tozlara karşı ciddi önlemlerin alınması ya da bu maruziyetin tam olarak sonlandırılması gerekir. Ayrıca kişinin sigara kullanımı varsa bırakması ve malulen emekliliğinin de değerlendirilmesi gerekir.

Pnömokonyozlarda tedavi yöntemleri

Benzer sağlık yazıları

  1. Bisinozis hastalığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  2. Bagassosis hastalığı nedenleri ve belirtileri
  3. Akciğer amfizemi nedenleri ve tedavisi
  4. Nefes darlığı nedenleri ve tedavisi
  5. Akciğer sönmesi nedenleri ve tedavisi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git