Piriformis sendromu hastalığı nedir?
Piriformis sendromu, siyatik sinirin pelvis çıkışında piriformis kası tarafından tuzaklanması ile oluşan klinik bir tablodur. Genellikle pelvis veya kalçaya travma, pelvik cerrahi, kitle lezyonları, glüteal bölgeye kanama, intramusküler enjeksiyon sonrası, fibröz bantlardan oluşan tetik noktaları ve piriformis kası anomalileri, uyluk üzerine düşme, sandalye ya da klozet üstünde uzun süreli oturma, bisiklete binme gibi nedenlerden piriformis sendromu oluşabilir.
Hastalar genellikle sinirsel dağılım alanında ağrıdan yakınırlar. Sinirin seyri boyunca özellikle omurgaya yakın alanda veya kalçada hassasiyet vardır. Piriformis kası, kalçanın en önemli (kalçayı dışa çeviren kaslardan biridir). Piriformis sendromunun görülme oranı % 6-25 arasındadır. Piriformis sendromu nadir görülmesi ve başka hastalıklar ile benzer belirtilere sahip olmasından dolayı kolaylıkla atlanabilen bir sağlık sorunudur. Piriformis sendromu kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür.
Piriformis sendromu belirtileri
Piriformis sendromu belirtileri arasında kalçada hassasiyet, bacak arkasına vuran ağrı, fizik muayene esnasında siyatik ağrısının ortaya çıkması, bel arısı, kalça ağrısı, uyluk ağrısı bu hastalığın en sık görülen belirtileridir. Bazende sert zeminlere oturmakla, ayakta durmakla artan ağrı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Pudendal sinir tutulumu var ise (cinsel organların bulunduğu bölge) cinsel temas esnasında ağrı gibi ağrılar oluşabilir.
Piriformis sendromu teşhisi
Piriformis sendromu tanısında düz bacak testi kalça iç veya dış rotasyonda iken yapılan bu test ayırıcı tanıda yardımcıdır. Ayrıca yüzüstü yapılacak dinamik manyetik rezonans görüntüleme tekniği ile siyatik sinirin tuzaklandığı gösterilebilir. Elektromiyografi (EMG), ultrasonografi stimülasyonu tetkikleri de tanıda yardımcıdır.
Piriformis sendromu tedavisi
Piriformis sendromu tedavisinde, öncelikle ilaç tedavileri, analjezik, antiinflamatuar ve kas gevşetici ilaç tedavileri ve uzun süreli fizik tedavi metodları, egzersizler uygulanır. Bu tedavinin çok fazla işe yaramadığı durumlarda tetik noktaya, siyatik sinir çevresine lokal anestezik steroid veya botulismus toksini enjeksiyonu tedavisi uygulanır.
Bunun yanı sıra priformis kasının yapısının varyasyonları söz konusu ise cerrahi girişimlerde düşünülebilir. Cerrahi tedavi, piriformis kası bozukluklarında doğru bir tercih olabileceği gibi ameliyat sonrası yara izi oluşumu nedeni ile her vakada iyi bir seçenek olmayabilir.
Kalça hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Kalça ağrısı neden olur
- Kalça kemik çürümesi neden olur
- Kalça kireçlenmesi nedenleri
- Kalça kırıkları neden olur
- Meraljia parestetika neden olur
- Osteitis pubis neden olur
- Çocuklarda kalça çıkıkları neden olur