Pilor darlığı (pilor stenozu) hastalığı nedir?
Pilor darlığı, pilorusun (midenin alt taraftaki kapısının) daralması ile karakterize bir hastalıktır. Pilorik daralma gıdaların onikiparmak bağırsağına (küçük bağırsağın ilk kısmı) geçişine engel olur.
Pilor darlığı yenidoğan döneminde görülen cerrahi hastalıklar arasında ikinci sırayı alır. Pilor darlığı her 500-1000 canlı doğumdan birinde görülebilir. Erkek çocuklarda, özelikle ailenin ilk erkek çocuklarında pilor darlığı gelişme olasılığı kız çocuklarına oranla daha yüksektir ve kalıtsal olabilir, yani bebekken pilorik stenozlu kadınların bebekleri de bu bozukluğu geliştirebilir.
Pilor darlığı (pilor stenozu) neden olur?
Bebeklerde pilor darlığı nedenleri: Pilorik daralma bebeklerde pilorik kasın kalınlaşması sonucu oluşur. Bu durum en sık olarak 2-6 haftalık bebeklerde görülmekle birlikte, doğumdan dört ay sonra da ortaya çıkabilmektedir.
Yetişkinlerde pilor darlığı nedenleri: Yetişkinlerde oluştuğunda ise peptik ülser ya da mide kanseri nedeniyle oluşan skarlaşma bu rahatsızlığa yol açar.
Pilor darlığı (pilor stenozu) belirtileri
Bebeklerde pilor darlığı belirtileri: Semptomlar, bebeklerde doğumdan 2-5 hafta sonra projektil kusma (mide içeriğinin birkaç metre öteye kadar fışkırdığı yoğun kusma) başlar. Besinler ince bağırsağa geçmediğinden bebek daha az dışkı çıkartmaya başlayabilir. Zamanla bebek irritabl ve zayıf bir hal alır, kilo vermeye başlar, dehidrate olur ve kilo alamaz hale gelir.
Yetişkinlerde pilor darlığı belirtileri: Yetişkinlerde oluşan pilor darlığı semptomları ise yemekten saatler sonra sindirilmeyen gıdalar kusmaya yol açar.
Pilor darlığı (pilor stenozu) nasıl teşhis edilir?
Bebeklerde pilor darlığı teşhisi: Bebek beslendikten sonra kusar ya da projektil kusmalar gelişirse hemen değerlendirilmesi için doktora başvurmak erken tanı için çok önemlidir. Doktor muayene sırasında pilor kasının bulunduğu karın bölgesinde bir kitle hissedebilir. Hekim çocuğu muayene sırasında beslemenizi söyleyip nasıl kustuğunu muayenehanede kendi gözüyle görmek isteyebilir. Ultrason taraması teşhisin teyid etmede önemli bir yöntemdir.
Yetişkinlerde pilor darlığı teşhisi: Yetişkinlerde pilor darlığı teşhisi baryumlu grafi ve gastroskopi (mide endoskopisi) ile yapılır.
Pilor darlığı (pilor stenozu) nasıl tedavi edilir?
Bebeklerde pilor darlığı tedavisi: Bebeklerde cerrahi tedavi kalınlaşan kasta kesik açılması ile geçekleşir. Bebek genel anestezi ile uyutulur. Cerrah, pilordaki kalınlaşmış kası bir insizyon yapar ve ikiye ayırarak tıkanmayı giderir ve besinlerin ince bağırsağa geçmesini sağlar.
Yetişkinlerde pilor darlığı tedavisi: Yetişkinlerde ameliyat alta yatan sebebin ortadan kaldırılmasına yöneliktir.
Mide hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Mide volvulusu nedenleri, belirtileri ve tedavisi
- Mide ve bağırsak gazı nedenleri ve tedavisi
- Bebekler neden kusar
- Bebeklerde hıçkırık neden olur
- Bebeklerde iştahsızlık neden olur
20 Yorum