Girişimsel Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Perikardiyosentez (Perikardiyal Boşaltma) İşlemi Nedir?

Kalp dış zarı tıkacı olarak da bilinen perikardiyosentez içinde iğnenin ve sondanın kalp çevresini saran kese şeklindeki zardan sıvı alınması işlemidir.

Perikardiyal boşaltma işlemi neden ve nasıl yapılır?

Kalp dış zarı tıkacı olarak da bilinen perikardiyosentez içinde iğnenin ve sondanın kalp çevresini saran kese şeklindeki zardan sıvı alınması işlemidir. Tanısal ve tedavi amacı ile kullanılan, kalbin fonksiyonunu bozan sıvı veya madde birikimi (tamponad) varlığında acil perikardiyosentez hayat kurtarıcı bir yöntem olarak yapılır. İğne ile boşaltılan bu sıvı örneğinden, sıvı kesesinin iltihaplanması (perikardit) gibi kalp enfeksiyonu, kan ve su toplanması ile ilgili kalp yetmezliği, kalp krizi veya kanser şüpheleri amacı ile laboratuvar testi yapılır.

Perikardiyosentez işleminin yapılış şekli nedir?

Perikardiyosentez işlemi hasta yarı oturur haldeyken subksifoid bölgeden girilen, ponksiyon iğnesi 45 derece açı ile sol omuza doğru iletilerek perikard boşluğuna ulaşılır. Perikard sıvısından yapılması gereken laboratuvar araştırmaları, hücre sayımı ve tiplendirilmesi, glikoz ve protein seviyeleri, hücrelerin histolojik incelenmesi, gram ve asit dirençli boyama ve kültürü yapılır.

Perikardiyosentez işlemi bazen, pompalama gücünü azaltan kalp etrafında bulunan hızlı sıvı oluşumu olan, hayatı tehdit eden, kardiyak tamponad adı verilen bir durumu da acil tedavi etmek için gerçekleştirilen bir yöntemdir. Bu işlem kalpte oluşan baskıyı ve nefes darlığını rahatlatmak amacı ile uygulanır. Perikardiyosentez işleminin uygulanma şekli, kalp katerizasyonu laboratuvarında lokal anestezi altında, hasta uyanık vaziyetteyken uygulanır. Perikardiyosentez işlemi yaklaşık olarak 20-60 dakika arası sürer. Perikardiyosentez işlemi ekokardiyografi görüntüleme yöntemleri eşliğinde yapılır ise oldukça güvenilir bir yöntem olmasına karşın, bazı riskleri de vardır.

Perikardiyosentez işleminin yan etkileri

Perikardiyosentez işleminin komplikasyonları, miyokard hasarı, hemoperikardiyum, pnömotoraks, karaciğer yaralanması benzeri komplikasyonlar bildirilmiştir. Perikardiyosentez yönteminin riskleri, ritim düzensizliğine, kalp durmasına, kalp krizine neden olabilir. Diğer riskleri, kalpte, karaciğerde, akciğerde ve midede deliğe neden olabilmesidir.

Kalp hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Perikardit (kalp dış zarı iltihabı) nedir
  2. Perikardiyoktemi (kalp zarının çıkarılması işlemi) nedir
  3. Kalp iç zarı iltihabı (infektif endokardit) nedir
  4. Ritim bozukluğu neden olur
  5. Kalp çarpıntısı neden olur

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git